viewiorka 24.05.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Witam się, jestem nowa na forum. Próbuję głębić temat okien, ale za dużo danych jak dla mnie. Do nowo budowanego domu poszukuję okien w miarę energooszczędnych. I mam kilka wycen. Proszę, pomóżcie ocenić które warto. 1. Dako na profilu Brugman DPB-82 (to chyba Blue Evolution?) szyba 0,5 w/m2K 4x18x4x18x4 mikrowenrtylacja zaczep antywłmaniowy w skrzydle RU blokada obrotu klamki z podnośnikiem RU profil 6-komorowy 82mm trzy uszczelki TPE Współczynnik przenikalności okien U=0,7-0,9 (w zależności od okna) Cena kolor obustronny 15981,81zł 2. Drutex pofil IGLO 5 CLASSIC pakiet 3-szybowy (nie napisali nic więcej) okucia MACO U okien nie podano Cena kolor obustronny 13450zł 3. Oknoplus profil SALAMANDER ARTPLUS Głębokość zabudowy ramy 73mm a skrzydła 84mm okucia UR RC activPilot U okien ok 1,0-1,2 ( w zależności od okna) Kolor obustronny 17544,19zł 4. Veka 2 Perfectline Okucia RU STD NM Szyba 4/12/4/12/4 U=1,0-1,13 Cena białe 10288,54 (nie mam wyceny koloru niestety) 5. 6-komorowe ELITE ENERGY skrzydło 90mm pakiet 3-szybowy U=0,5 Cena kolor obustronny 15400zł okucie ROTO NT Wszystkie ceny z montażem. Najbardziej skłaniam się ku pozycji pierwszej (nie wiem czy słusznie) e względu na współczynnik U (ale jak wiadomo, duużo zależy tez od montażu). Wiele dobrego słyszałam o OKNOPLUSIE, jedna k cena prawie 1,5 tys. zł wyższa, a U ma gorsze parametry. Nie chcę przepłacać, wiadomo, ale też nie chcę żałować. Nie wiem już zupełnie jak porównywać okucia, czym się różnią itp. Dla mnie to czarna magia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viewiorka 24.05.2016 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Nikt nic nie odpisze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 24.05.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Mam od 12 lat okna na profilu veka dwuszybowe i nic złego się nie dzieje. Szczelne nie muszą być bo i tak ciągle rozszczelnione. Choć po zamknięciu szczelnym hałasy z zewnątrz nie docierają. Biały plastik jest nieznacznie zmatowiały. Niestety w starym lokum wentylacja grawitacyjna.W nowym, budowanym domu też mam okna na profilu veka. Tylko trzyszybowe, P4 i z okładziną zewnętrzną z malowanego aluminium. Zależy mi na szczelności i separacji od hałasu. Będzie też wentylacja mechaniczna, więc żadnych nawiewników nie przewiduję, bo to samo zło. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 30.05.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Oczywiście nie sposób pominąć znaczenia dobrego montażu przy oknach, aby te właściwości o których pisze Cezary były jak najlepiej wyśrubowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viewiorka 30.05.2016 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Czyli, że veka? 2 Perfecline będzie dobra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts