roletta 23.05.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Witam serdecznie, mam okno dachowe Velux i chcę kupić roletę wewnętrzną. Mam tylko pytanie jaką? Chodzi mi o to, że okno jest od strony wschodniej i słońce jest tu od rana do południa. Na tej podstawie trzeba dobrać jakąś roletę, która będzie dobrze działać? Jestem zielony w tym temacie i prosiłbym o pomoc. Na stronie Velux jest do wyboru kilka rolet i nie wiem która się nadaje na właśnie takie położenie okna i słońca z rana. I jeszcze pytanie odnośnie koloru rolety, ma być jasna? To też zależy właśnie od położenia okna i słońca? Z góry dziękuję za rady i wyjaśnienie, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAKRO 25.05.2016 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Witam serdecznie, mam okno dachowe Velux i chcę kupić roletę wewnętrzną. Mam tylko pytanie jaką? Chodzi mi o to, że okno jest od strony wschodniej i słońce jest tu od rana do południa. Na tej podstawie trzeba dobrać jakąś roletę, która będzie dobrze działać? Jestem zielony w tym temacie i prosiłbym o pomoc. Na stronie Velux jest do wyboru kilka rolet i nie wiem która się nadaje na właśnie takie położenie okna i słońca z rana. I jeszcze pytanie odnośnie koloru rolety, ma być jasna? To też zależy właśnie od położenia okna i słońca? Z góry dziękuję za rady i wyjaśnienie, pozdrawiam. Witam, Co prawda w pytaniu okna konkurencji jednak dobór dodatków u wszystkich producentów uzależniony jest od tych samych czynników. Podstawowe pytanie czy chcemy uchronić się przed nagrzewaniem czy może ograniczyć ilość światła ewentualnie udekorować okno. Proszę pamiętać, że akcesoria wewnętrzne w ograniczonym stopniu chronią przed ciepłem, a ich głównym zadaniem jest dekoracja wnętrza oraz regulacja ilości światła wpadającego do pomieszczenia. Praktycznie każdy producent oferuje kilka wersji dodatków wewnętrznych z materiałmi przycieniającymi i zaciemniającymi. Kolorystyka rolet wewnętrznych to bardzo indywidualna kwestia - najlepiej dobrać do własnych preferencji i upodobań. Promieniowanie cieplne, które przechodzi przez szybę (każdy metr kwadratowy szyby działa jak grzejnik o mocy 0,7kW) pochłaniane jest przez zasłonę wewnętrzną. Przeistacza się ono w długofalowe promieniowanie podczerwone (cieplne), które nie jest przepuszczane przez szybę okien na zewnątrz zasłona emituje ciepło do pomieszczenia działając jak grzejnik. Prowadzi to do niepożądanego nagrzewania się pomieszczeń, szczególnie od strony południowej w słoneczne, upalne dni. Akcesoria zewnętrzne (roleta, markiza) najlepiej chronią przed uciążliwym upałem. Zatrzymują promienie słoneczne na zewnątrz, niedopuszczając tym samym do nagrzewania pomieszczenia. Szczególnie ważne jest stosowanie akcesoriów zewnętrznych w mocno nasłonecznionych pomieszczeniach, od strony południowej. Pozdrawiam serdecznie Konsultant FAKRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doradca VELUX 27.05.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Witam serdecznie, mam okno dachowe Velux i chcę kupić roletę wewnętrzną. Mam tylko pytanie jaką? Chodzi mi o to, że okno jest od strony wschodniej i słońce jest tu od rana do południa. Na tej podstawie trzeba dobrać jakąś roletę, która będzie dobrze działać? Jestem zielony w tym temacie i prosiłbym o pomoc. Na stronie Velux jest do wyboru kilka rolet i nie wiem która się nadaje na właśnie takie położenie okna i słońca z rana. I jeszcze pytanie odnośnie koloru rolety, ma być jasna? To też zależy właśnie od położenia okna i słońca? Z góry dziękuję za rady i wyjaśnienie, pozdrawiam. Witaj roletta, Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami. Mam nadzieję, że moja odpowiedź pomoże Ci wybrać właściwy produkt z jak sam wspomniałeś szerokiej oferty naszych akcesoriów. Przede wszystkim dokonując wyboru myślimy o tym, czy bardziej dokucza nam ciepło czy ilość wpadającego słońca. I tak np. jeśli okno zamontowane jest w sypialni czy w pokoju dziecka, to zdecydowanie dłużej pośpimy z roletami zaciemniającymi DKL. Mają one dowolny kolor od strony pomieszczenia, natomiast od strony zewnętrznej powłokę termo, dzięki której gwarantują idealne zaciemnienie. W pokoju dziennym dobrze sprawdzą się rolety podwójnie plisowane FHC o strukturze plastra miodu. Ich izolacyjne właściowości powiązane z zaciemnieniem i dekoracją, łączą skutecznie dwie funkcje tej rolety. Jeżeli jednak najbardziej zależy Ci na ochronie przed ciepłem, to tutaj świetnie sprawdzają się produkty montowane na zewnątrz okna czyli markizy lub rolety zewnętrzne. Markizy wykonane są z siateczki z polichlorku winylu i rozwijane na zewnątrz okna, przed szybą, dzięki czemu ograniczają przedostawanie się do wnętrza promieni słonecznych, chroniąc pomieszczenie przed nagrzewaniem. Jednocześnie tkanina nie ogranicza widoku za oknem, wpuszczając do wnętrza światło. I na koniec jeszcze jedno pytanie: czy chcemy mieć akcesoria sezonowe czy całoroczne? Bo przecież kupując produkt jakim jest roleta to chyba nie myślimy tylko o jednej porze roku czyli o lecie. Rolety wewnętrzne będą służyły nam nie tylko latem, ale również zimą, kiedy to zależy nam na lepszej izolacji naszych okien. Markizy zaś są produktem typowo letnim i na zimę zwijamy je do kasetonu. Idealnie jest kiedy połączymy markizę z roletą wewnętrzną, aby zwiększać skuteczność ochrony przed ciepłem i światłem jednocześnie i zostawiąc sobie roletę na sezon zimowy. Pozdrawiam, Paweł Doradca VELUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 12.06.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Dokładnie, jeśli problem jest ze słońcem to pewnie i te pomieszczenie z oknami dachowymi nieźle się też nagrzewają. Więc zupełnie lepszym pomysłem byłyby markizy zewnętrzne, które nie dopuszczają ciepła nawet do szyby okiennej, a ponadto nie ograniczają światła do minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doradca VELUX 21.07.2016 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 lepszym pomysłem byłyby markizy zewnętrzne, które nie dopuszczają ciepła nawet do szyby okiennej, a ponadto nie ograniczają światła do minimum. Witaj sokratis, Świetnie to ująłeś. Markizy nie ograniczą nam światła w pomieszczeniu i zatrzymają ciepło przed szybą, nie pozwalając mu wniknąć do środka. Mają naprawdę doskonałe parametry izolacyjne i sprawdzają się nawet w biurach czy pokojach, gdzie pod oknami są umiejscowione biurka, na których ustawione są monitory komputerów. Pozdrawiam, Paweł Doradca VELUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 31.10.2016 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 No ja akurat mam te od Fakro I wiem jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts