mateuszafro 24.05.2016 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Witam.Mam pytanie odnośnie wysokości łaty kalenicowej oraz odległości ostatniej łaty od wierzchołka kalenicy. Nie jestem dekarzem, podjęliśmy się z ojcem ułożenia dachówki, robimy wszystko według instrukcji producenta alegra 9 koramic. i tu jest problem,wysokośc łaty kalenicowej producent podaje 65mm a pierwszej łaty 40 mm od wierzchołka .Tylko że przy tym wymierze gąsior opiera się na dachówce:( czy można samemu dobrać te wymiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierczek 25.05.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 A nie dało się tak ustawić uchwytów kalenicowych, żeby były umiejscowione trochę wyżej? Z tego co pamiętam to uchwyty można przykręcać do kontrłat bliżej albo dalej szczytu, żeby zrobić odpowiednią odległość od najwyższego rzędu dachówek. Na pewno gąsior nie może się opierać o dachówkę, bo to może utrudnić odpływ wody z dachu. Swoją drogą musisz mieć chyba bardzo mocno nachylone połacie dachowe jeżeli chcesz robić tylko to 6,5 cm odstępu od wierzchołka kalenicy. U mnie jest tam prawie 10 cm Nie macie kogo spytać, kto jest na miejscu? Kierownik budowy jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszafro 25.05.2016 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Dach ma 45 stopni nachylenia i według instrukcji producenta ma być łata na wysokości 6,5cm. Dzwoniłem dziś do majstrów u których kupowałem dachówkę i mówili żeby ustawić na oko łatę by był luz do 1 cm między gąsiorem a dachówką. Więc teraz wyszła wysokość 8,5 cm, ciekawe czy coś źle robimy czy w wymiarach podanych w instrukcji jest błąd. Według producenta to te 8,5cm to do pochylenia dachu między 30-35 stopni;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszafro 27.05.2016 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Jeszcze jedna zagadka, czy zamek dachówki musi się chować pod gąsiorem czy może wystawać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 28.05.2016 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 lepiej jak się chowa mówimy oczywiście od zamku na krótszym boku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts