Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie w starej kamienicy

strugi

Recommended Posts

Witam,

jestem właścicielem mieszkania które znajduje się na parterze w starej kamienicy 3-piętrowej kamienicy.

dotychczasowo ogrzewałem POKOJE PIECAMI KAFLOWYMI. Ze względu na kończący mój remont mieszkania chciałbym pozbyć się pieców gdyż sam mało przyjazne dla środowiska oraz zajmują dużo miejsca w mieszakniu.

Mieszkanie ma wysokości 3m ogólnie wielkość mieszkania 40 m2:

• PODŁOGI DREWNIANE na których umieszczone zostały płyty osb 12 mm oraz panele o gr. 7 mm w całym mieszkaniu
  • OKNA PCV WYMIENIANE OSTATNIO W 2002 R. w mieszkaniu znajdują się 4 okna w każdym oknie szyba która ma 1.45 m2
  • KUCHNIA I ŁAZIENKA sufity podwieszane wiec wysokość zmniejszona do 2.6 m
  • ŚCIANY BUDYNKU około 61 cm ( 51 cm cegła pełna z zaprawa cementowo-wapienna + docieplenie bloku około 10 cm)
    pod oknami ściana ma gr. 41 cm
  • SUFIT W POKOJACH położone zostały kasetony lecz z biegiem czasu będę starał się obniżyć sufity
  • ŁAZIENKA posiadam bojler grzewczy 80l.

2 - MIESIĘCZNY KOSZT ELEKTRYCZNY WYNOSI MNIE W OKRESIE GRZEWCZYM 270-300 ZŁ W OKRESIE LETNIM OKOŁO 200-250 ZŁ.

Chciałem na początku zrobić ogrzewanie za pomocą piecyka na pellet z zamkniętą komorą spalania turbo ale niestety żaden kominiarz nie wydał pozytywnej opinii i straciłem już nadzieje na ogrzewanie pelletem.

Chciałbym się dowiedzieć jak by wyglądały koszta związane z C.W.U. I C.O GAZOWYM pod względem mieszkania na parterze, mojej wielkości mieszkania oraz spalaniem by uzyskać średnią temperaturę około 19-20'C.

Miejsce w którym chciałbym zainstalować kocioł gazowy z zamknięta komora znajduje się w niedużej łazience która posiada około 3.66 m2.

PROSIŁBYM o konkretne przykłady.

POZDRAWIAM

Paweł

Witam!

Gazowy kompaktowy kocioł kondensacyjny byłby dla Ciebie odpowiednim rozwiązaniem, o ile oczywiście masz przewody kominowe ok, ale skoro masz piece kaflowe to chyba nie powinno być z tym problemu. Masz gaz w kamienicy?

Jeśli zdecydujesz się na kocioł gazowy polecam naszą rodzinę gazowych kotłów kondensacyjnych Vitodens. Teraz mamy w ofercie dwa nowe i ciekawe urządzenia. Mamy zarówno kotły jednofunkcyjne jak i dwufunkcyjne.

Gdybyś potrzebował więcej informacji - służę pomocą. Polecam też zadać bezpośrednio zapytanie do naszych partnerów branżowych blisko twojej okolicy.

Pozdrawiam!

No to nie ma problemu - kotły kondensacyjne są dzisiaj tak wygodne i kompaktowe a przy tym małe i łatwe bo zabudowy i montażu, że zdecydowanie polecałbym Ci takie własnie rozwiązanie.

Co powiem o takim urządzeniu : Vitodens 222-W

Jeśli masz ochotę - zapraszam na naszą stronę - zwróć uwagę na naszą gwarancję i jej warunki, oraz na to, że mamy serwis 24h!

PROSIŁBYM o konkretne przykłady.ł

Witaj,

Przelicz to - z jednej strony kocioł + grzejniki + instalacja + montaż, z drugiej zakup i montaż 2 klimatyzatorów multisplit do ogrzewania oraz chłodzenia [jeśli jest balkon to montaż jest banalnie prosty].

Na pewno klimatyzatorami będzie taniej grzać bo obecne mają wysoki COP nawet przy dużych mrozach [a takie ostatnio w ogóle nie występują], dodatkowo w razie potrzeby będzie chłodzenie latem [a te są coraz cieplejsze].

niestety tu mam problem bo nie posiadam nawet balkonu. okna mam ze strony nasłonecznionej od rana do mniej więcej 13-14.

No tak, gdybyś miał balkon to polecałbym również zastosowanie pompy ciepła typu powietrze woda, tyle że to wiąże się z ingerencją w strukturę ściany zewnętrznej budynku a na to nie każdy zarządca się niestety zgodzi.

• 1 month później...

Witam,

Przy wyborze gazowego urządzenia grzewczego w istniejącym budynku, należy mieć na uwadze wymagania, które określa Prawo Budowlane. Dopuszcza ono wykonanie kanału spalinowego przez ścianę w budynkach jednorodzinnych wolnostojących do 21 kW mocy kotła a w budynkach wielorodzinnych do 5 kW. Większość producentów nie posiada w swojej ofercie kotła o tak niewielkiej mocy cieplnej, w związku z czym nie ma możliwości wyprowadzenia przewodu spalinowego przez ścianę. Chyba, że inwestor otrzyma zgodę na poprowadzenie przewodu spalinowego po elewacji ponad dach budynku.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers