Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konsultacje, przy wydawaniu warunków zabudowy oraz pytanie o drogę publiczną.

OnlyAfc

Recommended Posts

Witajcie,

prawie 2 miesiące temu (4-ego kwietnia) złożyłem w urzędzie gminy wniosek o wydanie warunków zabudowy i wczoraj (tj. 24 maja) otrzymałem pismo, że gmina wysłała zawiadomienia do zainteresowanych stron w sprawie konsultacji i że sprawę zacznie ponownie rozpatrywać dopiero po 14 dniach od otrzymania wszystkich pism zwrotnych od zainteresowanych stron.

Napisali również do kogo się zwrócili i okazało się, że jest to tylko starostwo powiatowe (dostałem też informację, co do nich napisali).

Moje pytanie jest następujące:

O jakie konsultacje chodzi? W jakiej to sprawie gmina musi się ze starostwem powiatowym konsultować w sprawie wydania decyzji o warunkach zabudowy?

Zaciekawił mnie również zapis, który wysłali do starostwa, że zgodnie ze starym planem zagospodarowania przestrzennego z 1994 roku (który wygasł w 2004r.) działka była przeznaczona pod uprawy.

Dodam że na działki, które znajdują się obok są powydawane warunki zabudowy i w gminie zapewnili mnie, że w takim przypadku nie będzie problemu z wydaniem warunków również dla mojej działki.

Drugie sprawa jest taka (nie do końca związane z samymi warunkami zabudowy), że działka jest na rogu drogi publicznej i drogi wewnętrznej (wyjazd będzie na drogę wewnętrzną), droga publiczna nie jest ani powiatowa ani gminna i używają ją w zasadzie tylko rolnicy do dojazdu do pól uprawnych.

Pytanie, jak mogę sprawdzić status tej drogi, do kogo należy, czy ktoś ma obowiązek ją odśnieżać, czy muszę uzgadniać odległość ogrodzenia od tej drogi (moja działka bezpośrednio graniczy z drogą)?

Dodam, że występując o warunki zabudowy, podałem, że właśnie tą drogę jako publiczną i starostwo przy wydawaniu mi mapy zasadniczej potwierdziło, że droga należy do skarbu państwa i jest publiczna. Sama droga nie jest asfaltowa, wygląda na bardzo zaniedbaną i wygląda, jakby nikt o nią nie dbał latami.

Na samą działkę mam dojazd z dwóch stron, jedna strona to przez wspomnianą drogę, drugi dojazd jest przez drogę wewnętrzną do innej drogi, która jest już powiatowa.

Troszkę zagmatwane, dlatego może lepiej, jak dodam małą mapkę, żeby było jaśniej :)

dzialka.jpg

Dostałem kopię pisma ze starostwa powiatowego.

Konsultacja dotyczyła ochrony ziemi rolne, co podlega pod "uprawnienia" starostwa powiatowego.

Powiat w płońsku wydał postanowienie o pozytywnym zaopiniowaniu mojego wniosku o warunkach zabudowy.

W uzasadnieniu napisali, że grunty rolne klasy IV pochodzenia mineralnego nie podlegają ochronie, więc starostwo powiatowe nie widzi przeszkód w realizacji mojej inwestycji (budowy domu jednorodzinnego). Dodali również, że przy ubieganiu się o pozwolenie na budowę, nie muszę wyłączać mojego gruntu z produkcji rolnej.

Teraz czekać tylko na odpowiedź gminy, na mój wniosek o warunki zabudowy.

Niestety, co do drogi, to nadal nie wiem, jaki jest jej status.

• 2 weeks później...

Mam mapę zasadniczą i jej skan na komputerze.

Otrzymałem ją ze starostwa i nie ma na niej żadnego oznaczenia, że jest to droga, albo że nie jest.

W zasadzie inne drogi też nie są jakoś specjalnie oznaczone.

Mam mapę w formacie A0 i na całej długości drogi widzę, że są to dwie bardzo długie działki.

skan.jpg

W starostwie uzyskałem też informację, że działka jest własnością skarbu państwa. Wypisu z rejestru gruntów mi nie dali, bo za to się płaci. Powiedzieli tylko, że ta "droga" w całości jest własnością skarbu państwa i tyle.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=358561&d=1466021368

Edytowane przez OnlyAfc

Przepraszam, że piszę post pod postem, ale może się komuś przyda potem, jak będzie miał podobną sytuację.

Wczoraj otrzymałem warunki zabudowy z gminy i przy okazji telefonicznie wypytałem się o tą nieszczęsną drogę.

Powiedzieli mi, że jeśli droga jest własnością skarbu państwa i nie jest to droga krajowa, to odpowiedzialne jest za nią starostwo powiatowe i to ze starostwem trzeba ustalać np. linię ogrodzenia, odśnieżanie, oczyszczanie, naprawę itd.

Jeśli chodzi o inne drogi i do kogo się zwracać, to :

drogi_publiczne.jpg

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=358953

EDIT. na forum jest jakiś problem z wyświetlaniem załączników. Pokazują się "za stroną" po kliknięciu i ich nie widać.

Edytowane przez OnlyAfc