Dulaj85 24.05.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 (edytowane) Proszę o pomoc eksperta ws wyboru dwuteownika w stropie teriva keramzytowy 12 komorowy. Niestety mój kier. bud. zmarł tydzień temu. Ustaliłem z nim tylko, że podciąg będziemy zmieniać na dwuteownik, ale nie zdążyłem ustalić szczegółów. Oczywiście i tak muszę znaleźć nowego kier, bud. ale chciałbym już zamówić towar, bo i tak pewnie na dwuteownik będę czekał. Chciałbym wiedzieć czy np heb 160 wystarczy, czy musi być np heb 220??Bardzo proszę o pomoc. W załączeniu projekt stropu Edytowane 24 Maja 2016 przez Dulaj85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 25.05.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Ja mam w stropie heb 180 o dlugosci 5,5m ktory podtrzymuje caly kopertowy dach. Tak bylo w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baka890 23.06.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Proszę o pomoc eksperta ws wyboru dwuteownika w stropie teriva keramzytowy 12 komorowy. Niestety mój kier. bud. zmarł tydzień temu. Ustaliłem z nim tylko, że podciąg będziemy zmieniać na dwuteownik, ale nie zdążyłem ustalić szczegółów. Oczywiście i tak muszę znaleźć nowego kier, bud. ale chciałbym już zamówić towar, bo i tak pewnie na dwuteownik będę czekał. Chciałbym wiedzieć czy np heb 160 wystarczy, czy musi być np heb 220??Bardzo proszę o pomoc. W załączeniu projekt stropu Masz poddasze użytkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 23.06.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Na stal to tydzień maksymalnie czekasz.Znajdź najpierw kierownika ustal wszystko i zamawiaj, po co odwracać kota ogonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.06.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Kierownik zmarł, czekaj na kierownika a co ma do tego kierownik? Kierownik odpowiada za zgodność budynku z projektem a nie za projektownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baka890 25.06.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Ja u siebie zamiat slupow na parterze mam w stropie w dwóch miejscach dwuteownik heb 300 o dl 6.2m .mam poddasze uzytkowe.aczkolwiek kierbud mowil ze jeszcze w zadnym jednorodzinnym nie widzial takich olbrzymow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dulaj85 02.11.2016 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Witam, przepraszam, że dopiero teraz ale jestem cały czas zajęty budową i nie miałem czasu odpisać. Tak, mam poddasze użytkowe. Faktycznie przed HEBem znalazłem nowego kierownika, który stwierdził że min musi być 220. Ostatecznie dostałem 240 i też jest ok. Była jednak pewna obawa o wytrzymałość oparcia HEBa na nadprożach strunobetonowych. Jednakże kier.bud zalecił dozbrojenie pod HEBem w wieńcu. Strop już dawno zalany.... pozdrawiam i dziekuję za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark2 20.05.2021 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 kmarskmars 0Napisano przed chwilą #1 Witam. Mam podobny problem. Dwa pokoje 4x4m połączone będą w jeden. Ściana zrobiona jest z bloczków betonowych i praktycznie przechodzi przez 2 kondygnacje. Strop się na niej nie trzyma (trzyma się na belkach opartych na ścianach prostopadłych do tej, która będzie burzona. Mam prośbę o doradzenie, jaki dwuteownik zastosować (będzie na nim ciężar ściany z bloczków 14cm. W ścianie są drzwi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.05.2021 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 Podciąg - nośność dwuteownika to jedna sprawa a ważniejsza to oparcie tego podciągu na obu końcach.Musi być odpowiednio wytrzymałe aż do fundamentów włącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 20.05.2021 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 Projekt musisz zrobić. Kilka lat temu miałem takie zlecenie przebudowy, było tam dwa dwuteowniki z przewiązkami 220, oparte na żelbetowych słupach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts