Moshis 23.05.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Kończę murowanie ścianek działowych, został mi ostatni rząd. Tak się niefortunnie zdarzyło, że ostatni pustak będę musiał przyciąć. Muruje z Porotherma 11,5 i jego wysokość wynosi 23 cm a muszę go przyciąć do 13 cm. Niestety cięcie do takich wymiarów jest cholernie upierdliwe i generuje dużo odpadów. Bez odpowiedniej piły mocno utrudnione (przycinam szlifierką kątową 125 mm).Dlatego narodził mi się pomysł, aby ostatni rząd zakończyć betonem komórkowym o szerokości 11 lub 11,5 cm (z racji dużo łatwiejszego przycięcia).Zastanawiam się tylko, czy przez taki krok nie pogorszę znacznie właściwości akustycznych ściany? Czy taka zmiana będzie miała na coś wpływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 23.05.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Możesz wynająć piłę do cięcia ,taką stołową lub jak tak bardzo zależy ci na akustyce połóż 2 wiersze cegły na cienką zaprawę. Cegła na płasko ma 6,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moshis 23.05.2016 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Możesz wynająć piłę do cięcia ,taką stołową lub jak tak bardzo zależy ci na akustyce połóż 2 wiersze cegły na cienką zaprawę. Cegła na płasko ma 6,5 cm Dzięki za odpowiedź. W sumie pomysł z cegłą bardzo dobry. Jedyna rzecz, która mnie zastanawia to szerokość cegły (12 cm). Te 0,5 cm bez problemu uda się zgubić przy tynku? Druga rzecz to dylatacja pomiędzy ścianą a stropem. Czy wystarczy 1 cm wypełniony pianką? Czy to za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 23.05.2016 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 24.05.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Na działówkach nie opieramy stropu bo do tego są ściany nośne. W pierwszym poście kolega pyta i akustyke i dlatego rezygnuje z suporexa A Ty mu styro polecasz?Najpierw strop potem stawiamy działowe ścianki Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 24.05.2016 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 pewnie 12 cm siporeksu da efekt kina. I jaka akustyka przy ścianie 11,5? Dla potomnych ..nie róbcie działówek z porotermu a dlaczego to powiedzą wam elektrycy, hydraulicy, montażyści itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierczek 25.05.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Porotherm 11,5 na zwykłej zaprawie ma prawie 50 db izolacyjności akustycznej. Suporex będzie mieć mniej. Co do bruzdowania i wiercenia dziur - bez przesady... Trzeba mieć po prostu porządne narzędzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moshis 25.05.2016 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Witam. A jak to się w ogóle stało, że zbrakło aż tyle cm? Ściany konstrukcyjne masz z innego materiału? I drugie pytanie: czy te ściany będą typowymi działówkami, czy np. masz tam zaplanowane oparcie dla belek stropowych, ewentualnie będzie to część podciągu? Cięcie pustaków na pół nie powinno być takie skomplikowane - najważniejsze, żeby dojść tak chociaż 5-6 cm poniżej stropu - potem można już dać styropian, który zrobi tam równą płaszczyznę. Bo ściany nośne zostały zakończone pełną cegłą i na to poszedł strop, stąd ta różnica. Natomiast co do izolacyjności akustycznej to porotherm 11,5 nie można nic zarzucić. Jeżeli ściana jest dobrze zrobiona a bruzdy na puszki nie są za głębokie to jest ok. Co prawda myślałem jeszcze nad silką, ale z racji większej wagi (na użytkowym poddaszu mam murowane ściany działowe) z niej zrezygnowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greatbuilder 01.06.2016 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 pewnie 12 cm siporeksu da efekt kina. I jaka akustyka przy ścianie 11,5? Dla potomnych ..nie róbcie działówek z porotermu a dlaczego to powiedzą wam elektrycy, hydraulicy, montażyści itp A mógłbyś wyjaśnić za elektryków, hydraulików i montażystów? U mnie porotherm 11,5PW czeka na wymuroawnie 100m2 ściany. Już kupione i zapłacone. Niby musztarda po obiedzie, ale warto wiedzieć. Może na etapie wykonawstwa uda się tak zrobić żeby w/w fachowcy nie mieli za dużo do gadania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 02.06.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Nie wiem co za problem z porothermem? Sporo kabli kładę i zawsze się cieszę jak jest porotherm. Jak trzeba bruzdę poszerzyć to nie musisz iść po frezarkę, wystarczy młotek. Przyczepić kabel? Żaden problem, gwóźdź wchodzi bez problemu. Materiał trochę delikatny, ale łatwy w obróbce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts