Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Impregnat Papa Deskowanie ?

Crash

Recommended Posts

Witam

Wiem ze pytania malo oryginalne i byly walkowane ale pozwole sobie na przypomnienie.

Buduje dom jednorodzinny, dach dwuspadowy 42 stopnie, w tym roku planuje postawic do SSO niestety na docelowe pokrycie dachu (dachowka lub blachodachowka) musze poczekac pewnie z 3-5 lat wiec do tego czasu bedzie pelne deskowanie i papa ktora bede chcial zostawic pod pokryciem wlasciwym bez wymiany na inna.

Pytanie:

1) Polecono mi pape: ICOPAL Monolight gr. 5,2mm, co o niej sadzicie, czy jest warta swojej ceny i czy ewentualnie jest jakas inna o podobnych wlasciwosciach a ktora nie wypatroszy mi portfela jak ta.

2) pytanie podobnej tresci to pytanie o srodek do impregnacji wiezby i desek ICOPAL FIRESMART BIOPPOŻ

3)Co do pytania o pytania to mam takie pytanie:

W zwiazku z tym ze buduje na odleglosc mam tylko jedna, moze dwie szanse zeby spotkac sie oko w oko z wykonawca mojego dachu przed rozpoczeciem budowy. Moje pytanie do was o co mam go spytac. Wiem ze to strasznie ogolne pytanie ale napewno jest kilka stalych bledow ktore popelniaja wykonawcy dachow a przez to zapytanie ich o te kilka spraw pomogloby w okresleniu czy mam do czynienia z fachowcem czy amatorem a takze w uniknieciu podstawowych bledow o ktore nie chcialbym was pytac jak juz bedzie za pozno.

Poczytalem sporo dyskusji na tym dziale i wyglada na to ze dosc czesto wystepujacymi problemami sa np: calkowity brak zaplanowania wentylacji pomiedzy deskowaniem a ociepleniem, brak przerwy pomiedzy deskami a scianami na ocieplenie itp. To to co przyszlo mi na mysl, ale poniewaz na dachach znam sie jak kura na pieprzu licze na to ze ktos z was podpowie mi kilka punktow o ktore bede mogl zapytac podczas rozmowy z wykonawca.

Po lektorze tego forum nie ukrywam ze licze takze na wypowiedz pana Andrzej Wilhelmi

Pozdrawiam

• 5 weeks później...
Do impregnacji więźby wiem, że Vidaron ma swój impregnat do drewna konstrukcyjnego, którego sam w pewnym momencie używałem. Niemniej ten który sam zaproponowałeś wydaje się być dobrym wyborem. Jeśli chodzi o papę to Ci niestety nie pomogę, na tym się kompletnie nie znam. Ważne, żebyś spytał o opinię wykonawcę, oni jednak mają najlepszą wiedzę na temat twoich warunków i w moim przekonaniu pomogą Ci najlepiej.

U nas architekt do impregnacji drewna konstrukcyjnego przewidział dwa środki:

1) Środek impregnacyjno-grzybobójczy Fobos M-4 (kleszcze i podwalina),

2) Środek impregnacyjno-grzybobójczy Altax (murłaty, krokwie, belka kalenicowa...).

Spotkaliśmy się z taką opinią w sprawie impregnacji i zabezpieczenia ogniochronnego:

"Koszt impregnacji jednego metra kwadratowego wynieść może kilka złotych co przy całości konstrukcji wraz z poszyciem osiągnie kwotę kilku tysięcy złotych. A i tak skutek osiągnięcia II stopnia niepalności – materiał trudno zapalny jest mało prawdopodobny. W rzeczywistości bowiem, znając realia wykonawstwa, impregnację wykonuje się jedno-, najwyżej dwukrotnie, stosując do impregnatu barwnik celem przekonania inwestora o wykonanej impregnacji"

Więc w sumie nie spodziewamy się wiele po tej impregnacji przez Wykonawcę i nie analizujemy czy te środki są w porządku.

Edytowane przez nuxe