Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie na podmokłym gruncie

Recommended Posts

Witam.

Moja posesja graniczy z niewielkim bagienkiem (lub czymś w rodzaju bagienka), którego małą część mam także na mojej działce. Zupełnie mi to nie przeszkadza, bo mam hektar działki. Jest jedynie jeden mały problem. Planuję postawić ogrodzenie z siatki i nie wiem jak na tym błotnisto-grząskim odcinku osadzić słupki. Czy trzeba tylko dać dłuższe i głębiej je wkopać, czy zalewać betonem, czy może są jakieś inne patenty na mocowanie? Nie mogę zrezygnować z ogrodzenia, bo mam psa, a w bagienku i zaroślach zyje sporo dziczyzny :) No i oczywiście chodzi mi o jakieś tanie rozwiązanie :) Całego ogrodzenia mam ok. 430mb, a problematyczny kawałek to ok. 60mb.

Najprościej cofnąć płot na twardy grunt zostawiając naprzeciw furtkę dla przechadzek po swoim bagienku, łapania żab na kolację czy karmieniu komarów, pijawek . Inna wersja to plantacyjka żurawiny.

Gdy to wykluczymy to jest za mało danych. Jaka głębokość bagienka? Jak mała to słupy do gruntu nośnego. jak duża to pływające fundamenty słupów - plastikowe kanisterki itp odpowiednio obciążone tak aby były na głębokości metra. Albo stare słupy telekomunikacji wymieniają na nowe a stare....

Najprościej cofnąć płot na twardy grunt zostawiając naprzeciw furtkę dla przechadzek po swoim bagienku, łapania żab na kolację czy karmieniu komarów, pijawek . Inna wersja to plantacyjka żurawiny.

Gdy to wykluczymy to jest za mało danych. Jaka głębokość bagienka? Jak mała to słupy do gruntu nośnego. jak duża to pływające fundamenty słupów - plastikowe kanisterki itp odpowiednio obciążone tak aby były na głębokości metra. Albo stare słupy telekomunikacji wymieniają na nowe a stare....

O, z tą furtką to dobry pomysł. Mam podobną sytuację, więc tak sobie szukam info, dzięki.