Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie domu listwa startowa oraz taras z kostki przy budynku

epterode

Recommended Posts

Witam serdecznie za 2 tygodnie będzie ocieplany mój dom z porotermu styropianem 15cm Austrotherm EPS 031 Fasada premium + tynk silikonowy bolix i system dociepleń.

Co sądzicie o takim ociepleniu ogrzewanie gazowe pełna podłogówka.

Wykonawca stosuje Listwa PCV okapnikową od spodu nie stosują listw startowych bo niby niepotrzebne aby na pewno?

Wszyscy mówią że do porothermu nie ma jak tego mocować itp .

Od spodu mam bloczki ocieplone XPS 7 cm nad nim będzie ocieplenie 15cm czyli będzie wystawało ok 8cm.

Podstawowe pytanie czy stosować listwy startowe wraz z okapnikową gdy budynek jest od spodu ocieplony XPSem ale tak czy siak od spodu będzie fragment EPSu nie osłonięty listwą tylko pewnie klejem czy jest to bezpieczne? jeżeli chodzi o gryzonie.

Obrazek_2016-05-23 21.29.00.jpg

Drugie pytanie jak załatwić temat połączenia okna tarsowego ocieplać pod oknem normalnie i odjąć z wysokości wysokość kostki? ale czy na tym fragmencie nie będzie siadał styropian?

Czy nie ocieplać tego miejsca i dojechać bezpośrednio kostką ale co z XPS poniżej jak widać na zdjęciu ?

Proszę o porady

IMG_0.jpg

Edytowane przez epterode

Bez listew startowych można.

Przy tarasie ocieplaj tak jakby nie było kostki. Pod ziemią xps nad eps.

Wszystko fajnie ale wtedy wychodząc z tarasu będę miał najpierw 20cm styropianu z tynkiem a potem zacznie się bruk i jak ktoś na tym stanie to styropian się podda przecież .Jak ten problem rozwiązać już myślałem żeby pod oknem dać XPS parkingowy i tylko np 5cm i będzie twardszy bo już sam nie mam pomysłu