Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłoga na gruncie - czy tak można

kamel191

Recommended Posts

Witam.

Ja jestem jeszcze przed budową domu ale znajomi są już w trakcie (mają wylane ściany fundamentowe).

Chcą zrobić grubą izolację termiczną, nie mają problemów z wodami gruntowymi.

Wspólnie wymyśliliśmy takie rozwiązanie jak na zdjęciu, a kierownik budowy stwierdził że jest ok, jednak wolałbym skonsultować to z większym gronem doświadczonych ludzi dlatego prośba do forumowiczów o opinie na takie wykonanie podłogi na gruncie.

podłoga na gruncie.jpg

I jeszcze jedno pytanie - wiecie może ile mniej więcej ekipa może sobie zażyczyć za takie wykonanie podłogi na gruncie za m2 (Kraków)? Murarzy mają zamówionych na wrzesień i do tego czasu mają czas na znalezienie ekipy i wykonanie podłogi.

Z góry dzięki za sugestie.

50cm styropianu , po co?

Folia pod chudym zbędna, ten rysunek to teoria nie występująca w praktyce, chodzi mi o grunt rodzimy przy ścianie fundamentowej.

Chcesz wykonać posadzkę przed murami? Przed murami to można chudy beton wylac i na tym koniec.

Witam.

Ja jestem jeszcze przed budową domu ale znajomi są już w trakcie (mają wylane ściany fundamentowe).

Wspólnie wymyśliliśmy takie rozwiązanie jak na zdjęciu, a kierownik budowy stwierdził że jest ok, jednak wolałbym skonsultować to z większym gronem doświadczonych ludzi dlatego prośba do forumowiczów o opinie na takie wykonanie podłogi na gruncie.

[ATTACH=CONFIG]356838[/ATTACH]

I jeszcze jedno pytanie - wiecie może ile mniej więcej ekipa może sobie zażyczyć za takie wykonanie podłogi na gruncie za m2 (Kraków)? Murarzy mają zamówionych na wrzesień i do tego czasu mają czas na znalezienie ekipy i wykonanie podłogi.

No drogo na metr kwadratowy pół kubika styropianu dom ma stac na zmarzlinie ? To byłby błąd tam stawia się na palach.

Starczy 10-20 tu cm max przodkowie nasi stawiali półziemianki ze względu na darmowe ciepło gruntu ok 10 stopni . Do dziś nikt nie zamarzł w miarę szczelnej piwnicy, Taka to raczej dach i ściany . Co prawda efekt bunkra murowany. Sugeruję mniej a oszczędności wsadzić w rekuperator , PC czy wykończenie domu

Ja też sugerowałem max. 30cm styropianu tak jak pod płyty fundamentowe, także możliwe że się przekonają.

Nie chcą robić posadzki tylko wylać zazbrojony siatką beton żeby murarze nie chodzili po styropianie (później na to wylewka z zatopionymi instalacjami).

Folia pod chudym zbędna, ten rysunek to teoria nie występująca w praktyce, chodzi mi o grunt rodzimy przy ścianie fundamentowej.

Z tą folią to ponoć zatrzymuje mleczko betonowe w betonie i dzięki temu jest on mocniejszy.

A co do tego gruntu rodzimego to sprawa wygląda tak, że fachowcy od fundamentów zasypali je ziemią jakieś 20 cm od szczytu i chcieli teraz wybrać tylko tyle co będzie potrzebne na podbudowę piaskową ewentualnie z klińca a potem piasku ale jak będzie taka potrzeba to wybiorą do samego spodu.

Czy pomysł styropianem przyklejonym do ścian fundamentowych do samej góry jest dobry? Widziałem takie rozwiązanie u kogoś na forum ale już nie pamiętam u kogo. Ma zapewniać minimalizację mostka termicznego do ścian fundamentowych.

Ogólnie ze znajomymi jest taki problem, że trochę za późno zorientowali się, że chcą dom jak najbardziej energooszczędny bo prawdopodobnie od razu poszliby w izolowaną płytę fundamentową i byłoby po sprawie.

Nie chcą robić posadzki tylko wylać zazbrojony siatką beton żeby murarze nie chodzili po styropianie (później na to wylewka z zatopionymi instalacjami).

Dla jasności ma być chudy beton, styropian płyta żelbetowa i wylewka? Po co tak, sensu w tym zero ekonomicznie również kiepsko.

To w takim razie jakie rozwiązanie polecacie? Chodzi przede wszystkim o to żeby przed przyjściem murarzy podłoga była gotowa a styropian zabezpieczony przed zniszczeniem

Tradycyjnie na czas prac zrobić chudziak a izolacje i posadzki po stanie surowym.

Witam.

[ATTACH=CONFIG]356838[/ATTACH]

Napiszę jak jest u mnie (od dołu): grunt rodzimy, pospółka zagęszczona ok 60 cm, chudziak 12 cm, folia budowlana 0,2 mm, styropian EPS-100 20 cm, folia ekranująca pod rurki podłogówki, rurki podłogówki, 7 cm posadzki właściwej (w niej zatopiona siatka zbrojeniowa z pręta fi 3 mm). Na koniec płytka ceramiczna 1,5 cm razem z klejem. Co do 50-ciu cm styropianu zapytam - czy to dom pasywny? Jeśli tak to rozumiem, jeśli nie to mocno przesadzona grubość. Dodam jeszcze, że chudziaki robiłem gdy dom był już w fazie stanu surowego otwartego. Chudziaki jak i posadzki robione z miksokreta. Pozdrawiam.

Czy pomysł styropianem przyklejonym do ścian fundamentowych do samej góry jest dobry? Widziałem takie rozwiązanie u kogoś na forum ale już nie pamiętam u kogo. Ma zapewniać minimalizację mostka termicznego do ścian fundamentowych.

Artix w swoim Bursztynie tak ma i zrobiliśmy tak samo - tu link do Jego dziennika.

• 1 month później...