yarecki_wr 19.05.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Czy stosował ktoś pomiędzy ścianą budynku a ścianami fundamentowymi dla zapewnienia ciągłości izolacji? Czy warto stosować takie rozwiązanie, czy jest inna metoda (czytaj tańsza a równie efektywna) na uzyskanie tego samego efektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 20.05.2016 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Zapewne ciężar ściany nie zmiażdży takich bloczków , z innymi materiałami może być "krucho"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 20.05.2016 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Ktoś widze na forum od samego rana Właśnie ciekawa myśl bo kierownik też się zastanawiał czy nie zostaną zmiażdżone. Mi jednak chodzi o jakieś wymierne korzyści z zastosowania tego dość drogiego rozwiązania. Dom ma być energooszczędny, ale tą energooszczędność można uzyskać na wiele sposobów i w tym przypadku nie jestem pewien czy bilans strat/zysków nam się jakoś podomyka. Podchodzę do tego trochę w ten sposób np gdybym miał zainwestować w PC z 80k ile lat za tą kase mógłbym grzać dajmy na to gazem i tu wychodzi że PC nie ma sensu. Podobnie zastanawiam się nad tymi bloczkami. Na ścianach planuję jednak dać 20cm styropianu i 30cm przy stropie na poddaszu i dodatkowo 20 pod samym dachem. Pod podłogą też ma być 20 więc zastanawia mnie czy tak jak zaproponował architekt warto dorzucić te bloczki pod ściany czy westarczy powiedzmy grubo papą, zasmarować i dać folię jak sugeruje kierownik. Dodam bo może być istotne że budynak ma być wyniesiony 1m nad poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts