Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym wypełnić szczelinę między ociepleniem bloczków a ziemią?

Recommended Posts

Cześć,

czym i jak wypełnić szczelinę między ociepleniem bloczków a ziemią? Aby pokazać Wam rozmiar tej szczeliny to włożyłem tam jedną cegłę kominową.

372ea08dc5b0.jpg

0ddf1a4e4c34.jpg

8f0cbb4d3169.jpg

a7dc7ba2e391.jpg

dd41970fe06e.jpg

8f110b8acff6.jpg

Za wszystkie porady i uwagi będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

masz za nisko puszczone ocieplenie, powinno isc do samej ławy, wtedy miałbys dobrze ocieplone i nie miał byc ww problemu

No wiem ale akurat tak mi pasowało dać bo wychodziła równo jedna płyta styropianu i nie chciało mi się docinać po 5 cm paski i doklejać... a bloczka stawiałem 5 warstw + spoiny i wyszło ponad 60 cm a takich płyt styropianu nie ma 65 cm :-) Edytowane przez KotKapiszon
bledy pisowni

A może gęstszym betonem z betoniarki tam podlać?

Nawet ręką tam docisnąć ten beton żeby dobrze przyległ?

Ze styrodurem jest ten problem, że to jest nie równa szczelina po całej długości domu tzn. są różne odstępy między ławą a tym styropianem na bloczku i gdzieś jest 8 cm szczeliny a gdzieś 2 cm. Ciężko będzie tam styropian dać.

Myślałem żeby właśnie betonem z betoniarki tam podrzucić. Ewentualnie dodać do tego betonu betoszczelu.

Gdybym to podsypał samym piachem to mysz mogłaby podkopać piach i wejść od dołu przez styropian...

Tak, ta szczelina jest pod tarasem ale też dookoła całego domu.

Tam gdzie jest biały klej to nie dałem listwy startowej tylko jest tam siatka elewacyjna z włókna szklanego i tam od spodu jeszcze klejem nie zaciągałem... ale skoro mówisz, że tamtędy może wejść mysz to zaciągne jeszcze tam od spodu klejem.

Ten fundament z bloczków był już dwa razy zaciągany szarym klejem - czy zaciągać trzeci raz? Będzie to tak stało około 2-3 lat zanim zrobię gotową elewację...