chemical 21.05.2016 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 Ze strony producenta : Podwójny bypass letni odcina przepływ powietrza przez wymiennik zarówno po stronie nawiewu jak i wyciągu daje to oszczędność 2 x 75 [Pa]. Z DTR : 5.3.5. Sterowanie pracą obejścia wymiennika Przy pomocy sterownika z panelem TC-GFX32D możemy sterować pracą obejścia wymiennika tzw. Bypassu. Funkcja ta jest przydatna w sytuacji gdy chcemy nawiewać do pomieszczeń z wyłączeniem odzysku ciepła np. w celu schłodzenia pomieszczenia zimnym powietrzem zewnętrznym. W celu wysterowania ustawiamy na wyświetlaczu pożądaną temperaturę powietrza wyciąganego z pomieszczeń do i aktywujemy funkcję żółtym przyciskiem. Bypass otwiera się automatycznie w chwili gdy temperatura powietrza wyciąganego z pomieszczeń jest wyższa od nastawy i temp. powietrza z czerpni jest niższa od nastawy. Przy pomocy przycisku zielonego wymuszamy otwarcie bypassu niezależnie od panujących warunków. Testowałem dzisiaj funkcję automatycznego obejścia w reku onyx passiv i napotkałem na problemy jak na zdjęciach. Temperaturę komfortu ustawiłem na 20st. C więc by-pass automatyczny nie powinien się w ogóle otworzyć zgodnie z DTR ? Bo oni temperatury na czerpni nie miałem niższej od 20 ani temperatury wyciąganej nie miałem wyższej od 20 tylko równą. Jak czytać w ogóle DTR? Czy te dwa warunki mają wystąpić jednocześnie czy by-pass otwiera się jak wystąpi jeden z tych przypadków ? Drugi problem to to, że otwiera się tylko by-pass z prawej strony - przy wyrzutni. W trybie ręcznym - "zawsze otwarty" tak samo. W trybie "zawsze zamknięty" jest OK. Jako ciekawostka moce przy różnych nastawach, kolejno : 30, 48, 63, 73, 100 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiewball 12.07.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Ja mam Onyx Dream 400. O jakości DTR nie ma co rozmawiać, szkoda słów. Trzeba czytać po kilka razy żeby zrozumieć o co im chodzi.Nie wiem czy u mnie z bypasem jest ten sam problem, ale mam wrażenie że nie działa on poprawnie. Powietrze usuwane 24st.Powietrze zużyte 19st. Powietrze z czerpni 16st.Powietrze nawiewane 22st. Wygląda na to jakby nie działał. Rozumiem, że nie da się ominąć bypasem centrali bezstratnie, powietrze mogą grzać same wentylatory oraz stawiany opór itd. ale taka różnica wygląda jakby bypass nie działał w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 12.07.2016 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Zatkaj kartonem, wymiennik, tak by 100 % świeżego powietrza szło bypasem, będziesz miał odpowiedź czy powietrze podgrzewa wymiennik, czy inne elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts