Greengaz 04.07.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Czy to dobry pomysł? Ekonomicznie nie za bardzo. Przejście na inne paliwo to koszty. Dodatkowy komin na etapie inwestycji już wymieniłeś, a dojdzie wymiana wymiana kotła, sterowania, modernizacja kotłowni. Nawet gdyby np. gaz podrożał o 30% to stopa zwrotu wyniesie ...??? Węgiel raczej taniał nie będzie, a i wcześniej lub później wprowadza ograniczenia w stosowaniu. Ekologia. Inne też są wymogi dla kotłowni. Pod kocioł na paliwa stałe potrzeba większej powierzchni, a to nic innego jak kasa. Zresztą kocioł gazowy możesz postawić praktycznie wszędzie. Pozostaje dobre samopoczucie, że jestem przygotowany na każdą ewentualność, no może jeszcze brakuje solarów i fotowoltaniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 04.07.2016 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Ekonomicznie nie za bardzo. Przejście na inne paliwo to koszty. Dodatkowy komin na etapie inwestycji już wymieniłeś, a dojdzie wymiana wymiana kotła, sterowania, modernizacja kotłowni. Nawet gdyby np. gaz podrożał o 30% to stopa zwrotu wyniesie ...??? Węgiel raczej taniał nie będzie, a i wcześniej lub później wprowadza ograniczenia w stosowaniu. Ekologia. Inne też są wymogi dla kotłowni. Pod kocioł na paliwa stałe potrzeba większej powierzchni, a to nic innego jak kasa. Zresztą kocioł gazowy możesz postawić praktycznie wszędzie. Pozostaje dobre samopoczucie, że jestem przygotowany na każdą ewentualność, no może jeszcze brakuje solarów i fotowoltaniki Solary i fotowolwanika kompletnie nie opłacalne...kotłownia w której będzie kocioł gazowy jest na tyle duża aby piec na paliwo stałe mógł stać...o ogrzewanie drewnem barzdziej niż węglem mi chodzi bo mam tanio ...a gaz to źródło wyczerpywalne energii wiec napewne zdrożeje za parę lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 04.07.2016 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Solary i fotowolwanika kompletnie nie opłacalne...kotłownia w której będzie kocioł gazowy jest na tyle duża aby piec na paliwo stałe mógł stać...o ogrzewanie drewnem barzdziej niż węglem mi chodzi bo mam tanio ...a gaz to źródło wyczerpywalne energii wiec napewne zdrożeje za parę lat... I o to mi chodzi. Jeśli inwestycja poprawi Ci samopoczucie, to nie ma tematu. Pytasz to odpowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.07.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Solary i fotowolwanika kompletnie nie opłacalne...kotłownia w której będzie kocioł gazowy jest na tyle duża aby piec na paliwo stałe mógł stać...o ogrzewanie drewnem barzdziej niż węglem mi chodzi bo mam tanio ...a gaz to źródło wyczerpywalne energii wiec napewne zdrożeje za parę lat... Bardzo dziwny tok myślenia. A drewno jest bogactwem niewyczerpalnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.07.2016 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Bardzo dziwny tok myślenia. A drewno jest bogactwem niewyczerpalnym? Przy gospodarce leśnej choćby takiej jak w Polsce czy w Austrii - tak. W odróżnieniu od gazu , ropy i węgla. Te już nie urosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 05.07.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Przy gospodarce leśnej choćby takiej jak w Polsce czy w Austrii - tak. W odróżnieniu od gazu , ropy i węgla. Te już nie urosną. Zgadzam się, ale zasoby gazu bądź ropy są na tyle duże, że zamartwianie się na zapas jest niepotrzebne. Idąc tym tokiem myślenia należy dodać, że słońce też ma określony "czas działania". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.07.2016 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Przykład Słońca to lekka przesada. Natomiast nie chodzi o zamartwianie się tylko rozsądek i myślenie o naszych wnukach. Eksploatacja drewna jest wręcz konieczna, więc dlaczego ją deprecjonować? Tylko dlatego, że jakieś ciołki zainwestowały w rafinerie i mają dużo pieniędzy żeby nam wmawiać swoje? Austria 80% energii cieplnej czerpie z zasobów drewna. Stać ich na gaz, na ropę...Jakoś nie boją się drewna. No i nie piszcie bzdur o szkodliwości palenia drewnem, bo gdyby tak było to właśnie Austria pierwsza biłaby na alarm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 05.07.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Czyli do pełni szczęścia brakuje jeszcze trzeciego komina do kominka, najlepiej kominka z płaszczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 05.07.2016 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Przykład Słońca to lekka przesada. Natomiast nie chodzi o zamartwianie się tylko rozsądek i myślenie o naszych wnukach. Eksploatacja drewna jest wręcz konieczna, więc dlaczego ją deprecjonować? Tylko dlatego, że jakieś ciołki zainwestowały w rafinerie i mają dużo pieniędzy żeby nam wmawiać swoje? Austria 80% energii cieplnej czerpie z zasobów drewna. Stać ich na gaz, na ropę...Jakoś nie boją się drewna. No i nie piszcie bzdur o szkodliwości palenia drewnem, bo gdyby tak było to właśnie Austria pierwsza biłaby na alarm.... Dyskusja i tak już zeszła na tematy poboczne więc ..... Fragmenty większego opracowania. "Austria jest największym importerem drewna w OECD, a na świecie wyprzedzają ją tylko Chiny - to wnioski z najnowszego raportu przygotowanego przez austriacki Instytut Badawczy Systemów Nauki, Innowacji i Zrównoważonego Rozwoju" "Austria importuje 8,1 mln m3 drewna rocznie. Wśród krajów OECD na drugim miejscu znajduje się Szwecja z importem na poziomie 7,3 mln m3 rocznie." Nie udało mi się znaleźć udziału drewna w bilansie energetycznym Austrii, ale znalazłem, że w bilansie energetyki odnawialnej 95% to energia z elektrowni wodnych, tym samym 5% to pozostałe, w tym drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.07.2016 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Dyskusja i tak już zeszła na tematy poboczne więc ..... Fragmenty większego opracowania. "Austria jest największym importerem drewna w OECD, a na świecie wyprzedzają ją tylko Chiny - to wnioski z najnowszego raportu przygotowanego przez austriacki Instytut Badawczy Systemów Nauki, Innowacji i Zrównoważonego Rozwoju" "Austria importuje 8,1 mln m3 drewna rocznie. Wśród krajów OECD na drugim miejscu znajduje się Szwecja z importem na poziomie 7,3 mln m3 rocznie." Nie udało mi się znaleźć udziału drewna w bilansie energetycznym Austrii, ale znalazłem, że w bilansie energetyki odnawialnej 95% to energia z elektrowni wodnych, tym samym 5% to pozostałe, w tym drewno. "energetyki odnawialnej" Dane wyrwane z internetu...Lepiej nie szukaj, bo znów znajdziesz co chcesz, a co nie ma przełożenia na rzeczywistość. Prawdziwe są zapewne dane o imporcie, ale tego nie kwestionowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 06.07.2016 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Przykład Słońca to lekka przesada. Natomiast nie chodzi o zamartwianie się tylko rozsądek i myślenie o naszych wnukach. Eksploatacja drewna jest wręcz konieczna, więc dlaczego ją deprecjonować? Tylko dlatego, że jakieś ciołki zainwestowały w rafinerie i mają dużo pieniędzy żeby nam wmawiać swoje? Austria 80% energii cieplnej czerpie z zasobów drewna. Stać ich na gaz, na ropę...Jakoś nie boją się drewna. No i nie piszcie bzdur o szkodliwości palenia drewnem, bo gdyby tak było to właśnie Austria pierwsza biłaby na alarm.... "energetyki odnawialnej" Dane wyrwane z internetu...Lepiej nie szukaj, bo znów znajdziesz co chcesz, a co nie ma przełożenia na rzeczywistość. Prawdziwe są zapewne dane o imporcie, ale tego nie kwestionowałem. Zastanów się co piszesz. 80% energii cieplnej Austria uzyskuje z drewna? W Wiedniu, Linzu, Gratzu ... ciepłownie opalają drewnem? Importując jednocześnie ok. 3 mln ton węgla, ponad 10 mld m3 gazu. Austria ma ponad 4 000 /sic/ elektrowni wodnych, które produkują ponad 70% zapotrzebowania Austrii na energie elektryczną. Skąd masz swoje dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.07.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Być może moje dane, podobnie jak Twoje dotyczą pewnego fragmentu rzeczywistości. Muszę to sprawdzić i kiedyś wrócimy do tematu...Moje dane pochodzą ze spotkań organizacji zduńskich i ekologicznych w Austri. Bywam tam często i być może coś pokręciłem...Pochylę się nad tym przy czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greatbuilder 06.07.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Doszedłem do wnosku że w kotłowni u siebie zrobię uniwersalny komin systemowy fi200 mm-8,4 m wysokości. Jak z pompą ciepła powietrzną nie wyjdzie to kocioł gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny montuje. Jak za x lat okaże się, że będę chciał na kocioł na paliwo stałe przejść to odłączam kocioł gazowy i podłączam do komina kocioł na paliwo stałe. W projekcie przy dymowym kominie mam dwie wentylacje a chce dodać jeszcze dwie i w jednej wpuścicić wkład do wyrzutu spalin z gazu a kanał dymowy pozostanie nie używany (dla ewentualnego podłączenia w przyszłości kotła na paliwo stałe) Czy to dobry pomysł? Mam podobną koncepcję. W kotlowni komin systemowy fi200 z ociepleniem na... zapas. Nie bedzie na razie używany. Głowne źródło ciepła to kocioł kondensacyjny, którego spaliny bedą odprowadzane rurą z nierdzewki wprowadzoną w szacht wentylacyjny (12x17cm). Czyli to co było sugerowane wyżej. Szacht wentylacyjny będzie wychodził w formie komina ponad dach, więc nie przewiduję żadnych problemów z przejściem przez dach. Być może do kondensacyjnego zamiast rury nierdzewki będzie rura pcv od producenta kotła, ale to się jeszcze zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 10.07.2016 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2016 Mam podobną koncepcję. W kotlowni komin systemowy fi200 z ociepleniem na... zapas. Nie bedzie na razie używany. Głowne źródło ciepła to kocioł kondensacyjny, którego spaliny bedą odprowadzane rurą z nierdzewki wprowadzoną w szacht wentylacyjny (12x17cm). Czyli to co było sugerowane wyżej. Szacht wentylacyjny będzie wychodził w formie komina ponad dach, więc nie przewiduję żadnych problemów z przejściem przez dach. Być może do kondensacyjnego zamiast rury nierdzewki będzie rura pcv od producenta kotła, ale to się jeszcze zobaczy. Ta rura nierdzewka to droga jest...pół ceny komina kosztuje...Rura z PCV jaki koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greatbuilder 11.07.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Ja Ci nie odpowiem, bo dopiero jestem na etapie domknięcia SSO. Bede się tym interesował przy kupnie kotła. I w sumie u producentów kotłów będę szukał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margolcia2908 12.07.2016 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 (edytowane) Małe pytanie- jak wygląda to w praktyce, tzn. w projekcie jest pomieszczenie gospodarcze o powierzchni 4,3 m2 na gaz, u nas będzie na paliwo stałe, bo narazie cisza z gazem w okolicy. Uprzedzałam kierownika, że będą takie zmiany, nie przejął się tym, ale czy oby na pewno nie będzie problemu. Ktoś może dokonywał podobnych zmian? Edytowane 13 Lipca 2016 przez margolcia2908 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanhoks 19.08.2016 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Witam .Mam zapytanie .Mam stary komin z lat 90 tych z cegly pelnej no i jest popekany i grozi zawaleniem.Opalany byl caly czas jak budynek mieszkalny tak i warsztat o powierzchni 150 m2 .Budynek ok 80 m2.Na dzien dzisiejszy opalany tylko budynek.Warsztat stoi zamkniety.Caly czas opalany MIALEM.No i sie stalo.Trzeba rozebrac i od nowa postawic komin.Mam zasadnicze pytanie ? Chodzi mi terz o koszta.Czy komin z wkladem ceramicznym moze byc i najlepiej jakiego producenta.Zaznaczam ze dalej chce palic mialem.Srednica starego komina wewnatrz to 24x24.Teraz nie potrzebuje taka srednice bo i piec tez mam mniejszy.Dziekuje z gory za kazda porade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 20.08.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 (edytowane) Zabezpieczanie się w razie W w kilka systemów grzewczych to moim zdaniem nienajlepszy pomysł i zwyczajnie szkoda kasy. Od razu wstawiaj PC, jak dobierzesz dobrą (nieprzewymiarowaną) to wątpię żeby chciało ci się rozpalać w kominku. EDIT: odpowiadałem na post 'jankesa'. Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez michalck81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanhoks 21.08.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Pc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanhoks 21.08.2016 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Od razu wstawiaj PC? Co to znaczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts