Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż drzwi zewnętrznych przed wylewkami

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie czy można montować zewnętrzne drzwi drewniane, jeśli w domu sa juz wykonane tynki ale nie ma jeszcze zrobionych wylewek?

Wszystko mozna tylko pytanie o sens. Zakladam ze wylewki bedziesz robil z miksokreta, przy puszczaniu betonu wezem tak rzuca ze drzwi bedziesz mial do remontu albo do wymiany. Dochodzi jeszcze kwestia dobrego montazu drzwi bez wylewek ale to musialby jakis instalator sie wypowiexizec

Można, trzeba tylko dobrze wyliczyć poziomy, trzeba podeprzeć podczas montażu ościeżnice kawałkiem bloczka i trzeba zabezpieczyć węża przed drganiami, choć węża można wprowadzić przez bramę garażową. Wylewkarze przyciskają węża workami z cementem. Otwarte pozostaje pytanie o wpływ wilgoci z wylewek na drewno...

Wylewki cementowe przykrywałem folią, a okna zaklejałem czarą folią. Celem było spowolnienie tempa oddawania wilgoci przez beton. Pod przykryciem wylewki trzymałem 3 tygodnie. W tym czasie unikałem intensywnego wietrzenia domu, wylewki "kisiły się" we własnej wilgoci. Nie wiem jak taki mikroklimat może wpłynąć na drewniane drzwi...

Wylewki cementowe przykrywałem folią, a okna zaklejałem czarą folią. Celem było spowolnienie tempa oddawania wilgoci przez beton. Pod przykryciem wylewki trzymałem 3 tygodnie. W tym czasie unikałem intensywnego wietrzenia domu, wylewki "kisiły się" we własnej wilgoci.

W jakim celu tak robiłeś?

"Mam pytanie czy można montować zewnętrzne drzwi drewniane, jeśli w domu sa juz wykonane tynki ale nie ma jeszcze zrobionych wylewek? "

nie, nie można... wiem, że na większości domów montują drzwi zewnętrzne od razu po dachu i oknach, ale ja bym poczekał,

problem z wysokością i zabezpieczeniem, pozdrawiam!

"Mam pytanie czy można montować zewnętrzne drzwi drewniane, jeśli w domu sa juz wykonane tynki ale nie ma jeszcze zrobionych wylewek? "

nie, nie można... wiem, że na większości domów montują drzwi zewnętrzne od razu po dachu i oknach, ale ja bym poczekał,

problem z wysokością i zabezpieczeniem, pozdrawiam!

można, u mnie nie było problemu ani z zabezpieczeniem, ani z wysokością. tak wymierzyłem, że płytka weszła pod próg i finito. da się.

• 2 weeks później...