Marian_Wolski 23.05.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Witam! Czy profile przyokienne np. taki jak w załączniku, dają także izolację cieplną? Czy przeszkadza fakt że styropian i siatkę kleję w tym roku, a elewacje planuję zrobić dopiero za rok? Jakie są zalety tych profili? Pozdrawiam, Marian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.05.2016 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 (edytowane) Witam! Czy profile przyokienne np. taki jak w załączniku, dają także izolację cieplną? Czy przeszkadza fakt że styropian i siatkę kleję w tym roku, a elewacje planuję zrobić dopiero za rok? Jakie są zalety tych profili? - nie dają żadnej dodatkowej izolacji cieplnej - przeszkadza gdyż przyczepność struktury do zakurzonego kleju będzie mniejsza lub wręcz żadna - zmniejszają bądź całkowicie eliminują spękania tynku na styku okno/mur Nazywa się to listwą dylatacyjną Edytowane 23 Maja 2016 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 24.05.2016 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Witam Witam! Czy profile przyokienne np. taki jak w załączniku, dają także izolację cieplną? Czy przeszkadza fakt że styropian i siatkę kleję w tym roku, a elewacje planuję zrobić dopiero za rok? Jakie są zalety tych profili? Pozdrawiam, Marian 2 funkcje takowego profilu: - połączenie tynk okno jest ELASTYCZNE - a to moim zdaniem konieczność - to co napisał nikt ważny - brak spękań - umożliwia doklejenie foli ochronnej na okno - przydatne w czasie tynkowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 05.12.2019 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Witam, ja również chciałam zapytać o listwy przyokienne, a raczej ich montaż. Chodzi o to, że wykonawcy ocieplenia nie zamontowali nam tych listew. Niestety nie zauważyłam tego wcześniej. Styropian zaciągnęli już klejem, a tynk będzie kładziony wiosną. Przed tynkiem jeszcze raz będą zaciągać klej i wtedy też chcą zamontować listwy. Dlatego chciałam zapytać czy lepiej zrobić to teraz czy na wiosnę przed tynkiem czy w ogóle ich nie montować, co oczywiście według wykonawcy jest najlepszym rozwiązaniem. Proszę podpowiedzcie coś, bo nie mam pojęcia co powinnam zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 05.12.2019 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Wykonawca ma rację. Listwy należy montować, ale lepiej zrobić to na wiosnę, tuż przed tynkami.Gdyby u mnie wystąpiła taka sytuacja, nakazałbym oprócz montażu listew, dodatkowych narożników wokół okien. Narożniki na koszt wykonawcy.Też mam takie listwy przy oknach, na zewnątrz i wewnątrz. Jak moderator się nie pogniewa, to polecę listwy Bellaplast. Moim zdaniem Mercedes wśród polskich producentów listew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 05.12.2019 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Wykonawca ma rację. Listwy należy montować, ale lepiej zrobić to na wiosnę, tuż przed tynkami. A jak chcesz wkleić listwy pod styropian "zaciągnnięty" siatką i klejem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 05.12.2019 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 No ja właśnie mam takie listwy, tylko wykonawca ich nie zamontował i teraz mówi, że tak naprawdę są nie potrzebne, a jeżeli już się upieram na ich montaż, to zrobi to wiosną, bo teraz już jest siatka i klej, a wiosną będzie drugi raz przed tynkiem zaciągał klej i wtedy je zamontuje. Tylko nie wiem czy po zamontowaniu ich na już położony klej będzie dobrym rozwiązaniem czy nie ma to znaczenia i nic się z nimi później nie będzie działo.Czy ja dobrze zrozumiałam, że powinny być również zamontowane dodatkowe narożniki wokół okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 05.12.2019 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 A jak chcesz wkleić listwy pod styropian "zaciągnnięty" siatką i klejem? Właśnie się zastanawiałam czy jest sens ich montowania przed drugim zaciągnięciem kleju skoro powinny być wklejone na styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 05.12.2019 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Przecież są przypadki klejenia dwóch warstw siatki. N/p w przestrzeni przycokołowej, pod płytki.Moim zdaniem można przykleić listwy do okien, ich siatkową część zaciągnąć klejem, założyć wokół okna narożnik, z siatką oczywiście. Może dać dodatkowe kołkowanie.Będzie grubiej, mocniej, bo siatka podwójnie w okolicy okna i na to właściwy tynk.Tak bym to naprawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 05.12.2019 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Ale narożniki i listwy okapnikowe mamy zamontowane, brakuje jedynie tych listew przyokiennych. Dzięki za podpowiedzi, myślę, że skoro są już kupione, to może je zamontuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.12.2019 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 ... Jak moderator się nie pogniewa, to polecę listwy Bellaplast. Moim zdaniem Mercedes wśród polskich producentów listew. Polecenia ze strony wiarygodnych użytkowników są bardzo pożądane. Nawet jakbyś dał link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 06.12.2019 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2019 Jeśli chodzi o dostępność w Polsce to ja jako firmy stosuje od 14 lat naprzemiennie Protektor i Belaplast. Niemieckie jako tako są niby lepsze jakościowo ale też dużo droższe i mniej dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 17.01.2020 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Powiedzcie proszę czy montaż tych listew rzeczywiście jeszcze będzie można wykonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.01.2020 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Styropian sporo zachodzi na ramę okna i jak zamontujesz wspomniane listwy będzie wyglądało jeszcze słabiej. Trudno coś doradzić. Jak ma być budżetowo, to trzeba tak zostawić, docelowo położyć tynk i patrzyć na dylatacje tynk-okno (szpary). Albo wyciąć w diabły obróbkę okien razem z narożnikami i zamontować listwy przyokienne plus nowe narożniki. Zaciągnąć siatkę na ścianę wokół okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.01.2020 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Nożykiem lekko naciąć robiąc przy ościeżnicy zagłębienie i wypełnić silikonemSpełnia taka sama rolę jak listwa dylatacyjnaLubZrobić całość od poczatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.01.2020 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 zgadza sie... montowac montowac, niestety trzeba wypruc troche to co jest zeby ta listwa tam weszla. z polskich producentow tylko bella plast zadnej innej. ovczywiscie systemowe ze sto i caparol-a ale z dostepnoscia bieda. i absolutnie zadnych polskich podrobek bella !!! bo wiecej szkody niz pozytku moze sie okazac. jezeli masz innego producenta - nie montuj wcale albo je wymien. z belli: te https://med-bud.pl/search/text=midi/pl.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 18.01.2020 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Mam właśnie takie i chciałabym, żeby je zamontowali, ale rozumiem, że trzeba będzie usunąć wszystkie narożniki, wyciąć na około styropian, zamontować listwy i ponownie narożniki, a potem zaciągnąć klejem. Powiedzcie jeszcze ile wyciąć tego styropianu, żeby po zamontowaniu tych listew dobrze okno wyglądało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 18.01.2020 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Mam właśnie takie i chciałabym, żeby je zamontowali, ale rozumiem, że trzeba będzie usunąć wszystkie narożniki, wyciąć na około styropian, zamontować listwy i ponownie narożniki, a potem zaciągnąć klejem. Powiedzcie jeszcze ile wyciąć tego styropianu, żeby po zamontowaniu tych listew dobrze okno wyglądało? O ile dobrze zrozumiałem Fighter'a, to nie trzeba usuwać narożników, czy wycinać całego styropianu przy glifach, tylko wyciąć styropian przy samej ramie, na tyle, żeby wkleić listwę. Listwa BP nie jest łaska z tyłu (jak np. Protektor), tam gdzie dolega do do styropianu: A jeśli chodzi o producentów, to podpisuję się wszystkimi kończynami pod tym co napisał Fighter. Miałem BP i Protektora (brakło BP i musiałem zaopatrzyć się w zielonym markecie budowlanym) i mimo odtłuszczenia ramy przed przyklejeniem listwy jak przyszła porządna wichura to Protektor odpadł a BP się nic nie stało (i powiszą do wiosny, bo robić warstwę zbrojoną przy takiej pogodzie się boję). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 19.01.2020 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Jeśli tak można zrobić, to jestem spokojniejsza, bo bałam się już, że wszystko trzeba będzie robić od początku, a to i czas i kolejne wydane pieniądze. Mam tylko nadzieję, że wykonawca wykona to prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artisti 12.11.2024 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada (edytowane) Podepnę się pod temat. Przystępuję do ocieplania. Mam na ramach okiennych prowadnice żaluzji fasadowych, wystają na około 12 cm, podobnie jak tutaj: Myślałem o kupieniu dla listew Bellaplast BP13R, ale obawiam się problemów z montażem, ekipa nigdy ich na oczy nie widziała wcześniej. Poza tym schemat montażu pokazuje, że szerokość taśmy dylatacyjnej na styku prowadnica-ściana w tej listwie jest dosyć mała i bardziej psuje do prowadnic rolet, które mają ledwie kilka centymetrów głębokości. Nikt nie będzie się raczej bawił w wycinanie rowków pod te listwy. Rozważam więc zakup innego wykończenia, na przykład Caparol 646 Listwa Przyokienna 3d Mini (akurat dostępna w okolicy) i naklejeniu ich na czoło prowadnic żaluzji (koszmar w przypadku konieczności wymiany prowadnicy, dodatkowo maksymalnie mogę zabudować na gotowo do 1,5 cm z szerokości czoła prowadnicy, by nie ryzykować tarcia lamel). Proszę o podzielenie się Waszymi rozwiązaniami, może @fighter1983 podpowie. Edytowane 13 Listopada przez artisti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts