Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podlogowe na poddaszu

jurko7

Recommended Posts

Witam serdecznie forumowiczow,

Mam pytanie. Stoje w tym momencie przed wyborem ogrzewania do mojego domu. Jako zrodlo ogrzewania bedzie kociol gazowy kondensacyjny. Mam dom pietrowy i chcialbym miec ogrzewanie podlogowe na parterze, jednak nie wiem czy na poddaszu ma sens aby zastosowac tez tylko ogrzewanie podlogowe? Czy bedzie to wydajne rozwiazanie? Czy lepiej aby na pietrze zastosowac tradycyjne grzejniki?

Bardzo prosze o odpowedz, poniewaz niebawem bede podejmwoal ostateczna decyzje.

Mam pytanie. Stoje w tym momencie przed wyborem ogrzewania do mojego domu. Jako zrodlo ogrzewania bedzie kociol gazowy kondensacyjny. Mam dom pietrowy i chcialbym miec ogrzewanie podlogowe na parterze, jednak nie wiem czy na poddaszu ma sens aby zastosowac tez tylko ogrzewanie podlogowe? Czy bedzie to wydajne rozwiazanie? Czy lepiej aby na pietrze zastosowac tradycyjne grzejniki?

Mam podłogówkę w całym domu, dom z poddaszem użytkowym. Jestem po posadzkach, piec kondensacyjny. Jeszcze nie grzałem, gdyż na dniach będzie wykonywane przyłącze gazowe. Zrezygnowałem nawet z drabinek w łazienkach. Też się wahałem ale byłem w domach z podłogówką po całości i jestem zauroczony tym rozwiązaniem, przede wszystkim ustawne pokoje i nie myślisz gdzie coś postawić, żeby nie zasłaniać grzejnika. Dogrzeje na 100%, montuj bez obaw. Pozdrawiam.

Myślę, że co ogrzewania podłogowego, to kolegi rekomendacja powinna wystarczyć, ale ja chciałem zapytać, czy masz już kocioł gazowy wybrany? Znasz już firmę?

Jak ciągle się wahasz lub dopiero wybierasz polecam rodzinę kotłów kondensacyjnych Vitodens, marki Viessmann - mam teraz dwa ciekawe i nowe urządzenia.VITODENS 200-W/222-W/222-F/242-F Gazowe kondensacyjne kotły wiszące i stojące kotły kompaktowe Od 1,8 do 35 kW

Uniwersalne kotły kondensacyjne dla maksymalnie oszczędnego ogrzewania gazem - wiszące Vitodens 200-W, wiszące z zabudowanym zasobnikiem c.w.u. Vitodesn 222-W, oraz stojące kotły kompaktowe: Vitodens 222-F ze zbiornikiem warstwowym c.w.u. lub wyposażonym w wężownicę grzewczą; Vitodens 242-F z możliwością podłączenia instalacji kolektorów słonecznych.

Nowe kotły jeszcze lepiej dopasowują się do zapotrzebowania na ciepło budynku - w jeszcze większym stopniu oszczędzając paliwo. System kontroli i optymalizacji dostarczania ciepła, system kontroli jakości gazu i bardzo szeroki zakres modulacji mocy grzewczej, maksymalnie 1:19, pozwalają na wyjątkowo oszczędne ogrzewanie nowych budynków i modernizowanych.

Sprawdź też nasze warunki gwarancji i nasz serwis 24/h!

Gdybyś miał pytana - służę pomocą! Pozdrawiam!

Po siedmiu latach mieszkania z podłogówką w całym domu (dom z poddaszem) mogę z czystym sumieniem to polecić. Trzeba tylko pamietać, że poddasze ma mniejsza kubaturę i można rzadziej położyć rurki. Resztę łatwo się wyreguluje. Na poddaszu w pokojach i na korytarzu mam wykładziny dywanowe.

Bez dyskusji ... montować 100 % ogrzewania podłogowego w domu. Same zalety. Można dodać grzejniki drabinkowe w łazienkach, wprawdzie będzie to wymagało pewnych zmian w instalacji, ale będzie gdzie wysuszyć ręczniki. Można też zastosować drabinki z podgrzewaczem elektrycznym. Ewentualnie można rozważyć grzejniki np. w pomieszczeniach gospodarczych - ale to jeżeli ktoś chce je wykorzystać np. na warsztat... Vitodensy umożliwiają prace na kilku obiegach grzewczych. Zawsze w razie potrzeb można je załączyć lub wyłączyć ...

Dziękuję Wam serdecznie za pomoc i podzielenie się własnymi doświadczeniami.

Będzie mi teraz dużo łatwiej podjąć decyzję. A moje pytanie jeszcze, w takim razie jeśli będzie podłogówka na poddaszu, to jaką grubość styropianu najlepiej zastosować, aby strop zaizolować?

Pozdrawiam Was serdecznie

Dziękuję Wam serdecznie za pomoc i podzielenie się własnymi doświadczeniami.

Będzie mi teraz dużo łatwiej podjąć decyzję. A moje pytanie jeszcze, w takim razie jeśli będzie podłogówka na poddaszu, to jaką grubość styropianu najlepiej zastosować, aby strop zaizolować?

Pozdrawiam Was serdecznie

Co do grubości styro na poddaszu, to minimum 4 cm, poniżej tej grubości nie dobijesz spinek przytrzymujących rurki podłogówki. Ja dałem 5 cm. Pozdrawiam.

Styropian o grubości 3 cm w zupełności wystarczy.

Posiadamy gotowe rozwiązanie systemowe KAN-therm Tacker: styropian, spinka, rura PE-RT Blue Floor 16x2 lub 18x2, dodatek do betonu.

Produkt 100% polski, 10 lat gwarancji, wysoka jakość.

Więcej info + ceny i namiary na partnerów handlowych na stronie www.

Ja też głównie dzięki temu forum robię ogrzewanie podłogowe po całości. Długo zastanawiałem się, czy dawać dodatkowo grzejniki w łazienkach, w końcu zamontowałem osobno zasilane z kotłowni. W tej chwili jestem na etapie układania styropianu na poddaszu 4cm, na parterze będzie 8cm i w piwnicy 4cm. Rozstaw planuję co 10cm na parterze i 15 cm na poddaszu ( łazienka na poddaszu co 10cm) Mam nadzieję, że się to sprawdzi:)

4 cm styro w piwnicy to stanowczo za mało.

Być może, początkowo wcale nie planowałem w piwnicy ocieplenia od gruntu i trochę mało miejsca mi zostało. Generalnie w piwnicy nie zależy mi na tym, będą pomieszczenia nieogrzewane oprócz pralni. W jednym pomieszczeniu, gdzie planuję spiżarkę posadzka będzie bez ocieplenia, niższa temperatura sprzyja przechowywaniu dżemów, miodów. ziemniaków itp.

Być może, początkowo wcale nie planowałem w piwnicy ocieplenia od gruntu i trochę mało miejsca mi zostało. Generalnie w piwnicy nie zależy mi na tym, będą pomieszczenia nieogrzewane oprócz pralni. W jednym pomieszczeniu, gdzie planuję spiżarkę posadzka będzie bez ocieplenia, niższa temperatura sprzyja przechowywaniu dżemów, miodów. ziemniaków itp.

Jeśli piwnica nie ogrzewana to faktycznie wystarczy.