krzysztofb51 26.10.2016 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Poziom cen z zeszłego roku. Żądaj wyceny na bazie aktualnego sekocenbudu, który jest aktualizowany co kwartał. Oprócz stawki za roboczogodzinę powinny być inne składowe kosztorysu, które wpłyną (dobrze dla Ciebie) na wartość końcową. Mówię o: Dodatku do kosztów zakupu KZ Koszty pośrednie od zakupu materiałów, sprzętu, robocizny Zysku Z Każda firma, która będzie robiła Ci kosztorys na podstawie obmiaru będzie to liczyła. Nie bardzo rozumiem też pozycji 1.16, nie znam KNRu, ale wydaje mi się że częściowo policzyli murowanie fundamentów z materiału który będzie z odzysku. Sorry, ale nie widzę tego aby ktoś kto będzie robił rozbiórkę delikatnie odkuwał po spoinie bloczek od bloczka- wejdzie ktoś z dużym młotem udarowym i jazda. Ja bym to odrzucił i walczył o swoje. Temat troche powrocil i mam pytanie czy rzeczywiscie dane z tego roku beda dla mnie bardziej korzystne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poontos 31.10.2016 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Ktos mi powie orientacyjnie ile kosztowaloby usuniecie 75mb ( w sumie 18m3) law zbrojonych + 6 warstw bloczka betonowego do tego podglebienie wykopu i przygotowanie szalunkow pod nowe lawy? czy kwota 15tys jest przesadna? Jeszcze jedno moj kierownik/kostruktor proponuje jeszcze jedno rozwiananie a mianowicie chce nadlac lawe na lawe czy takie cos jest w 100% bezpieczne? Niestety również musiałem usunąć ławy (złe posadowienie fundamentu). Ich długość wynosiła 62 mb, ściana fundamentowa była na wysokość 8 bloczków + chudziak pod posadzkę. Koparka rozpruła wszystko w ok. 24 godz. łącznie z załadunkiem gruzu na wywrotkę. Bloczki zostawiłem sobie na podmurówkę (na całą napewno nie starczą), są pouszczerbiane i trzeba je oczyścić z zaprawy ale na podmurówkę myślę że lepszych nie trzeba. Koszt całej operacji to 5000. Była również opcja, żeby wykorzystać stare ławy i dolać do nich nowe. Ja niestety nie chciałem ryzykować późniejszymi pęknięciami na styku ław i skułem wszystko. Teraz przygotowuję szalunki. Możliwe jest, że kwota 15 tyś jest realna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lord_raven 25.12.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2016 Tak z ciekawości... Jaki konkretniej był powód potrzeby ich rozebrania? Sam jestem na etapie przygotowania do budowy i zastanawiam się co mogę zrobić, czego dopilnować żeby nie znaleźć się w podobnej sytuacji. Dlaczego problemy wyszły dopiero po wymurowaniu fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
somokua 02.01.2017 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Tak to niestety jest jak się bierze "fachowców" po kosztach i korzysta się z bardzo słabej jakości betonu. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poontos 09.01.2017 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Zrównałem wszystko do zera, gdyż posadowienie budynku było niezgodne z projektem. Ponadto nie była zachowana odległość 4 m od granicy z sąsiadem i przekroczona "nieprzekraczalna linia zabudowy" od strony drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts