Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, lada dzień zaczniemy murować kominy. No i jak przy każdym etapiue powstal dylemat. Dom ma być ogrzewany gazem, nie ma kominka. I tak hurtowni nr 1 powiedziano mi żeby kupić system Brata Turbo Fi200. W hurtowni nr 2 twierdzą, że to bez sensu taki wielki komin, że wystarczający będzie 120 a nawet 80, no i polecaja system Jawar Fi120. No i zgłupiałam. W projekcie wpisana jest średnica 200, ale pan z hurtowni 2 twierdzi, ze projektanci to na zasadzie "kopiuj" "wklej" wpisują w projekty, a nam do gazowego w zupełności ten jawar wystarczy. Z kolej pan ktory będzie nam murował, ogladając projekt stwierdził, że jak zrobimy wg projektu to zawsze, jeśli przerosną nas koszty gazu, bedziemy mogli do tego komina podłączyć piec na paliwo stałe. No i teraz kogo słuchac??

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@Hindus-ka23

1. Fi 120 do kotła kondensacyjnego starczy.

2. Nie daj się wpuścić w odskraplacz/skraplacz, który nie jest potrzebny.

3. Montaż komina systemowego do kotła kondensacyjnego to zbędny wydatek. Taniej postawić szacht wentylacyjny do którego wprowadzisz przewód spalinowy.

@Hindus-ka23

3. Montaż komina systemowego do kotła kondensacyjnego to zbędny wydatek. Taniej postawić szacht wentylacyjny do którego wprowadzisz przewód spalinowy.

Tylko że jak wpuścisz rura w rurze to koszt będzie podobny , w systemowym od razu masz izolację termiczną ....

Tylko że jak wpuścisz rura w rurze to koszt będzie podobny , w systemowym od razu masz izolację termiczną ....

A po co izolacja termiczna przy kondensacie? Przecież spaliny nie są gorące jak przy węglowym. Ja mam rurę kwasową wpuszczoną w przewód wentylacyjny. Rurę pojedynczą nie koncentryczną. Powietrze do pieca dochodzi pomiędzy rurą a kominem wentylacyjnym.

Witam, lada dzień zaczniemy murować kominy. No i jak przy każdym etapiue powstal dylemat. Dom ma być ogrzewany gazem, nie ma kominka. I tak hurtowni nr 1 powiedziano mi żeby kupić system Brata Turbo Fi200. W hurtowni nr 2 twierdzą, że to bez sensu taki wielki komin, że wystarczający będzie 120 a nawet 80, no i polecaja system Jawar Fi120. No i zgłupiałam. W projekcie wpisana jest średnica 200, ale pan z hurtowni 2 twierdzi, ze projektanci to na zasadzie "kopiuj" "wklej" wpisują w projekty, a nam do gazowego w zupełności ten jawar wystarczy. Z kolej pan ktory będzie nam murował, ogladając projekt stwierdził, że jak zrobimy wg projektu to zawsze, jeśli przerosną nas koszty gazu, bedziemy mogli do tego komina podłączyć piec na paliwo stałe. No i teraz kogo słuchac??

Do kondensata fi 200? Ciekawe. A wylot spalin z kotła to z reguły fi 60 - 80. Rzadko kiedy 100.

A po co izolacja termiczna przy kondensacie? Przecież spaliny nie są gorące jak przy węglowym. Ja mam rurę kwasową wpuszczoną w przewód wentylacyjny. Rurę pojedynczą nie koncentryczną. Powietrze do pieca dochodzi pomiędzy rurą a kominem wentylacyjnym.

Aby ciepło spalin było odzyskiwane a nie tracone...

Jedna rura wpuszczona w kanał wentylacyjny do możliwość zasysania brudu do pieca...

No cóż dziękuję za odpowiedzi, szkoda że wciąż niewiele wiem:) Myślałam ze skoro piec kondensacyjny to powinnam kupić odpowiedni do tego system kominowy, a tu jakaś rura w rurze, izolacje - wg niektórych potrzebna wg innych nie...ech, ta budowa to nie łatwy orzech do zgryzienia...

Aby ciepło spalin było odzyskiwane a nie tracone...

Jedna rura wpuszczona w kanał wentylacyjny do możliwość zasysania brudu do pieca...

Ciepło spalin jest odzyskiwane w kotle. Spaliny na wyjściu z kotła nie przekraczają 70 st i to przy pracy pełną mocą. Przy pracy 40/30 st temperatura spalin wynosi ok. 35-40 st.C.

Zasysanie "brudu" jest takie samo w w przypadku komina systemowego, jak i przewodu spalinowego wpuszczonego w szacht.

@Hindus-ka23

Komin systemowy do kotła kondensacyjnego to nic innego jak "rura w rurze".

Taką samą rolę spełnia szacht /rura zewnętrzna/ do którego jest wprowadzany sam przewód spalinowy/rura wewnętrzna/. Izolacja termiczna jest zbędna.Tak samo jak skraplacz/odskraplacz.

Rozwiązanie szacht i wewnątrz przewód spalinowy powinno być tańsze od komina systemowego.

W zależności od modelu i producenta stosuje się przewody spalinowe o fi 80 lub 60 mm. Zapewne jeszcze nie wybrałeś kotła i nie wiesz jaka średnica przewodu spalinowego jest zalecany przez producenta.

Łatwiej decyzję będzie podjąć później mając tylko szacht do którego wprowadzisz fi 60 lub 80 zgodnie z zaleceniem producenta.

Dzień dobry,

Jeżeli przewód spalinowy wprowadzamy do szachtu wentylacyjnego w jaki sposób przechodzimy przez poszycie dachu (ocieplenie)? Czy taki szacht jest budowany do samego poziomu poszycia? Pytam dla pewności gdyż jak przypuszczam, gdyby nieizolowany termicznie przewód przechodził przez warstwę ocieplenia to na zewnętrznej ścianie w warstwie ocieplenia wykraplałaby się wilgoć od zasysanego chłodnego powietrza. Nigdzie nie znalazłem rysunków poglądowych ani informacji na ten może oczywisty temat. Wszędzie tylko kominy systemowe itp.

Dzień dobry,

Jeżeli przewód spalinowy wprowadzamy do szachtu wentylacyjnego w jaki sposób przechodzimy przez poszycie dachu (ocieplenie)? Czy taki szacht jest budowany do samego poziomu poszycia? Pytam dla pewności gdyż jak przypuszczam, gdyby nieizolowany termicznie przewód przechodził przez warstwę ocieplenia to na zewnętrznej ścianie w warstwie ocieplenia wykraplałaby się wilgoć od zasysanego chłodnego powietrza. Nigdzie nie znalazłem rysunków poglądowych ani informacji na ten może oczywisty temat. Wszędzie tylko kominy systemowe itp.

Ja mam przewody wentylacyjne zakończone ponad dachem normalnym kominem z klinkieru, więc problemu nie mam. Pustaki wentylacyjne od poziomu stropu obmurowane są porothermem 11,5 cm. Poniżej deskowania dachu na tym porothermie kładziony jest już klinkier, który wychodzi ponad dach w postaci normalnego komina. Pozdrawiam.

Zimne powietrze jest suche.

Już prędzej się skropli ze spalin ale to nawet pożądane.

I tak wszystko spłynie odpływem dla kondensatu.

W tym wypadku zakładałem możliwość skraplania się wilgoci po zewnętrznej ścianie przewodu w warstwie ocieplenia (w wełnie). Przewód taki od zaciąganego powietrza przy niskich temperaturach jest zimny. O takich rzeczach się słyszy (przynajmniej czytałem) przy wyprowadzaniu przewodu przez ścianę boczną która gdy jest nieocieplana potrafi się pocić (ocieplana zapewne w jakimś niewielkim stopniu też tylko tego nie widać?)

Zakładałem że uda mi się uniknąć budowanie pełnego/typowego komina tak jak pisał wg39070.

Z drugiej strony przewody stalowe wyprowadza się przez dach i zabezpiecza kołnierzem.

Pytanie czy moja logika zawodzi i nie należy się tym przejmować czy jednak fachowe wykonastwo zakłada odpowiednie zabezpieczenie tego przewodu żeby nie stykał się bezpośrednio z wełną jakąś dodatkową izolacją czy też poprzez wybudowanie przewodu wentylacyjnego do samego poziomu deskowania jeżeli takowego jest stosowane...?

bo to z kominami to jest tak...najpierw myślisz kombinujesz z czego,

potem wydajesz 2200 na komin, potem zabawy przy stropie...okładzina z klinkieru, czapki itp....a na koniec przychodzi gościu od montażu pieca i wierci dziurę w ścianie i wystawia taki malutki czajniczek :) i tyle po kominie.

Powiedział co wiedział.

W tym wypadku zakładałem możliwość skraplania się wilgoci po zewnętrznej ścianie przewodu w warstwie ocieplenia (w wełnie). Przewód taki od zaciąganego powietrza przy niskich temperaturach jest zimny.

Oczywiście zakładałem wprowadzenie koncentrycznego przewodu spalinowego i wyprowadzenie go na zewnątrz abym nie musiał powyżej połaci dachu murować komina.

Generalnie wszelkie rysunki poglądowe jakie widzę zakładają albo zastosowanie koncentrycznego przewodu ze stali nierdzewnej zamontowanego w osi kotła i wyprowadzenie go bezpośrednio przez połać dachu (bez jakiejś dodatkowej izolacji) z opisem iż takie rozwiązanie stosuje się przy niewielkich odległościach, albo wprowadzenie takiego przewodu do typowego komina.

Ponadto przy zastosowaniu koncentrycznego przewodu powietrzno-spalinowego i przy rekuperacji nie potrzeba budować szachtu pod wentylację grawitacyjną. Pytanie czy szacht wentylacyjny do którego wprowadzimy pojedynczą rurę to tez koncentryczny przewód powietrzno-spalinowy?

• 3 weeks później...

Dręczy mnie problem doboru kominów systemowych...do mojego domu (dwa chce mieć-jeden do kominka bez płaszcza w salonie a drugi do gazowego jednofunkcyjnego kondensata lub na paliwo stałe w kotłowni)

Gwarancja wiekszosci kominów systemowych to 30 lat lecz jak to się ma z późniejszą rekompensatą w ramach pożaru sadzy w kominie lub innymi uszkodzeniami?

Wiem że dla dymowych kominów zalecany jest 4 razy w roku przegląd przez kominiarza a dla spalinowych 2 razy w roku..

Podczas czyszczenia komina łatwo jest uszkodzić taki systemowy ceramiczny komin np. kula,,,

Wiec gwarancja to pic na wodę?

Edytowane przez jankes789

• 3 weeks później...

Doszedłem do wnosku że w kotłowni u siebie zrobię uniwersalny komin systemowy fi200 mm-8,4 m wysokości. Jak z pompą ciepła powietrzną nie wyjdzie to kocioł gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny montuje. Jak za x lat okaże się, że będę chciał na kocioł na paliwo stałe przejść to odłączam kocioł gazowy i podłączam do komina kocioł na paliwo stałe.

W projekcie przy dymowym kominie mam dwie wentylacje a chce dodać jeszcze dwie i w jednej wpuścicić wkład do wyrzutu spalin z gazu a kanał dymowy pozostanie nie używany (dla ewentualnego podłączenia w przyszłości kotła na paliwo stałe)

Czy to dobry pomysł?