fotohobby 27.05.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Jakiej ceny powinienem się spodziewać za zebranie i wywiezienie tych 40cm humusu, nawiezienie i ubicie 20cm gruzu betonowego i 15-20cm klińca (żółty dolomit) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 27.05.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Popytaj w kilku firmach, bo ceny są dość zróżnicowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.05.2016 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Pierwsza oferta na 70zł/m2 Firma robi dobrze, co widzę na kilkuletnich podjazdach, na ktore raz, dwa razy w roku posjeżdżaja ciężarówki z kilkoma tonami miału Nie wiem, czy szukać dalej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 31.05.2016 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Pierwsza oferta na 70zł/m2 Firma robi dobrze, co widzę na kilkuletnich podjazdach, na ktore raz, dwa razy w roku posjeżdżaja ciężarówki z kilkoma tonami miału Nie wiem, czy szukać dalej ? Możesz spróbować poszukać, ja za podobne prace zapłaciłem 35zł/m2. Tyle, że u mnie korytowali na 60-70cm i dali więcej zmielonego gruzu a mniej klińca. Całość ubijali drogowym walcem wibracyjnym. Jeździły po tym całe składy silki, duże gruchy z betonem i nic nie siadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 03.06.2016 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Możesz spróbować poszukać, ja za podobne prace zapłaciłem 35zł/m2. Tyle, że u mnie korytowali na 60-70cm i dali więcej zmielonego gruzu a mniej klińca. Całość ubijali drogowym walcem wibracyjnym. Jeździły po tym całe składy silki, duże gruchy z betonem i nic nie siadło. wow... chyba zrobiles plac manewrowy dla pojazdow ciezkogabarytowych.... ale za tak niska cene to bym sie tez nie zastanawial ja placilem 40pln za wykorytowanie, 5cm podsypki na glnie, geowloknine i 25cm ubitego tucznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.06.2016 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 Druga firma rzuciła cenę 85zł Jakiś absurd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 05.06.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Rób sam:wynajmiesz koparkęwytyczysz co do wykopaniawywieziesz namiar z wykopuwynajmiesz zagęszczarkę/waleczagęścisz podłożekupisz kamień/gruzrozsypiesz i wyrównaszzagęścisz i gotowe i koniecznie pamiętaj o złotym i koniecznym środku na wszystkie kłopoty z podjazdem: GEOWŁOKNINA, bez tego kury się nie będą nieść a koń okuleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 15.06.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Rób sam: i koniecznie pamiętaj o złotym i koniecznym środku na wszystkie kłopoty z podjazdem: GEOWŁOKNINA, bez tego kury się nie będą nieść a koń okuleje - dobre u mnie byla konieczna bo podloze gliniaste a brukwac zamierzalem po ok 2 latach od nawieziene tlucznia. Przy obwitych deszczach tluczen by wsiakal w gline pod obciazeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 15.06.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 ^^dlatego daje sie geowloknine lub grotkanine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 16.06.2016 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 ^^ dlatego daje sie geowloknine lub grotkanine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 16.06.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 (edytowane) Jakies argumenty ? Czy tak po prostu lubisz sobie walić głową w mur? Geowłoknina separuje kruszywo od podłoża i przy odpowiednim doborze zmniejsza nieznacznie ale jedneak potrzebne grubości podbudowy, nie pozwala przy zagęszczaniu na gruntach bardziej plastycznych "topić" się kruszywa co powoduje jego większe zużycie. Dodatkowo pozwala zwiekszyc jednostkowy nacisk przy takich samych osiadaniach . Co wtym głupiego ?Dzieki gewłókniom z siatkami i geotkaninom można zrobić podjazd nawet na "bagnie" jak się wie jak bez topienia nepotrzebnie drogiego kruszywa ( gruz betonowy zfrakjonowany tez kosztuje) !! Edytowane 16 Czerwca 2016 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 16.06.2016 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Tak jest... ale w praktyce trzeba chyba wyrównać teren, rozłożyć geowłókninę i ręcznie nawozić tłuczeń. Gość od koparki opowiadał historię człowieka, który książkowo rozłożył włókninę, ładnie wyglądała do momentu jak wjechała na to wywrotka zatapiając włókninę w gruncie, rwąc ją i tworząc koleiny ... nikt nie daje włóknin na podjazdy przed domkami a one stoją latami całymi i zapaść się nie chcą... no ale producenci muszą jakoś poszerzać rynek odbiorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 16.06.2016 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 ^^Na geowłokninę się nie wjezdza, tylko na wczesniej wysypane i rozgarnięte kruszywo, ale to szczegół. To fakt, że marketing działa i jest pełno geowłoknin tanich bylejakich i trzeba je wcisnąć ludziom, ale wole jak to ktoś to opisze z argumentami, a nie ironizuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 16.06.2016 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 To jak tam było? nawiezienie i ubicie 20cm gruzu betonowego i 15-20cm klińca (żółty dolomit) ? ja placilem 40pln za wykorytowanie, 5cm podsypki na glnie, geowloknine i 25cm ubitego tucznia i co daje ta geowłóknina przy takich grubościach podbudowy? automagicznie likwiduje przemarzanie i wysadziny? Fizyki nie oszukasz. Musi być odpowiednia grubość podbudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.06.2016 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Rób sam: wynajmiesz koparkę wytyczysz co do wykopania wywieziesz namiar z wykopu wynajmiesz zagęszczarkę/walec zagęścisz podłoże kupisz kamień/gruz rozsypiesz i wyrównasz zagęścisz i gotowe i koniecznie pamiętaj o złotym i koniecznym środku na wszystkie kłopoty z podjazdem: GEOWŁOKNINA, bez tego kury się nie będą nieść a koń okuleje Chyba jednak zapłacę za to Sporo rzeczy zrobiłem na budowie sam, ale to jakoś mnie nie porywa, poza tym nie do końca jestem pewien, czy wynajmując sprzęt do poszczególnych etapów (korytowanie, wywiezienie, nawiezienie materiału) zapłącę jakoś znacząco mniej, niż za kompleksową usługę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 20.06.2016 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 (edytowane) To jak tam było? i co daje ta geowłóknina przy takich grubościach podbudowy? automagicznie likwiduje przemarzanie i wysadziny? Fizyki nie oszukasz. Musi być odpowiednia grubość podbudowy A co ma wspólnego geowłóknina z przemarazaniem i wysadzinami ? Geowłóknina i geotkanina to separacja i wzmocnienie, jeżeli w danej konstrukcji drogi potrzeba się zabezpieczyć przed wysadzinami to stosuje się tzw warstwy mrozochronne przy których i owszem również można stosować geosyntetyki ale jako separacja lub wzmocnienie.... Edytowane 20 Czerwca 2016 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 20.06.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Geowłoknina separuje kruszywo od podłoża i przy odpowiednim doborze zmniejsza nieznacznie ale jedneak potrzebne grubości podbudowy To Ty mi odpowiedz, co ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 20.06.2016 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 ^^zmniejsza ze wzgledu na nosnosc podbudowy czyli funkcja wzmacniajaca a wysadziny to inna kwestia i nie wszedzie ona wystepuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 21.06.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 To jak tam było? i co daje ta geowłóknina przy takich grubościach podbudowy? automagicznie likwiduje przemarzanie i wysadziny? Fizyki nie oszukasz. Musi być odpowiednia grubość podbudowy daje to, ze tluczeni nie zatapia sie w glinie przy silnych opadach deszczu gdy nie ma polozonej warstwy bruku, etc. Z przemarzaniem nie ma tu nic wspolnego. Jezeli chces sie ochronic przed przemarzaniem to 60cm bys musial nawiezc i osoganlbys efekt ze kostka nie podniesie sie o 3mm zima... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 21.06.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 (edytowane) d osoganlbys efekt ze kostka nie podniesie sie o 3mm zima... 3mm, mówisz. Powodzenia życzę przy otwieraniu bramy, szczególnie uchylnej z siłownikami. Wodę z podbudowy i tak musisz odprowadzić, bo nawet geokratę zniszczysz jak będziesz po uplastycznionej glinie jeździł. Edytowane 21 Czerwca 2016 przez forgetit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts