Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki dwuteownik???

Recommended Posts

Proszę o pomoc eksperta ws wyboru dwuteownika w stropie teriva keramzytowy 12 komorowy. Niestety mój kier. bud. zmarł tydzień temu. Ustaliłem z nim tylko, że podciąg będziemy zmieniać na dwuteownik, ale nie zdążyłem ustalić szczegółów. Oczywiście i tak muszę znaleźć nowego kier, bud. ale chciałbym już zamówić towar, bo i tak pewnie na dwuteownik będę czekał. Chciałbym wiedzieć czy np heb 160 wystarczy, czy musi być np heb 220??Bardzo proszę o pomoc. W załączeniu projekt stropu

strop.jpg

Edytowane przez Dulaj85

• 4 weeks później...
Proszę o pomoc eksperta ws wyboru dwuteownika w stropie teriva keramzytowy 12 komorowy. Niestety mój kier. bud. zmarł tydzień temu. Ustaliłem z nim tylko, że podciąg będziemy zmieniać na dwuteownik, ale nie zdążyłem ustalić szczegółów. Oczywiście i tak muszę znaleźć nowego kier, bud. ale chciałbym już zamówić towar, bo i tak pewnie na dwuteownik będę czekał. Chciałbym wiedzieć czy np heb 160 wystarczy, czy musi być np heb 220??Bardzo proszę o pomoc. W załączeniu projekt stropu

Masz poddasze użytkowe?

• 4 months później...

Witam, przepraszam, że dopiero teraz ale jestem cały czas zajęty budową i nie miałem czasu odpisać.

Tak, mam poddasze użytkowe. Faktycznie przed HEBem znalazłem nowego kierownika, który stwierdził że min musi być 220. Ostatecznie dostałem 240 i też jest ok. Była jednak pewna obawa o wytrzymałość oparcia HEBa na nadprożach strunobetonowych. Jednakże kier.bud zalecił dozbrojenie pod HEBem w wieńcu. Strop już dawno zalany.... pozdrawiam i dziekuję za sugestie.

• 4 years później...

kmars

kmars 0

Napisano przed chwilą

Witam. Mam podobny problem. Dwa pokoje 4x4m połączone będą w jeden. Ściana zrobiona jest z bloczków betonowych i praktycznie przechodzi przez 2 kondygnacje. Strop się na niej nie trzyma (trzyma się na belkach opartych na ścianach prostopadłych do tej, która będzie burzona.

Mam prośbę o doradzenie, jaki dwuteownik zastosować (będzie na nim ciężar ściany z bloczków 14cm. W ścianie są drzwi)