Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pekniete fundamenty

Recommended Posts

Wuj skurcz nawiedził Twoje ławy, tak to jest kiedy się kupuje "beton" jakiś tam be coś tam.

Widać gdzieniegdzie mliko cementowe, po prostu lipny beton + słaba pielęgnacja.

Ale stawiam na lipny beton. Normalna praktyka ..zrobić beton z 200 kg cementu...tylko mając limit około 80-84 litrów wody do tego

można sobie zrobić ~0,5 m3 mieszanki .. pytanie jak powstaje 1m3 ... walą wodę! aż miło i tak powstaje beton Bee 15 beee 20 czy beee 25..

odpowiednio ciut więcej cementu mniej wody. http://www.se.put.poznan.pl/almamater/biblioteka/podreczniki_akademicki/jj_technologia_betonu/04.pdf strona 14 jak byk wykres pokazuje.

• 2 weeks później...

Nie bede zakladal kolejnego tematu, otoz czeka mnie niestety rozbiorka scian i law fundamentowych( wynik bledu geodety) niestety pzu przyznalo mi odszkodowanie w wysokosci tylko 26tys zl, a wklad jaki ponioslem do tej chwili to 23 tys. czy ktos jest w stanie mi powiedziec czy te ceny sa bardzo mocno zanizone?:

Poziom cen: I kw 2015

Stawka robocizny: 14,23 zł

http://images78.fotosik.pl/684/1895bbf59fbc7895med.jpg

Budynek w przyblizeniu 15,5mx8m, rozebrane maja byc cale lawy do tego wszystko poglebione o 10cm ze wzgledu na naruszenie gruntu, zaszalowanie wszystkich law od nowa i wymurowanie sciany z bloczka. Na lawy + sciany fundamentowe zostala wystawiona fv na kwote 21 tys. zl. przez moich wykonawcow, ubezpieczyciel wycenil naprawe szkody na 26tys czyli za usuniecie wszystkiego i doprowadzenie do tego stanu. Tak to wyglada.

Poziom cen z zeszłego roku. Żądaj wyceny na bazie aktualnego sekocenbudu, który jest aktualizowany co kwartał.

Oprócz stawki za roboczogodzinę powinny być inne składowe kosztorysu, które wpłyną (dobrze dla Ciebie) na wartość końcową.

Mówię o:

Dodatku do kosztów zakupu KZ

Koszty pośrednie od zakupu materiałów, sprzętu, robocizny

Zysku Z

Każda firma, która będzie robiła Ci kosztorys na podstawie obmiaru będzie to liczyła.

Nie bardzo rozumiem też pozycji 1.16, nie znam KNRu, ale wydaje mi się że częściowo policzyli murowanie fundamentów z materiału który będzie z odzysku. Sorry, ale nie widzę tego aby ktoś kto będzie robił rozbiórkę delikatnie odkuwał po spoinie bloczek od bloczka- wejdzie ktoś z dużym młotem udarowym i jazda.

Ja bym to odrzucił i walczył o swoje.

Walczyc możesz ale pewnie sie przedawni zanim cos ugrasz.

Ceny są ok tylko nie obejmują tak jak wyżej kolega napisał kosztów pośrednich i zysku...a raczej bez zysku nikt nie zrobi.

Sąd wysyła swego rzeczoznawcę i tylko jego opinnia dla sądu jest istotna. Własny rzeczoznawca w fazie przedsądowej może pomóc....ale raczej ubezpieczyciela to nie przestraszy.

• 2 weeks później...

Ktos mi powie orientacyjnie ile kosztowaloby usuniecie 75mb ( w sumie 18m3) law zbrojonych + 6 warstw bloczka betonowego do tego podglebienie wykopu i przygotowanie szalunkow pod nowe lawy? czy kwota 15tys jest przesadna?

Jeszcze jedno moj kierownik/kostruktor proponuje jeszcze jedno rozwiananie a mianowicie chce nadlac lawe na lawe czy takie cos jest w 100% bezpieczne?

Edytowane przez krzysztofb51

na moje oko usunięcie ław i pryzmowanie gruzu przy wykopie nie powinno sprawnemu operatorowi koparki zająć więcej jak 10 godz.

cena za rbg koparki z młotem to ok 120 zł * 8 godz = 960 zł

cena za rbg koparki łyżką ok 90 zł * 2 godz = 180 zł

Za usunięcie licz ok 1200 zł, musisz to jeszcze zutylizować, dolicz ok 1000 zl

Pogłębienie niech trwa kolejne 4 godz pracy koparki * 90 zł = 360 zł

Licząc z zapasem 3000 zł za usunięcie ław, utylizację gruzu i pogłębienie.

Nie wiem jak skomplikowane masz ławy ale niech szalowanie trwa 3 dniówki po 10 godzin i niech to robi 3 gości to wychodzi 90 rbg. Jeśli usługę ma robić firma, gdzie pracownicy są zatrudnieni to przyjmij koszt firmy max 25 zł/rbg = 2250 zł

Podliczając koszty wychodzi ok 5500 zł. Oczywiści nie liczę materiału (pręty, deskowanie itd)

Co do nadlewania- owszem można i konstrukcje betonowe się łączy ale z całą pewnością taka robota musi być oparta na obliczeniach konstrukcyjnych. Nie możesz liczyć na czyjeś oko i przeczucie że tak powinno być dobrze.