Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Poradźcie co najlepiej zrobić w mojej sytuacji.

Warstwy tarasu nad pomieszczeniem:

- strop betonowy

- spadek

- papa termozgrzewalna

- styropian

- folia

- wylewka

Niby wszystko OK ale potem doszedł od czoła styropian (docieplenie scian) i zrobiła mi się szpara między styropianem a murem, do której oczywiście wlewała sie woda spływająca z tarasu.

Poprawiłem to w ten sposób, że obciąłem oceplenie na wysokość wylewki+styropianu i wylałem w to miejsce beton połączony drutami z wylewką (tak jakby przedłużyłem wylewkę tylko trochę grubiej). Na to oczywiście pójdzie jeszcze oblachowanie na brzegach (szer. ok 20cm, tak że zasłoni miejsce połączenia od góry).

Problem w tym, że hydroizolacja (papa termozgrzewalna) nie została przedłużona.

Teoretycznie woda może przesiąknąć przez wylewkę zanim dojdzie do oblachowania, tam spływać po styropianie tak jak poprzednio w szparę między murem i ociepleniem.

Jaka jest szansa, że tak się stanie? Czy wystarczy od góry wysmarować to jeszcze jakąś folią w płynie? Czy lepiej zerwać wylewkę i przedłużyć hydroizolację? Wody będzie niedużo bo taras jest malutki (ok 4x1m - woda spływa tylko przez ten 1m w kierunku rynny. Zadaszenia właściwie nie ma.

Kierownik twierdzi, że ta ilość wody której się ewentualnie uda przejść przez wylewkę nie wyrządzi mi szkód. Chciałbym spać spokojnie. Czekam na porady.

https://forum.murator.pl/topic/21120-b%C5%82ednie-wykonany-taras-nad-pomieszczeniem-pomocy/

Dominik- dom mojej siostry również mial taras- malutki około 6m2. Była to wykusza nad salonem. Mimo wszystkich zabiegów "wzmacniających" cały czas przeciekał i zalewał salon. Po kilku próbach wylewania różnych wynalazków mających "100%" skuteczności na nieprzeciekanie- wkurzyli się i zbudowali daszek na tym wykuszu- Powiem Ci, że teraz wygląda to lepiej niż poprzednio.
https://forum.murator.pl/topic/21120-b%C5%82ednie-wykonany-taras-nad-pomieszczeniem-pomocy/#findComment-369239