Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cienka zaprawa - sposób użycia

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie sposobu użycia zaprawy do pustaków ceramicznych.

Chodzi mi o zaprawę klejową do tak zwanych cienkich, ciepłych spoin.

Mój budowlaniec chce moczyć je w pojemniku z rozrobionym klejem i układać a ja widziałem że inni nakładają go jak klej do płytek szpachelką z ząbkami (grzebieniem).

Co sadza o tym fachowcy?

Co polecają?

Z góry dziękuję za informacje.

Mam pytanie odnośnie sposobu użycia zaprawy do pustaków ceramicznych.

Chodzi mi o zaprawę klejową do tak zwanych cienkich, ciepłych spoin.

a ja widziałem że inni nakładają go jak klej do płytek szpachelką z ząbkami (grzebieniem).

Szpachelką z ząbkami to się da nałożyć zaprawę na bloczki z pianobetonu /bloczki/ - tam nie ma dziur, każdą warstwę bloczków się szlifuje coby było równa / da się ponieważ jest to materiał dosyć miękki, ceramiki raczej nie doszlifujesz/.

IMHO w ogóle ciężko będzie znaleźć pustaki ceramiczne takie równe coby się dało zastosować spoinę cieńkowarstwową, ale oczywiście istnieją.

Zalecana metoda nanoszenia zaprawy to taka maszynka:

• 1 month później...

Czy moglibyście mi pomóc rozszyfrować jaką zaprawę projektant miał na myśli:

W dokumentacji projektowej mamy wskazane że do ścian działowych oraz konstrukcyjnych wewnętrznych mamy zastosować zaprawę klejową cienkowarstwową. Z kolei do ścian zewnętrznych mamy mieć zaprawę termiczną. Z opisu wynika, że jest to zaprawa o grubości tradycyjnej - 12 mm.

I tutaj mamy wątpliwość w kontekście tego, że grubość zaprawy powinna być chyba jednolita na ścianach działowych i zewnętrznych, tak aby rzędy pustaków nie "rozjechały" się nam na wysokości ściany. Czy opis w dokumentacji projektowej jest prawidłowy? A może wszędzie zastosować zaprawę gotową - POROTHERM M50?

Z drugiej strony wykonawca przekonuje, że zaprawa gotowa będzie wiązała się z wysokimi kosztami, toteż lepsza i tańsza dla nas będzie zaprawa robiona na budowie.

Bardziej zależy nam na sprawnym i solidnym budowaniu, więc jeśli te oszczędności to jest np. 2000 zł (dom 181 m2 pow. użytkowej), to przy kosztach całości to szału tu nie ma.

U mnie na calosci byla zaprawa cienkowarstwowa (chyba kreisel) koszt to niecale 1000zł, przeciez "zaprawa termiczna" to pewnie czysty marketing zadnych korzysci, a cena x2.

Rozumiem, ze sciane masz 2W? Przy scianie 1W mozna by sie zastanawiac, ale wtedy i tak jest tyle mostkow, ze duzo oszczednosci w ogrzewaniu nie bedzie :p