AzaZeL_B 19.05.2016 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Witam Chciałbym się dowiedzieć czy tablica rozdzielcza w domu jednorodzinnego może mieć IP20? Zakupiłem dzisiaj taką:http://www.meskon.pl/rozdzielnice/2426-ROZDZIELNICA-P-T-RW-13NN-3x20S-5908218932135.htmlale niestety dopiero w domu zauważyłem że ona nie ma pleców. Czy ta rozdzielnica nadaje się do domu jednorodzinnego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.05.2016 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Oczywiście że się nie nadaje, ale tylko ze względu na rozmiary.IP może być.Plecy zawsze można dorobić przecież, choćby z płyty k-g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AzaZeL_B 19.05.2016 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Nie rozumiem czemu przez rozmiary mógłbyś mi wytłumaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.05.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Mógłbym. Co zawiera projekt ?Jeżeli nie ma projektu, jakie są plany co do ilości obwodów ?Jakie założenia wykonawcze w zakresie dostosowania instalacji do obecnych przepisów ?Ile i jakie aparaty będą umieszczone w w/w rozdzielnicy ?Jakie przewody będą położone do poszczególnych obwodów - przekrój, rodzaj, ilość żył ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AzaZeL_B 19.05.2016 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Projekt ma wszystko opisane, "dom w zielistkach 5"Są schematy instalacji elektrycznej, lista elementów, przekrój przewodów rodzaj, aparaty itd...... Czyli chodzi Ci o to że rozdzielnica jest za duża w sensie 3x20?(o to chodzi z rozmiarem?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.05.2016 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Zwracam honor. Dopiero teraz doczytałem dokładnie wskazany link. Myślałem, że to standard 3 x 12 modułów, patrząc na osłonę. PS. Rozdzielnica nie jest za duża, przecież wskazane, by do 30 % był tzw. zapas miejsca. Przepraszam za zamieszanie - to jest tak, jak się pisze na kilku forach jednocześnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AzaZeL_B 19.05.2016 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Nie ma problemu dzięki za odpowiedź.Czyli lepiej zabudować tył może z blachy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.05.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 (edytowane) Moim zdaniem w niczym to nie przeszkadza, jeżeli będzie "osznurowana" zgodnie ze sztuką. Klasa szczelności IP 20 to nic innego, tylko ochrona przed dostępem palcem do części będących pod napięciem oraz ochrona przed dostępem narzędzi i innych części metalowych (przypomnieć sobie palec probierczy zgodny z PN-EN 60529:2003) W tym przypadku wyrób ani nie traci na izolacji, ani na funkcjonalności, natomiast dodatkowe plecy osłaniają rozdzielnicę od tyłu. Tutaj (zdjęcie) jeden o tym zapomniał - wyszła mu kaszanka. Edytowane 19 Maja 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts