radziok16 22.05.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 WitamNa parterze planuje podłogówkę, rozdzielnia będzie znajdowała się w garażu. chciałbym także zrobić ogrzewanie podłogowe w łazience na poddaszu, która znajduję się za ścianą garażu poziom wyżej. Hydraulik chce puścić rury od rozdzielni piętro wyżej bezpośrednio do łazienki nie wkuwając ich twierdząc że tak będzie bezpieczniej i stad moje pytanie czy nie można tych rur wkuć w ścianę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.05.2016 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Ciekawe jak odpowietrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziok16 23.05.2016 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Ciekawe jak odpowietrzy Tzn ? Czyli nie może iść w ścianie ? Czy powinna być druga rozdzielnia do góry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 23.05.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Tak, zgodnie ze sztuką rozdzielacz powinien znajdować się na piętrze na którym ma być zainstalowane ogrzewanie podłogowe.Rozdzielacz jest wówczas najwyższym punktem tej instalacji dzięki czemu można ją bez problemu odpowietrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 25.05.2016 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Jeśli na poddaszu będą jeszcze grzejniki to najprościej będzie zrobić podłogówkę w łazience na RTL-u. Jeśli pociągniesz samą pętle z dolnego rozdzielacza będziesz miał problem z odpowietrzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baca666 25.05.2016 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Można wkuć i można pociągnąć pętle z dolnego rozdzielacza. Jest to dużo lepsze rozwiązanie niż osobny RTL, a ogarnięty instalator spokojnie to odpowietrzy i nie będzie żadnego problemu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baca666 26.05.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Napisałem konkretnie że można tak zrobić i będzie w porządku. Ja do odpowietrzania używam tego a jak ktoś nie posiada to robi sie to wodą pod ciśnieniem przelewając po kolei każdą pętle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.05.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Napisałem konkretnie że można tak zrobić i będzie w porządku. Ja do odpowietrzania używam tego [ATTACH=CONFIG]356815[/ATTACH] a jak ktoś nie posiada to robi sie to wodą pod ciśnieniem przelewając po kolei każdą pętle. Nie problem odpowietrzyć przy uruchomieniu. Problem jak odpowietrzyć w później . Powietrze ma todo siebie ,że zbiera się w górnej części instalacji . A wystarczy ,że wydzieli się z wody pod wpływem temperatury. Można oczywiście wezwać fachmana ale nie ukrywam to kosztuje .Dojazd, maszyna , czas . Można oczywiście zamontować odpowietrzenie w postaci jakiegoś trójniczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baca666 26.05.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Jaka jest różnica odpowietrzania przy uruchomieniu a później ?. napisałem jak to można zrobić bez maszyny, i naprawdę jak się raz to zrobi porządnie to nie ma żadnego problemu. Pisze to z własnego praktycznego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.05.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Jaka jest różnica odpowietrzania przy uruchomieniu a później ?. napisałem jak to można zrobić bez maszyny, i naprawdę jak się raz to zrobi porządnie to nie ma żadnego problemu. Pisze to z własnego praktycznego doświadczenia. Odpowietrzanie instalacji wodą z wodociągu powoduje dostarczanie do instalacji nowej porcji kamienia kotłowego i powietrza rozpuszczonego w wodzie . Łatwiej zamontować układ odpowietrzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts