Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja CO + CWU (małe porady)

atta91

Recommended Posts

Witam. Jak widać jestem nowym użytkownikiem forum - może na krótko, może na dłuższą chwilę. Ogólnie rzecz biorąc mam kilka pytań, które będą banalne dla większości z was (chyba). Jeśli zły dział, coś pomyliłem proszę o wysoką wyrozumiałość. Jedna jeszcze ważniejsza informacja to taka, że "sterowanie" systemem chciałbym zrobić sam na sterowniku PLC (np. uruchomienie zaworu zamykającego na noc przy grzaniu podłogi w sypialni), priorytet to kominek, piecyk wspomaga. Zaczynajmy więc:

Miejsce mieszkalne - Dom (górne piętro 90m2) --> Od tego momentu wszystko co opisuję jest "planowane" - jeśli ktokolwiek ma inne rady/pomysły/rozwiązania, które stanowczo będą lepsze zamieniam się w "słuch" :).

-Instalacja ma się składać podstawowo z --> a)Kominka, b)Zbiornika buforowego, c)Zasobnika CWU z dwiema wężownicami, d)Piec kondensacyjny (dwufunkcyjny) --> W załączniku wstępny schemacik (nie wiem czy dobry - proszę od razu o wstępną ocenę pomysłu/rozwiązania), podłogówka jest planowana na całej powierzchni

1.Planuję zrobić regulator PID do kominka, który będzie sterował nadmuchem w nim:

a)Jako wartość zadana powinna to być temperatura w którymś z pokoi czy płaszcza wodnego?

b)W przypadku zastosowania nadmuchu montować przepustnice (zam/otw) ?

2.Grzejniki już są. Warto jest je demontować czy może da się je "sensowanie" wykorzystać w takim układzie?

3.Warto zrobić w aktualnej koncepcji powrót z grzejników do zasilania podłogi? Czy raczej jest to nie do przyjęcia i bezsensowne? (w różnych koncepcjach, może to być wymiana między 1 grzejnikiem i 1 podłogą w 1 pokoju - tyle, że wtedy trzeba "coś" by temp. dochodząca z grzejnika na podłogówkę nie była większa jak 45*C)

4.Czy ktoś ma pomysł jak zastosować regulator PID do pieca kondensacyjnego? Pytanie raczej jest z braku mojej niewiedzy budowy od strony sterowania/elektroniki pieca - w sensie co mogłoby być sterowane i z czego brać wartość zmienną? (pytanie ma sporo wspólnego z pytaniem nr 1 - prawdopodobnie wartością zmienną powinna być temperatura w którymś z pokoi)

5.Jaka pojemność powinna być tych zbiorników (wstępnie ustaliłem zasobnik CWU na 100L i bufor na 300L)

6.Na pewno wcześniej czy później będzie potrzebna pomoc w ustaleniu elementów instalacji grzewczej. Gdzie i jakie pompy,zawory,rozdzielacze etc - jeśli ktoś ma fajny artykuł na ten temat (co od czego jest jak np. "naczynie przeponowe to ...") lub po prostu strony z informacjami na ten temat - chętnie zerknę, sam dużo czasu poświęcam temu wszystkiemu teraz.

7.Jeśli chodzi o piec kondensacyjny to można osobno włączać grzanie CWU i osobno CO?

8.Jedno z ważniejszych pytań --> W aktualnej koncepcji (jeśli nikt nie ma lepszej) lepiej jest by (14-16kW):

a)Kominek grzał wodę w płaszczu wodnym do 70-75*C (powiedzmy) i ew. mieszał z zimną wodą na podłogówkę? - grzejąc grzejniki i CWU do tej temperatury, a podłogę mieszając do temp. ok. 45*C ?

b)Kominek grzeje do ok. 45*C na buforze i zasobniku? - grzejąc grzejniki, podłogę i CWU do tej temperatury ?

