banus1 23.05.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Witam chodzi mi o krokwie koszowe w projekcie była krokiew pojedyńcza 18x10 Cieśle założyli podwójne krokwie koszowe 18x8 wszystko niby ok bo niby troche mniejszy przekrój ale za to dwie. Zastanawia mnie sposób montażu tzn nie obok siebie tylko pod kątem tak jak na zdjęciach Może się ktoś wypowiedzieć czy coś takiego kiedyś widział? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 24.05.2016 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Witam chodzi mi o krokwie koszowe w projekcie była krokiew pojedyńcza 18x10 Cieśle założyli podwójne krokwie koszowe 18x8 wszystko niby ok bo niby troche mniejszy przekrój ale za to dwie. Zastanawia mnie sposób montażu tzn nie obok siebie tylko pod kątem tak jak na zdjęciach Może się ktoś wypowiedzieć czy coś takiego kiedyś widział? Jeżeli dobrze widzę to są tzw "grady". Ale zbite gwoździami? Amatorka na całego. Ja mam grady z jednego kawałka o wymiarach 22 x 24 cm, długość 9 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banus1 24.05.2016 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Tak zbijane jest to co około metr trzema długimi gwoździami. Czyli co jedt to gorsze rozwiazanie niż jedna krokiew koszowa 10x18? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banus1 24.05.2016 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Aha krokiew koszowa ma ok 6 m dł.Mógłbyś mi pokazać jak wyglądają te grady z jednego kawałka bo nie moge wygooglować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 24.05.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Aha krokiew koszowa ma ok 6 m dł. Mógłbyś mi pokazać jak wyglądają te grady z jednego kawałka bo nie moge wygooglować Proszę. Grad koszowy po środku. Po bokach grady kalenicowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banus1 24.05.2016 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Czyli to jakby zwykła gruba krokiew tylko z wycięciem trójkątnym do schodzenia się połaci.A ja wcziąż się zastanawiam czy mój dach jest wykonany zgodnie ze sztuką, czy tak się robi?No i czy jest to lepsze niz to co w projekcie czyli jedna 10x18 ( cieśle mówią że od 30 lat tak robią i że jest to stabilniejsze, ogólnie ekipa jedna z lepszych na terenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 24.05.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 (edytowane) Czyli to jakby zwykła gruba krokiew tylko z wycięciem trójkątnym do schodzenia się połaci. A ja wcziąż się zastanawiam czy mój dach jest wykonany zgodnie ze sztuką, czy tak się robi? No i czy jest to lepsze niz to co w projekcie czyli jedna 10x18 ( cieśle mówią że od 30 lat tak robią i że jest to stabilniejsze, ogólnie ekipa jedna z lepszych na terenie) Dla zobrazowania różnicy pomiędzy naszymi dachami napiszę, że same krokwie mają u mnie wymiar 10 x 20 cm. Moja więźba wycinana była na CNC ze świerka górskiego. Składanie trwało 2 dni, deskowanie3. Dach gotowy w 5 dni. Dodam jeszcze, że u mnie nie ma gwoździ. Jest dosłownie kilkanaście śrub dociągających a reszta połączeń na zamkach. Edytowane 24 Maja 2016 przez wg39070 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWer 26.05.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Dwie krokwie 18x8 jednoznacznie mocniej niż jedna 18x10Tyłko pytanie w tym, że tak usytuowany krokwie w koszu pod obciążeniem zostaną zredukowane do siebie. Nie całkiem, ale myśle że z czasem mogą być tam szczeliny. Na połączeniach rządowych krokiew z koszowej. Kwestia w tym jak to wszystko mocowane. Moim zdaniem zrobione nieprawidlowo, ale biorąc pod uwagę zapas wytrzymałości dwoch krokiew większego przekroju - będzie stojać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWer 26.05.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Dla zobrazowania różnicy pomiędzy naszymi dachami napiszę, że same krokwie mają u mnie wymiar 10 x 20 cm. Moja więźba wycinana była na CNC ze świerka górskiego. Składanie trwało 2 dni, deskowanie3. Dach gotowy w 5 dni. Dodam jeszcze, że u mnie nie ma gwoździ. Jest dosłownie kilkanaście śrub dociągających a reszta połączeń na zamkach. Myślę że do tego opisu należy dodać wartość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.05.2016 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Myślę że do tego opisu należy dodać wartość 35 k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts