raphal76 23.05.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Cześć- bardzo proszę o poradę co muszę załatwić przed przystąpieniem do wiercenia studni w moim przypadku. A sytuacja jest taka: Posiadam działkę rolną z wydanymi warunkami zabudowy: dom jdnorodzinny z własną studnią i szambem. Mam opinię urzędu wodnego o braku przeciwwskazań do budowy. W adaptacji projektu studnia i szambo jest uwzględnione na planie. Mam wydane pozwolenie na budowę i ostemplowany dziennik budowy. Na działce mam już prąd. Działka jest odrolniona. I teraz przechodze do sedna: przed rozpoczęciem faktycznej budowy chciałbym na działce odwiercić studnie i wkopać szambo. I teraz moje pytanie czy prace te moge wykonac gdy nie mam jeszcze kierownika budowy? I czy muszę mieć jakieś osobne pozwolenia na te prace poza pozwoleniem na budowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 23.05.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Z szambem nie wiem, ale jeśli chodzi o studnię to do 30 m głębokości (głębokość odwiertu, a nie lustra wody) i o wydajności mniejszej niż 5 m3 na dobę nie potrzebujesz żadnych pozwoleń, zgłoszeń. Jedynie jak chcesz wykonać obudowę studni to musisz ten fakt zgłosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.05.2016 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 (edytowane) Małe sprostowanie. 1. Szambo do 10m3 jest/może być na zgłoszenie.(PB, art.29.1.3a i art.30.1.1) - tak więc, nie wymaga kierbuda. 2. Odwiert studni - nie jest robotą budowlaną (PB, art.2.2.) i regulują to inne przepisy (Prawo wodne i Prawo geologiczne ) - ogólnie odwiert do 30m głębokości i pobór do 5m3/dobę, bez żadnych kwitów. 3. Obudowa ujęcia wody podziemnej, też bez pozwolenia i zgłoszenia - PB, art.29.2.10). i art.30.2. Edytowane 24 Maja 2016 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 24.05.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Muszę podesłać tą podstawę prawną do mojego strostwa, ponieważ panie twierdzą, że obudowa tradycyjna studni, taka okręgowa, wymaga zgloszenia.Jeśli nie chcę zgłaszać, mogę wykonać obudowę szwedzką, powiedziano mi w urzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.05.2016 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Dopowiem. Te przepisy (nowe) obowiązują od 27 lipca 2015r, - Dz.U poz.443 z dnia 20 lutego 2015r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raphal76 24.05.2016 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Dzięki wielkie! Rozjasniło mi to sytuację - zamysł jest taki, żeby trochę z rozpoczęciem budowy poczekać ale chciałbym mieć wodę i szambo - działka chwilowo spełniała by role rekreacyjno-grillowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts