epterode 23.05.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 (edytowane) Witam serdecznie za 2 tygodnie będzie ocieplany mój dom z porotermu styropianem 15cm Austrotherm EPS 031 Fasada premium + tynk silikonowy bolix i system dociepleń. Co sądzicie o takim ociepleniu ogrzewanie gazowe pełna podłogówka. Wykonawca stosuje Listwa PCV okapnikową od spodu nie stosują listw startowych bo niby niepotrzebne aby na pewno? Wszyscy mówią że do porothermu nie ma jak tego mocować itp . Od spodu mam bloczki ocieplone XPS 7 cm nad nim będzie ocieplenie 15cm czyli będzie wystawało ok 8cm. Podstawowe pytanie czy stosować listwy startowe wraz z okapnikową gdy budynek jest od spodu ocieplony XPSem ale tak czy siak od spodu będzie fragment EPSu nie osłonięty listwą tylko pewnie klejem czy jest to bezpieczne? jeżeli chodzi o gryzonie. Drugie pytanie jak załatwić temat połączenia okna tarsowego ocieplać pod oknem normalnie i odjąć z wysokości wysokość kostki? ale czy na tym fragmencie nie będzie siadał styropian? Czy nie ocieplać tego miejsca i dojechać bezpośrednio kostką ale co z XPS poniżej jak widać na zdjęciu ? Proszę o porady Edytowane 23 Maja 2016 przez epterode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 25.05.2016 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Nikt nie doradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 25.05.2016 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Bez listew startowych można.Przy tarasie ocieplaj tak jakby nie było kostki. Pod ziemią xps nad eps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 25.05.2016 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Zastosuj listwę startową. Jak ekipa nie potrafi jej przytwierdzić do porothermu, to lepiej ją zmień już teraz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 26.05.2016 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Bez listew startowych można. Przy tarasie ocieplaj tak jakby nie było kostki. Pod ziemią xps nad eps. Wszystko fajnie ale wtedy wychodząc z tarasu będę miał najpierw 20cm styropianu z tynkiem a potem zacznie się bruk i jak ktoś na tym stanie to styropian się podda przecież .Jak ten problem rozwiązać już myślałem żeby pod oknem dać XPS parkingowy i tylko np 5cm i będzie twardszy bo już sam nie mam pomysłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts