Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiercenie studni - pozwolenie na budowę

raphal76

Recommended Posts

Cześć- bardzo proszę o poradę co muszę załatwić przed przystąpieniem do wiercenia studni w moim przypadku.

A sytuacja jest taka: Posiadam działkę rolną z wydanymi warunkami zabudowy: dom jdnorodzinny z własną studnią i szambem. Mam opinię urzędu wodnego o braku przeciwwskazań do budowy. W adaptacji projektu studnia i szambo jest uwzględnione na planie. Mam wydane pozwolenie na budowę i ostemplowany dziennik budowy. Na działce mam już prąd. Działka jest odrolniona.

I teraz przechodze do sedna: przed rozpoczęciem faktycznej budowy chciałbym na działce odwiercić studnie i wkopać szambo. I teraz moje pytanie czy prace te moge wykonac gdy nie mam jeszcze kierownika budowy? I czy muszę mieć jakieś osobne pozwolenia na te prace poza pozwoleniem na budowe?

Z szambem nie wiem, ale jeśli chodzi o studnię to do 30 m głębokości (głębokość odwiertu, a nie lustra wody) i o wydajności mniejszej niż 5 m3 na dobę nie potrzebujesz żadnych pozwoleń, zgłoszeń. Jedynie jak chcesz wykonać obudowę studni to musisz ten fakt zgłosić.

Małe sprostowanie.

1. Szambo do 10m3 jest/może być na zgłoszenie.(PB, art.29.1.3a i art.30.1.1) - tak więc, nie wymaga kierbuda.

2. Odwiert studni - nie jest robotą budowlaną (PB, art.2.2.) i regulują to inne przepisy (Prawo wodne i Prawo geologiczne ) - ogólnie odwiert do 30m głębokości i pobór do 5m3/dobę, bez żadnych kwitów.

3. Obudowa ujęcia wody podziemnej, też bez pozwolenia i zgłoszenia - PB, art.29.2.10). i art.30.2.

Edytowane przez sSiwy12