lukaszk88 19.05.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Mam pytanie odnośnie sposobu użycia zaprawy do pustaków ceramicznych.Chodzi mi o zaprawę klejową do tak zwanych cienkich, ciepłych spoin. Mój budowlaniec chce moczyć je w pojemniku z rozrobionym klejem i układać a ja widziałem że inni nakładają go jak klej do płytek szpachelką z ząbkami (grzebieniem). Co sadza o tym fachowcy? Co polecają? Z góry dziękuję za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cren212 19.05.2016 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Ja tam nie fachowiec ale pomysł wydaje mi się co najmniej dziwny.Jak twój majster chce uzyskac odpowiednią i równą warstwę kleju?Maczać to można kotlet w sosie a nie pustaki w kleju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 19.05.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Naaczanie jest normalną metodą. Są dwie metody nakładania kleju.1. Namaczanie2. Nakładanie "rolką" Konsystencja kleju do ceramiki jest półciekła i taka powinna być. Nakładanie pacą jest niewłaściwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.05.2016 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Mam pytanie odnośnie sposobu użycia zaprawy do pustaków ceramicznych. Chodzi mi o zaprawę klejową do tak zwanych cienkich, ciepłych spoin. a ja widziałem że inni nakładają go jak klej do płytek szpachelką z ząbkami (grzebieniem). Szpachelką z ząbkami to się da nałożyć zaprawę na bloczki z pianobetonu /bloczki/ - tam nie ma dziur, każdą warstwę bloczków się szlifuje coby było równa / da się ponieważ jest to materiał dosyć miękki, ceramiki raczej nie doszlifujesz/. IMHO w ogóle ciężko będzie znaleźć pustaki ceramiczne takie równe coby się dało zastosować spoinę cieńkowarstwową, ale oczywiście istnieją. Zalecana metoda nanoszenia zaprawy to taka maszynka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 18.07.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Czy moglibyście mi pomóc rozszyfrować jaką zaprawę projektant miał na myśli: W dokumentacji projektowej mamy wskazane że do ścian działowych oraz konstrukcyjnych wewnętrznych mamy zastosować zaprawę klejową cienkowarstwową. Z kolei do ścian zewnętrznych mamy mieć zaprawę termiczną. Z opisu wynika, że jest to zaprawa o grubości tradycyjnej - 12 mm. I tutaj mamy wątpliwość w kontekście tego, że grubość zaprawy powinna być chyba jednolita na ścianach działowych i zewnętrznych, tak aby rzędy pustaków nie "rozjechały" się nam na wysokości ściany. Czy opis w dokumentacji projektowej jest prawidłowy? A może wszędzie zastosować zaprawę gotową - POROTHERM M50? Z drugiej strony wykonawca przekonuje, że zaprawa gotowa będzie wiązała się z wysokimi kosztami, toteż lepsza i tańsza dla nas będzie zaprawa robiona na budowie.Bardziej zależy nam na sprawnym i solidnym budowaniu, więc jeśli te oszczędności to jest np. 2000 zł (dom 181 m2 pow. użytkowej), to przy kosztach całości to szału tu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 18.07.2016 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 U mnie na calosci byla zaprawa cienkowarstwowa (chyba kreisel) koszt to niecale 1000zł, przeciez "zaprawa termiczna" to pewnie czysty marketing zadnych korzysci, a cena x2. Rozumiem, ze sciane masz 2W? Przy scianie 1W mozna by sie zastanawiac, ale wtedy i tak jest tyle mostkow, ze duzo oszczednosci w ogrzewaniu nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 18.07.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Ściany będą dwuwarstwowe: pustak ceramiczny 25 cm + 15 wełna. Natomiast ten dziwny opis w projekcie przyniósł taki skutek, że niektórzy wykonawcy dali nam wycenę SSO z system Porotherm Dryfix, bo tak to zrozumieli. A Dryfix'a to akurat nie chcemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peppawutz 20.07.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Jest narzędzie do nakładania i równomiernego rozprowadzania zaprawy cienkospoinowej. Ktoś tu chyba próbuje wynaleźć na nowo koło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts