Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile ,,kaski" na prezent ?lubny?

jacek63

Recommended Posts

tylko kasa :D uwazam, że to najlepszy mozliwy rezent, my w przyszłym roku tez bierzemy slub i zapowiemy gościom, że chcemy pieniadze. Sami wiemy jak je spozytkowac, a z prezentów to nie wiem co mogłoby sie nam przydać bo chyba wszystko mamy.

A jesli chodzi o kwote to tu jest tak przyjete, że minimum jakie sie daje to, żeby pokryc swoj koszt + coś ponadto np. wesele od osoby 200 to para daje 400 + trochę. generalnie nikt ponizej 1000 nie daje.

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 3 months później...
  • 3 weeks później...
  • 2 years później...
jak znajomi brali slub to woleli 50 zł w gotówce niz prezent za 300-serio:) ciężko im było a musieli zrobic wesele-bo tak w rodzinie sie utarło... ale niektórzy wyszli z założenia ze trzeba kupic prezent-i tez było dobrze. Niemniej w dzisiejszych czasach z tymi prezentami jest dosc trudno-wcale nie ucieszy wypasiona biała mikrofalówka, skoro ktoś wolałby w inoxie. Z kolei listy prezentów nie rozwiązują problemu bo cięzko wskazac konkretny produkt narzucając cenę... kilka osob moze się wprawdzie zrzucic ale to dosc kłopotliwe. Uważam, że nie wypada dawać kasy na imieniny, urodziny, rocznice...ale na wesele-owszem. Po moim weselu ostały się trzy luksusowe koce-których z rzadka używamy, sporo sprzetów się zepsuło-to już sporo lat... co do art dekoracyjnych jest to dośc kłopotliwe-trzeba dobrze znac styl obdarowywanych...

• 3 months później...
witam :)

No i mnie dopadło :( Szykuje mi się ślub córki siostry mojej żony czyli szwagierki.

I jestem w kropce bo nie jestem w temacie. Pewnie skończy się na kasie. Ile wypada dać aby nie wyjść na ...........?

A lubisz ją? Czy ona lubi Ciebie?

Czy to kwestia tylko i wyłącznie kurtuazyjna czy to faktycznie Wasza bliska, zaprzyjaźniona rodzina?

Dlaczego nikt o tym nie pisze?

Pewnie, że nie o to chodzi, żeby duuuużo kasiory było, ale czy dla Ciebie to nie radość, że sie dziewczyna z prezentu (pieniężnego) ucieszy? Ze sobie za to cos fajnego kupi, że wujek jej ułatwi start?

• 2 weeks później...
  • 9 months później...

Dokładam się do pytania. Ile dać chrześnicy ??

Z tego co wiem , młodzi płacą po 260 pln za "talerzyk" . To tak wyjściowo w sumie.

Wyjdzie na to, że moja ekipa licząca 6 osób przebaluje 1500 w nockę. :evil: To zwrot kosztów dopiero..

Wiem , że nic nie wiem w tym temacie. :-?

ziaba, niestety, rodzinę raczej obowiązuje stawka - zwrot kosztów pluc coś jeszcze...

Chyba, że wiadomo, że bieda piszczy a młodzi akurat bogaci.

Ale... biedni domów nie budują.. a przynajmniej tak wszyscy myślą. Stać na ciele to i na oborę....

Miałam ten sam dylemat rok temu. Budowa i wesele chrześnicy. Dałam 1200 i uważałam, że jednak mało, ale więcej nie wycisnęłam, i tak na wakacje prawie nie mieliśmy :roll: Ale chrześnica ma wesele raz w życiu (mam przynajmniej nadzieję :wink: )

Siostra żony wychodzi za mąż, ile się daje w kopercie na prezent ? Pozdrawiam

Ty sie nie wygłupiaj, tylko prezent kup :wink:

A tak na poważnie, zależy na ile Cię stać. Są osoby, które się zapożyczają aby było do koperty. Uważam, że lepiej jest dać prezent. Ja osobiście miałam fajne prezenty, było: czym jeść, na czym jeść, w czym ugotować, w czym podać kawę, w czym odgrzać.

Zróbcie z żoną wywiad, może mają plany....

Jeśli te plany związane są ściśle z kasą, to policz w ilu idziecie na to wesele, dowiedz sie jaki jest koszt na 1-ną osobę, przemnóż i masz wynik. Jak możesz coś więcej, to dołóż, tyle ile możesz i nie oglądaj się na to co powiedzą inni. Za parę miesięcy nikt nie będzie pamiętał ile tego było :wink:

Tu gdzie mieszkam kwoty od 50 - 1000zł. 50zł sąsiedzi, starsze małżeństwo :o 1000 babcia. 2000 :o nieosiągalne. Średnia dla szwagierki 500.