Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ścianki działowe - zakończenie

Recommended Posts

Kończę murowanie ścianek działowych, został mi ostatni rząd.

Tak się niefortunnie zdarzyło, że ostatni pustak będę musiał przyciąć. Muruje z Porotherma 11,5 i jego wysokość wynosi 23 cm a muszę go przyciąć do 13 cm.

Niestety cięcie do takich wymiarów jest cholernie upierdliwe i generuje dużo odpadów. Bez odpowiedniej piły mocno utrudnione (przycinam szlifierką kątową 125 mm).

Dlatego narodził mi się pomysł, aby ostatni rząd zakończyć betonem komórkowym o szerokości 11 lub 11,5 cm (z racji dużo łatwiejszego przycięcia).

Zastanawiam się tylko, czy przez taki krok nie pogorszę znacznie właściwości akustycznych ściany? Czy taka zmiana będzie miała na coś wpływ?

Możesz wynająć piłę do cięcia ,taką stołową lub jak tak bardzo zależy ci na akustyce połóż 2 wiersze cegły na cienką zaprawę. Cegła na płasko ma 6,5 cm

Dzięki za odpowiedź.

W sumie pomysł z cegłą bardzo dobry. Jedyna rzecz, która mnie zastanawia to szerokość cegły (12 cm). Te 0,5 cm bez problemu uda się zgubić przy tynku?

Druga rzecz to dylatacja pomiędzy ścianą a stropem. Czy wystarczy 1 cm wypełniony pianką? Czy to za mało?

Witam. A jak to się w ogóle stało, że zbrakło aż tyle cm? Ściany konstrukcyjne masz z innego materiału? :) I drugie pytanie: czy te ściany będą typowymi działówkami, czy np. masz tam zaplanowane oparcie dla belek stropowych, ewentualnie będzie to część podciągu? Cięcie pustaków na pół nie powinno być takie skomplikowane - najważniejsze, żeby dojść tak chociaż 5-6 cm poniżej stropu - potem można już dać styropian, który zrobi tam równą płaszczyznę.

Bo ściany nośne zostały zakończone pełną cegłą i na to poszedł strop, stąd ta różnica.

Natomiast co do izolacyjności akustycznej to porotherm 11,5 nie można nic zarzucić. Jeżeli ściana jest dobrze zrobiona a bruzdy na puszki nie są za głębokie to jest ok.

Co prawda myślałem jeszcze nad silką, ale z racji większej wagi (na użytkowym poddaszu mam murowane ściany działowe) z niej zrezygnowałem.

pewnie 12 cm siporeksu da efekt kina. I jaka akustyka przy ścianie 11,5? :)

Dla potomnych ..nie róbcie działówek z porotermu a dlaczego to powiedzą wam elektrycy, hydraulicy, montażyści itp

A mógłbyś wyjaśnić za elektryków, hydraulików i montażystów? U mnie porotherm 11,5PW czeka na wymuroawnie 100m2 ściany. Już kupione i zapłacone. Niby musztarda po obiedzie, ale warto wiedzieć. Może na etapie wykonawstwa uda się tak zrobić żeby w/w fachowcy nie mieli za dużo do gadania?