Hanula 27.07.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Odpowiedzcie mi proszę bo nie mam kogo zapytać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesek 27.07.2004 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 mogą się przydać przy projektowaniu ław fundamentowych w " niepewnym " gruncie lub przy projektowaniu przydomowej oczyszczalni ścieków - o ile się nie mylę Lesek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIOT_R 27.07.2004 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Ja wykonywałem taką ekspertyę, bo potrzebował tego konstruktor do projektu muru oporowego.Architekt twierdził że do projektu domu nie jest ona wymagana.Często pytali też o nią wykonawcy, którzy mieli oszacować koszty wykonania budynku ( bali się czy nie natrafią w czasie wykopów na skałę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 27.07.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Jeśłi nie jesteś pewna co masz pod spodem, nie wiesz jak głęboko masz wodę gruntową-na pewno warto. U mnie nikt nie wymagał, ale zrobiłam. Dzięki temu nie byłam zaskoczona tym co spotkam po zrobieniu wykopu. Mogłam przewidzieć pewne rzeczy wcześniej i nie podejmować decyzji w ostatniej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 27.07.2004 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Dzięki wielkie, tzn. że u mnie nie będzie potrzebna, czyli jeden wydatek mniejPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 27.07.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Też mi się wydawało, że badanie jest niepotrzebne. Konstruktor w związku z tym wziął poprawkę na grunt o nieznanej nośności i zaprojektował ławy nawet 80 x 40 cm. Tymczasem jeśli warunki są niezłe to może być wystarczająco nawet 40 x 30 cm. Przelicz sobie ile to betonu !!!! Może jednak warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 27.07.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Mamoń ma rację. Warto zrobić takie badania. Nośność gruntu ma duże znaczenie dla projektu konstrucji budynku. Ponadto można sie przekonać czy np. na 1m nie ma wody albo czy nie ma zasypanych śmieci. Zawsze można się na to przygotować. Jak Cie to zaskoczy w trakcie budowy - zdecydowanie gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 27.07.2004 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Sąsiedzi pobudowali domy z piwnicami i suchutko, śmieci też raczej nie będzie bo użytkowane było od lat jako działki pracownicze, a wcześniej pole uprawne. Myślę, że jednak nie będę robiła tych badań. Co innego gdybym chciała studnię. To wtedy chyba warto - a może lepiej gościa z różdżką???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larzwo 27.07.2004 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 moze najlepiej wrozke ona powie co siedzi w ziemi... za badaniami przemawia fakt ze nie bedzisz (raczej) miala niespodzianek... same badania pozwolilyby na ekonomiczne zaprojektowanie fundamentow a nie w ciemno i wtedy mogl by sie okazac ze nie tylko nie stracisz ale i zyskasz... poza tym masz dosc duza pewnosc ze zostaly fundamenty zrobione prawidlowo... a naprawienie pod juz istniejacym budynkiem fundament to zdecydowanie droga impreza... poza tym piszesz ze sasiedzi maja sucho w piwnicy... powiem tyle ze to jest dosc smieszna informacja : nie wiesz (albo sie nie podzielilas tu na forum ) nawet w przyblizeniu jakie sa grunty... albo czy sasiedzi nie maja ciezkiej izolacji przeciwodnej ( to ostatnie to juz troche extremalna sytuacja ) podczas budowy domu jest wiele elementow na ktorych mozna zaoszczedzic ale mysle ze na elementach konstrukcyjnych (np fundamenty) nie warto oszczedzac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 27.07.2004 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 U mnie w badaniach (wierciłem 4 otwory w rogach domu) wyszło: w 3 do 4,5 m wgłąb sucho i piasek. W 4 rogu na głębokości 1,5 m glina i woda. Jak się ma do tego suchość piwnicy sąsiada? Nijak. Nie wiesz co jest pod spodem - możesz (oczywiście nie musisz) mieć problemy. Decyzja Twoja. Ja uważam to badanie jako jedno z bardziej wartościowych i sensownie wydane pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
botanika 27.07.2004 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Ja też nie żałuję 600 zł ,bo tyle kosztowało badanie.Zaglądaliśmy do niego parokrotnie(fundamenty,oczyszczalnia )Może zaoszczędzić wielu kłopotów ,których nawet się teraz nie domyślasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 27.07.2004 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Moim zdaniem potrzebne. Ja zrobiłem z ojcem więc nic mnie to nie kosztowało, ale w ławy weszło 45 m3 betonu - kiepski grunt.Badanie określi Ci przekroje ław, a jest to, jakby nie patrzył, podwalina Twojego domu na lata. Koszt niewielki a spokój na lata. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel P. 27.07.2004 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Ja też płaciłem 600zł - przy kosztach budowy nie majątek - a warto. Ja musiałem zrobić obligatoryjnie, gdyż dobudowywałem następną kondygnację i była obawa co do nośności fundamentów w stosunku do gruntu. Okazało się, że przy odpowiednim gruncie (piasek - starorzecze Wisły, woda na 2,5m) fundamenty o głebokości 0,9~1m i szerokości 0,4m są wystarczające dla murowanego budynku o wysokości 7,5 metra! Tym sposobem omineło mnie kosztowne i niebezpieczne "podbijanie" fundamentów Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 27.07.2004 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 w mojej okolicy jest tak że każda działka ma inne warunki geologiczne - położone blisko siebie działki mają albo glinę albo piach, ba, na mojej działce w trzech odwiertach, badanie wykazało wodę na głębokości 70 cm, w drugim otworze 1,1 m a w trzecim 1,3 m, w jednym dwa rodzaje piachu, w drugim piach i glina - sa takie interesujące geologicznie tereny.Woda dzięki badaniu wiemy że woda jest agresywna - wiemy jak zaizolować budynek i wiemy też że trzeba dobrze zazabroić fundament bo grunt w jednym miejscu może sie uplastycznić - a tak w ogóle to kierownik zaordynował dodatkowy zbrojony wieniec zamiast ostatniego rzędu bloczków. Koszt u nas był 400 zł, można i taniej. W skali budowy to niewiele, a może zapobiec katastrofie budowlanej. Powinno to być obowiązkowe, tak jak jeżdżenie z pasami bezpieczeństwa w samochodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larzwo 28.07.2004 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 taki drobiazg: wg polskiej normy na fundamentowanie isnialy 3 metody okreslania parametrów geotechnicznych ( czyli to co jest potrzebne do projektowani fundamentów) Metoda A: wszystkie parametry byly wyznaczone z badan Metoda B: czesc parametrów zostaje wyznaczona z badan a reszta za pomoca wspólczynikow korelacynych na podstawie normy Metoda C: wszystke parametry sa przyjmowane na podstawie danych historycznych, sasiednich badan, dzialek sasiadów i ... doswiadczenia geotechnika a w Eurokodzie (ktory bedzie juz niedlugo nas obowiazywal jakis chyba 2005 maj no nic to jest malo istotne ) jest napisane ze nie ma juz metody B i C ale juz wszystkie parametry trzeba wyznaczac z badan !!! wynika z tego ze projektowanie fundamentów bez badan nie jest mozliwe (zreszta wtedy trudno to nawet nazwac projektowaniem blizej jest temu do jakiegos odlamu czarnej magii) tymbardziej ze ceny badan ( jak podaja forumowicze) nie sa zbyt wygorowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larzwo 28.07.2004 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 a jeszcze mi sie przypomialo to jest adres http://www.geotest.pl calkiem przyjemnej stronki nie w celu reklamy firmy ( i prosze mnie z nia nie laczyc bo mam malo z nia wspolnego - poprostu kiedys sam znalazlem ten adres ) ale warto zajrzec do zakladki Porady , Artykulu i KATASTROFY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.04.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Odświeżam wątek! Robiłam badanie gruntu z czystej ciekawości i dla spokojnego snu. Wykonano dwa otwory badawcze do głębokości 4,0 i 4,6m.W podłożu badanego terenu, pod warstwą gleby - 0,30 m występują plejstoceńskie osady rzeczne wykształcone w postaci pyłów i glin pylastych, małowilgotnych lub wilgotnych o konsystencji twardoplastycznej i plastycznej, przewarstwiane wkładkami żwirów gliniastych lub piasków drobnych, średniozagęszczonych. Czwartorzędowy poziom wód podziemnych występuje na głębokości 4,3m w postaci lekko napiętego zwierciadła stabilizującego się na głębokości 3,1m. Badanie było robione pod koniec marca tego roku po roztopach. Powiedzcie mi zatem na co uważać przy budowie mając do czynienia z takim gruntem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.04.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 a ja powiem inaczejie mozna po prostu samemu wykopac w paru miejscach gdzie ma byc fundament paru dziur lopata?po co zaraz wydawac 600???a druga sprawa z tym projektowaniem lawze niby 80 cm a wystarcza 40ja kombinuje takzaprosic na wykopki kierownika budowy (znaczy przy kopaniu koparka pod lawyi niech on na miejscu zobaczy i stwierdzi ostatecznei czy robimy lawy 40 czy 80nie wiem jak u was ale u mnie to kierownik jest bardzo chetny do zmian w ostatniej chwilii nie lubi roboty papierkowej, co mu sie chwali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.04.2005 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 ja kombinuje tak zaprosic na wykopki kierownika budowy (znaczy przy kopaniu koparka pod lawy i niech on na miejscu zobaczy i stwierdzi ostatecznei czy robimy lawy 40 czy 80 nie wiem jak u was ale u mnie to kierownik jest bardzo chetny do zmian w ostatniej chwili i nie lubi roboty papierkowej, co mu sie chwali Przecież łaski nie robi. za coś bierze kasę a to jest jeden z ważniejszych chwil w budowie - fundamenty. Może się przy kopaniu okazać, że te 80 cm też będzie za mało... Kierownik powinien kontrolować wszystkie prace zanikające - no chyba, że sami czujecie się na siłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.04.2005 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 leon_z_katowic - kombinuj dalej. Nikt Cię przecież nie zmusza do wykonania wierceń. Jak napisałm zrobiłam to tylko, że chciałam wiedzieć jaki mam grunt. Architekt i konstruktor nie wymagali tego ode mnie.Budowa gruntu jest różna. Są różne warstwy i różnie mogą sią układać. Wiem to na swoim przykładzie odwierty robiłam ja i sąsiadka równocześnie. I grunt u niej nie jest taki sam jak u mnie. Tak samo jak poziom wody gruntowej u niej był wyżej. Sam wykop łopatą nic Ci nie powie. Chyba, że Twój kierownik wykopie Ci dołek na 4m. Życzę mu powodzenia. Nie namawiam Cię do robienia badań geologicznych ale nie dziw się potem, że ściana ci pęka, albo masz zawilgocone ściany - bo"... po co zaraz wydawac 600??? ". (można taniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts