Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

zobacz tu

albo tu

i jeszcze tu

Może to coś Ci powie. Generalnie większość optuje za tarasem od południa a wejściem i kuchnią od północy. Ale gusta i potrzeby są różne: ci co lubią pospać wybiorą sypialnię od zachodu. Ranne ptaszki wolą okna od wschodu itp. :D A taras na południu jest ładnie oświetlony cały dzień, ale w upalne lato może to się stać okropnie uciążliwe. Kuchnia powinna być chłodna z oczywistych względów, ale niektórzy lubią tam posiedzieć, więc powinna być jasna i przyjazna....Tak więc zawsze jest jakieś za i przeciw :p

taras i przeszklenie od zachodu posiadam i sobie chwalę :D po prostu uwielbiam słoneczko (szczególnie w to lato) i zimą oraz jesienią siedzę w tych pomieszczeniach bo w moim pokoiku od wschodu jest tak ponuro-rano i tak jest ciemno jak wychodzę. Dopływ słońca w upały regulowany za pomocą najzwyklejszych aluminiowych żaluzji i nie narzekam. Taras się w dzień nagrzeje (ja wtedy relaksuję się w ogródku) wieczorem kiedy jest czas aby cała rodzina siadła sobie i pogadała to masywny teras i ściany oddają ciepło i jest przyjemnie, nawet jesli jest chłodno. Wolę zasłanianie okien latem (raptem 2-3 miesiące) niż ciemnicę na reszte roku (10-9 m-cy)Pozdrawiam.

Dopływ słońca w upały regulowany za pomocą najzwyklejszych aluminiowych żaluzji i nie narzekam.

Też tak robię i wiecznie mam zasłonięte okna. Żaden kwiatek sie nie uchowa. Latem, bo pokój nagrzewa sie niemiłosiernie. Zimą, bo niskie słońce wali po oczach, a o oglądaniu tv, to lepiej zapomnieć.

Ciągle to nie! Rano słońca przecież z tej strony nie ma, i mogą sobie być żaluzje podniesione, jeśli po południu ustawi się je na "odbijanie" to jak dla mnie ok.Kwiatków cała masa, mniej na parapetach, więcej na podłodze i stoliku-rosną bez problemu. W to polskie lato to zasłaniane były parę razy, tv oglądam b. rzadko, więc jak czasem mi poświeci to się nie nawkurzam za wiele. Każdy oczywiście robi jak mu odpowiada- nie wszystkim odpowiada to samo. P.S. kuchnia też od zachodu (tarasu).

• 2 weeks później...