Narazie to chyba tyle. Z pewnością pytań będzie więcej :).

Pozdrawiam.

Bez tytułu.jpg

, priorytet to kominek, piecyk wspomaga.

Przede wszystkim,czy widzisz siebie w roli drwala (przygotowanie drewna do kominka) i codziennego palacza w kominku?

Jak wygląda izolacja termiczna domu? Czy wiesz jakie mniej więcej ma zapotrzebowanie energii,by utrzymać komfort cieplny w domu?

Rozumiem,że gaz jest już w domu?

Edytowane przez G69

-Owszem, widzę siebie w roli drwala, ALE kupowane drewno zawsze jest pocięte :cool: (sam, palić w kominku nie będę, ale wydaje mi się to znikomym problemem, jeśli dokłada się 3-4 klocki dziennie...) - w razie pomyłki proszę poprawić.

-Dom nie ma izolacji. Planowana jest w najbliższym czasie o grubości min. 10cm styropianu (ściany). Strych będzie ocieplony na podłodze watą szklaną i przykryty płytami MDF (lub coś w tym stylu)

-Nie wiem jakie ma zapotrzebowanie na energię cieplną, ale jestem w stanie podać moc pieca CO (węgiel), który pracując przy "konkretnych" wartościach nagrzewa w konkretnym stopniu (aktualnie bez szczelnych okien, ocieplenia itp.)

-Gaz już jest. Brakuje tylko sub-licznika w linii.

@EDIT: Dom jest z cegły. Grubość 20-30cm. Jeśli byłaby potrzebna konkretna liczba - sprawdzę to.

Edytowane przez atta91

Piec kondensacyjny (dwufunkcyjny) --> W załączniku wstępny schemacik (nie wiem czy dobry - proszę od razu o wstępną ocenę pomysłu/rozwiązania), podłogówka jest planowana na całej powierzchni

1.Planuję zrobić regulator PID do kominka, który będzie sterował nadmuchem w nim:

a)Jako wartość zadana powinna to być temperatura w którymś z pokoi czy płaszcza wodnego?

b)W przypadku zastosowania nadmuchu montować przepustnice (zam/otw) ?

2.Grzejniki już są. Warto jest je demontować czy może da się je "sensowanie" wykorzystać w takim układzie?

Narazie to chyba tyle. Z pewnością pytań będzie więcej :).

Pozdrawiam.

Witam, ja chciałem zapytać, czy masz już kocioł gazowy wybrany? Znasz już firmę?

Jak ciągle się wahasz lub dopiero wybierasz polecam rodzinę kotłów kondensacyjnych Vitodens, marki Viessmann - mam teraz dwa ciekawe i nowe urządzenia.VITODENS 200-W/222-W/222-F/242-F Gazowe kondensacyjne kotły wiszące i stojące kotły kompaktowe Od 1,8 do 35 kW

Uniwersalne kotły kondensacyjne dla maksymalnie oszczędnego ogrzewania gazem - wiszące Vitodens 200-W, wiszące z zabudowanym zasobnikiem c.w.u. Vitodesn 222-W, oraz stojące kotły kompaktowe: Vitodens 222-F ze zbiornikiem warstwowym c.w.u. lub wyposażonym w wężownicę grzewczą; Vitodens 242-F z możliwością podłączenia instalacji kolektorów słonecznych.

Nowe kotły jeszcze lepiej dopasowują się do zapotrzebowania na ciepło budynku - w jeszcze większym stopniu oszczędzając paliwo. System kontroli i optymalizacji dostarczania ciepła, system kontroli jakości gazu i bardzo szeroki zakres modulacji mocy grzewczej, maksymalnie 1:19, pozwalają na wyjątkowo oszczędne ogrzewanie nowych budynków i modernizowanych.

Sprawdź też nasze warunki gwarancji i nasz serwis 24/h!

Gdybyś miał pytania - służę pomocą! Pozdrawiam!