Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wpięcie układu solarnego do instalacji CWU

robert8888

Recommended Posts

Witam. Napaliłem się na instalację solarna, myślałem że jakoś instalatorzy podłączą ją z kotłownią która niestety jest po przeciwnej stronie domu niż ściana południowa na której mają być zainstalowane kolektory. No i problem, bo trzeba gdzieś pochować rury itd.

Ale że mam obok tej ściany wewnątrz w garażu instalację z CWU to pomyślałem, a może by tak podłączyć układ solarny poprzez ten element, nie ciągnąć instalacji do kotłowni. Postawić wymiennik w garażu, i z niego zasilać całą instalację? Da się coś takiego zrobić? Może ktoś przerabiał nietypowe podłączenie układu solarnego do instalacji CWU?

Witam. Napaliłem się na instalację solarna, myślałem że jakoś instalatorzy podłączą ją z kotłownią która niestety jest po przeciwnej stronie domu niż ściana południowa na której mają być zainstalowane kolektory. No i problem, bo trzeba gdzieś pochować rury itd.

Ale że mam obok tej ściany wewnątrz w garażu instalację z CWU to pomyślałem, a może by tak podłączyć układ solarny poprzez ten element, nie ciągnąć instalacji do kotłowni. Postawić wymiennik w garażu, i z niego zasilać całą instalację? Da się coś takiego zrobić? Może ktoś przerabiał nietypowe podłączenie układu solarnego do instalacji CWU?

Jeszcze raz..... bo nie rozumiem do końca chyba Twojego pytania - chcesz się podpiąć rurami "solarnymi" w rury instalacji "cwu"?

Do takiej instalacji potrzebujesz specjalny zasobnik - z dwoma wymiennikami. Do jednego z nich podpinasz kolektory a do drugiego dodatkowe źródło ciepła.

Możesz dobitniej wyjaśnić? Czy dobrze Cię zrozumiałem?

Jeszcze raz..... bo nie rozumiem do końca chyba Twojego pytania - chcesz się podpiąć rurami "solarnymi" w rury instalacji "cwu"?

Do takiej instalacji potrzebujesz specjalny zasobnik - z dwoma wymiennikami. Do jednego z nich podpinasz kolektory a do drugiego dodatkowe źródło ciepła.

Możesz dobitniej wyjaśnić? Czy dobrze Cię zrozumiałem?

Witam. Chodzi mi o to aby zrobić tak jak się to wykonuje, czyli kolektory połączone rurami z zasobnikiem, a dopiero ta woda ciepła która jest do wykorzystania z zasobnika, aby ją "wtłoczyć" do instalacji CWU za pośrednictwem właśnie wyjścia ciepłej wody w instalacji wodnej. Nie chcę bowiem ciągnąć tej instalacji z zasobnika do kotlowni która jest zlokalizowana zbyt daleko od kolektorów (problem z ukryciem rur, itd).

• 1 month później...
To ja też mam pytanie w tej kwestii. Czy korzystniej jest zastosować jeden zbiornik np. 300l z dwoma wężownicami, czy zastosować dwa zbiorniki - jeden np. 200l z jedną wężownicą dla solarów i połączony z nim drugi zbiornik "kotłowy" np. 150l z jedną wężownicą dla kotła kondensacyjnego?

To ja też mam pytanie w tej kwestii. Czy korzystniej jest zastosować jeden zbiornik np. 300l z dwoma wężownicami, czy zastosować dwa zbiorniki - jeden np. 200l z jedną wężownicą dla solarów i połączony z nim drugi zbiornik "kotłowy" np. 150l z jedną wężownicą dla kotła kondensacyjnego?

A dlaczego chcesz to rozwiązać w ten sposób? Z którego zasobnika chcesz korzystać w okresach przejściowych?

Ja nie rozbijałbym tak instalacji. Są specjalne zasobniki przeznaczone do współpracy solarów z kotłem gazowym - mają po prostu dwa wymienniki ciepła i te systemy współpracują ze sobą, również w zimie.

To wydaje się bardzo racjonalne rozwiązanie.

Chyba, że to dla ciebie jakiś problem montażowy?

Sprawa wygląda tak że chciałbym założyć solary, ale będę mógł wnioskować do gminy o dofinansowanie dopiero jak będzie dom oddany do użytkowania.

Dlatego biję się z myślami czy teraz instalować kocioł kondensacyjny ze zbiornikiem 150-200l (4 osoby) i potem dołożyć zbiornik solarny, czy od razu instalować zbiornik 300l z dwoma wężownicami do tego kotła.

Mam też możliwość żeby jeszcze puścić teraz bez szkód rurę solarną ze stryszku do kotłowni - wstępne wyliczenia z zapasami ok 22-23m. Zamierzam dać podwójną karbowaną z nierdzewki w izolacji DN16.

Stąd takie rozważania.

Sprawa wygląda tak że chciałbym założyć solary, ale będę mógł wnioskować do gminy o dofinansowanie dopiero jak będzie dom oddany do użytkowania.

Dlatego biję się z myślami czy teraz instalować kocioł kondensacyjny ze zbiornikiem 150-200l (4 osoby) i potem dołożyć zbiornik solarny, czy od razu instalować zbiornik 300l z dwoma wężownicami do tego kotła.

Mam też możliwość żeby jeszcze puścić teraz bez szkód rurę solarną ze stryszku do kotłowni - wstępne wyliczenia z zapasami ok 22-23m. Zamierzam dać podwójną karbowaną z nierdzewki w izolacji DN16.

Stąd takie rozważania.

Rozumiem,

hmm..... a jak sytuacja wygląda z regulaminem programu dotacyjnego? Lepiej byłoby od razu zamontować na razie "na ślepo" zasobnik z dwoma wężownicami. Tylko zależy na co dostaniesz dotacje.... jak to jest przewidziane - czy na kolektory czy na cały kompletny zestaw....

Bo jak na kompletny zestaw to trochę niepotrzebnie będziesz teraz inwestował w nowy zasobnik tylko do kotła, prawda?

Nie ma szczegółów w regulaminie, jest tylko mowa o:

"Instalacja solarna - rozumie się instalację solarną posiadającą europejski znak jakości „Solar Keymark” lub zgodność z normą PN-EN 12975-1 wraz ze sprawozdaniem z badań przeprowadzonych zgodnie z normą PN-EN 12975-2 lub PN-EN ISO 9806."

No ciężki temat to jest.

Rozumiem jednak, że technicznie, to lepiej zrobić to na jednym zbiorniku z dwoma wężownicami? Zakładam, że kocioł gazowy o mocy kilkunastu kW da radę grzać górną wężownicą taki zasobnik 300l bez problemu? Zależy też pewnie na jakiej wysokości będzie czujnik temperatury w zbiorniku?