TST12 24.05.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Witam, Proszę o ocenę widocznych na zdjęciach ścian. Czy szczeliny widoczne na fotkach to norma? http://tufotki.pl/UlSWx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 24.05.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Witam, Proszę o ocenę widocznych na zdjęciach ścian. Czy szczeliny widoczne na fotkach to norma? http://tufotki.pl/UlSWx U mnie wygląda tak samo. Te szczeliny to norma. System pióro - wpust zrobi robotę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TST12 25.05.2016 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Porównałem sobie budowę moją i sąsiada gdzie ściany są o niebo "czyściej" wymurowane. U siebie naliczyłem kilkadziesiąt pustaków z poubijanymi narożnikami, sąsiad ma zaledwie takich kilka, a wielkościowo dom taki sam. Nie mówiąc już, że u niego nie ma odpadów a u mnie ze 4 taczki . Prosiłem wykonawcę żeby uszkodzone pustaki odkładał na bok ... jak dla mnie to niedbalstwo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.05.2016 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Od materiału zależy wiele, od wykonawcy jeszcze wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierczek 25.05.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Kwestia tego, w jakim stanie materiał do Ciebie przyjechał - może był pokruszony już w składzie budowlanym. Nie wydaje mi się, żeby dało się tak spartolić pustaki na samej budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TST12 25.05.2016 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Robiłem zdjęcia w jakim stanie przyjechały palety.Coś tam z zewnątrz było pokruszone ale bez przesady. http://tufotki.pl/biYuL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.05.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 (edytowane) I teraz wystarczy nieszczelność w strefie cokołowej, przy listwie startowej, metr, półtora wyżej wywiercony w ścianie otwór na gniazdko i mamy skuteczny, acz nie do końca pożądany kanał wentylacyjno-chłodzący.Przerabiałem to i naprawdę - dziękuję... Edytowane 25 Maja 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 25.05.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Jest ok . może kilka narożników przy docince im się wykruszyło ale bez przesadyzmu . Oszczędzaj nerwy na dalsze 'ciekawsze" etapy budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TST12 27.05.2016 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Kilka zdjęć dodatkowych. Czy można zalać betonem słup bezpośrednio przy kominie (widoczne na jednej fotce) ? Czy ilość gruzu z pustaków to norma przejechałem kilka budów w okolicy i nigdzie nie było tyle co u mnie? No i pokaleczone pustaki pod oknami ... http://tufotki.pl/ulSK5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 27.05.2016 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Zaczynasz komplikować. Prace jak widać tuż przed stropem to po co ci to?Wykonawcę wybrałeś, jest trochę niedokładnie i flejtuchowo robione ale uwierz mi są budowy o wiele gorsze. Na szczescie to co widac nie grozi katastrofą.Odpadki.....jak ekipa muruje nie ze swego to nie ma co się dziwić że odpadków sporo. A inną sprawą jest to że przeważnie inwestor nie chce mieć "wstawek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierczek 31.05.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Ja również nie uważam, żeby był tam jakiś dramat. Jedno co wygląda nienajlepiej to szczeliny przy otworze okiennym. To należałoby jakoś poprawić, bo samą zaprawą będzie ciężko to wyciągnąć. do pionu. Tam "wianie" ze ścian może być rzeczywiście wkurzające... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greatbuilder 01.06.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Ja jestem amator, ale budując samemu przyszło mi sie zmierzyć z ok 400m2 ścian z porotherma 30PW i 18,8PW więc chcąc nie chcąc trochę doświadczenia nabyłem. Do czego bym się tutaj przyczepił to: 1. Producent podaje, że jako iż jest to ceramika poryzowana, to nie można jej murować na placki czy tam warkocze a na pełną zaprawę - po ludzku warstwa zaprawy pod cegłą musi być na cała powierzchnię. Tutaj na fotkach widać, że nie jest. Ale to chyba też nie dramat. Kolega też murował na 2 warkocze z 25PW i mieszka już 3 lub 4 rok i dom mu stoi. Do tego zasadził na te ściany strop monolit grubości 20cm (moim zdaniem mocno przesadzony - ja mam 14) i też się nic nie dzieje. Więc jak już masz tak postawione to skakać ze szczęścia nie musisz ale też szkoda czasu i energi na płacz i zgrzytanie zębów 2. Tam gdzie pióro-wpust nie może zadziałać, tzn. gdy cegła przycięta, albo w narożniku, gdy pióra jednej cegły dochodza do boku drugiej, tam powinno się robić wypełnienie zaprawą. Na fotkach znowu widać, że panom się nie chciało. Prawdopodobnie nie jest to jakiś super dramat, ale jak mowiłem jestem amator i nie mnie oceniać czy się od tego zawali czy nie. Mi sie chciało i jestem spokojniejszy A poza tym wienerberger dobra firma niby, ale zdarzały się takie palety że głowa mała. Mi się osobiście bardzo kruche nie zdarzyły ale trzymanie wymiarów i kształtów pozostawiało czasem sporo do życzenia. Może u Ciebie trafili na jakieś kruche, albo majstry miały kiepski system docinania i im sie kruszyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 13.06.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 (edytowane) TST12 - a pytałeś o to swojego kierownika budowy? Uważam, że masz rację, że nie podobają Ci się te prześwity. Później będziesz miał problem z dogrzaniem domu, a na kamerze termowizyjnej będziesz miał pewnie taki ładny obrazek, że będzie wyraźnie widać miejsca łączenia pustaków i niską temperaturę ściany zewnętrznej plus bardzo zimne narożniki. źródło:http://www.budujemydom.pl/raport-miesiaca/12887-termowizja-i-pompy-ciepla Edytowane 14 Czerwca 2016 przez nuxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 14.06.2016 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Podepnę się pod temat. Ma ktoś jakiś pomysł czym najlepiej uzupełnić takie szczeliny?Pianka niskoprężna? Do wysokości jednego metra wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.06.2016 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 TST12 - a pytałeś o to swojego kierownika budowy? Uważam, że masz rację, że nie podobają Ci się te prześwity. Później będziesz miał problem z dogrzaniem domu, a na kamerze termowizyjnej będziesz miał pewnie taki ładny obrazek, że będzie wyraźnie widać miejsca łączenia pustaków i niską temperaturę ściany zewnętrznej plus bardzo zimne narożniki. [ATTACH=CONFIG]358418[/ATTACH] A to zdjęcie ściany 1W, czy 2W ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 16.06.2016 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Podepnę się pod temat. Ma ktoś jakiś pomysł czym najlepiej uzupełnić takie szczeliny? Pianka niskoprężna? Do wysokości jednego metra wystarczy? Jest sens to uszczelniać/ zaklejać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 16.06.2016 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 pianką lub zaprawa..mówimy o pionowych bo poziome sa niedopuszczalne. Sens jest przeważnie wizualny bo zamknniete powietrze jest izolatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peppawutz 26.06.2016 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 2. Tam gdzie pióro-wpust nie może zadziałać, tzn. gdy cegła przycięta, albo w narożniku, gdy pióra jednej cegły dochodza do boku drugiej, tam powinno się robić wypełnienie zaprawą. Na fotkach znowu widać, że panom się nie chciało. Prawdopodobnie nie jest to jakiś super dramat, ale jak mowiłem jestem amator i nie mnie oceniać czy się od tego zawali czy nie. Mi sie chciało i jestem spokojniejszy W systemie Porotherm są w ogóle specjalne pustaki narożnikowe, które mają system pióro-wpust tylko na jednej krawędzi pustaka. To mocno ułatwia całą sprawę. Ale faktycznie - tego na zdjeciach nie widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbic221 27.07.2016 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 (edytowane) Witam. Obejrzałem sobie kilka zdjęć z poczynań twoich wykonawców, a że nie jestem murarzem oceniał ich pracy nie będę. Mogę ci tylko powiedzieć, że u nas też obecnie murarze budują z tego samego materiału co u ciebie i wygląda to jakby estetycznie ładniej- czyściej. Jeśli chcesz to wyśle ci zdjęcia na PW, odezwij się, daj namiar. Moim zdaniem fuga pozioma mogłaby być jakby pełniejsza, a pionowa zaś szczelniejsza, bo wizualnie widać jakby trochę mało ściśnięte były te pustaki pomimo systemu P+W. Pozdrawiam. Edytowane 27 Lipca 2016 przez qbic221 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peppawutz 28.07.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Ja też uważam, że głównie jest tu problem z samą techniką dostawiania pustaków - podejrzewam, że nie były one nasuwane w system PW od góry, tylko dostawiane z boku i pewnie jeszcze dopchnięte młotkiem. Tak się nie robi - pustaki Porotherm wkłada się od góry, żeby pióro-wpust się zazębiło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts