Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Utwardzenie podjazdu - jaka cena

Recommended Posts

Pierwsza oferta na 70zł/m2

Firma robi dobrze, co widzę na kilkuletnich podjazdach, na ktore raz, dwa razy w roku posjeżdżaja ciężarówki z kilkoma tonami miału :)

Nie wiem, czy szukać dalej ?

Możesz spróbować poszukać, ja za podobne prace zapłaciłem 35zł/m2.

Tyle, że u mnie korytowali na 60-70cm i dali więcej zmielonego gruzu a mniej klińca. Całość ubijali drogowym walcem wibracyjnym.

Jeździły po tym całe składy silki, duże gruchy z betonem i nic nie siadło.

Możesz spróbować poszukać, ja za podobne prace zapłaciłem 35zł/m2.

Tyle, że u mnie korytowali na 60-70cm i dali więcej zmielonego gruzu a mniej klińca. Całość ubijali drogowym walcem wibracyjnym.

Jeździły po tym całe składy silki, duże gruchy z betonem i nic nie siadło.

wow...

chyba zrobiles plac manewrowy dla pojazdow ciezkogabarytowych....

ale za tak niska cene to bym sie tez nie zastanawial

ja placilem 40pln za wykorytowanie, 5cm podsypki na glnie, geowloknine i 25cm ubitego tucznia

Rób sam:

wynajmiesz koparkę

wytyczysz co do wykopania

wywieziesz namiar z wykopu

wynajmiesz zagęszczarkę/walec

zagęścisz podłoże

kupisz kamień/gruz

rozsypiesz i wyrównasz

zagęścisz i gotowe

i koniecznie pamiętaj o złotym i koniecznym środku na wszystkie kłopoty z podjazdem: GEOWŁOKNINA, bez tego kury się nie będą nieść a koń okuleje

• 2 weeks później...
Rób sam:

i koniecznie pamiętaj o złotym i koniecznym środku na wszystkie kłopoty z podjazdem: GEOWŁOKNINA, bez tego kury się nie będą nieść a koń okuleje

:) - dobre

u mnie byla konieczna bo podloze gliniaste a brukwac zamierzalem po ok 2 latach od nawieziene tlucznia. Przy obwitych deszczach tluczen by wsiakal w gline pod obciazeniem.

Jakies argumenty ? Czy tak po prostu lubisz sobie walić głową w mur?

Geowłoknina separuje kruszywo od podłoża i przy odpowiednim doborze zmniejsza nieznacznie ale jedneak potrzebne grubości podbudowy, nie pozwala przy zagęszczaniu na gruntach bardziej plastycznych "topić" się kruszywa co powoduje jego większe zużycie. Dodatkowo pozwala zwiekszyc jednostkowy nacisk przy takich samych osiadaniach . Co wtym głupiego ?

Dzieki gewłókniom z siatkami i geotkaninom można zrobić podjazd nawet na "bagnie" jak się wie jak bez topienia nepotrzebnie drogiego kruszywa ( gruz betonowy zfrakjonowany tez kosztuje) !!

Edytowane przez jacentyy

Tak jest... ale w praktyce trzeba chyba wyrównać teren, rozłożyć geowłókninę i ręcznie nawozić tłuczeń. Gość od koparki opowiadał historię człowieka, który książkowo rozłożył włókninę, ładnie wyglądała do momentu jak wjechała na to wywrotka zatapiając włókninę w gruncie, rwąc ją i tworząc koleiny ... nikt nie daje włóknin na podjazdy przed domkami a one stoją latami całymi i zapaść się nie chcą... no ale producenci muszą jakoś poszerzać rynek odbiorów.

To jak tam było?

nawiezienie i ubicie 20cm gruzu betonowego i 15-20cm klińca (żółty dolomit) ?

ja placilem 40pln za wykorytowanie, 5cm podsypki na glnie, geowloknine i 25cm ubitego tucznia

i co daje ta geowłóknina przy takich grubościach podbudowy?

automagicznie likwiduje przemarzanie i wysadziny?

Fizyki nie oszukasz. Musi być odpowiednia grubość podbudowy

Rób sam:

wynajmiesz koparkę

wytyczysz co do wykopania

wywieziesz namiar z wykopu

wynajmiesz zagęszczarkę/walec

zagęścisz podłoże

kupisz kamień/gruz

rozsypiesz i wyrównasz

zagęścisz i gotowe

Chyba jednak zapłacę za to :)

Sporo rzeczy zrobiłem na budowie sam, ale to jakoś mnie nie porywa, poza tym nie do końca jestem pewien, czy wynajmując sprzęt do poszczególnych etapów (korytowanie, wywiezienie, nawiezienie materiału) zapłącę jakoś znacząco mniej, niż za kompleksową usługę.

To jak tam było?

A co ma wspólnego geowłóknina z przemarazaniem i wysadzinami ?

Geowłóknina i geotkanina to separacja i wzmocnienie, jeżeli w danej konstrukcji drogi potrzeba się zabezpieczyć przed wysadzinami to stosuje się tzw warstwy mrozochronne przy których i owszem również można stosować geosyntetyki ale jako separacja lub wzmocnienie....

Edytowane przez jacentyy

To jak tam było?

daje to, ze tluczeni nie zatapia sie w glinie przy silnych opadach deszczu gdy nie ma polozonej warstwy bruku, etc. Z przemarzaniem nie ma tu nic wspolnego. Jezeli chces sie ochronic przed przemarzaniem to 60cm bys musial nawiezc i osoganlbys efekt ze kostka nie podniesie sie o 3mm zima...

d osoganlbys efekt ze kostka nie podniesie sie o 3mm zima...

3mm, mówisz. Powodzenia życzę przy otwieraniu bramy, szczególnie uchylnej z siłownikami.

Wodę z podbudowy i tak musisz odprowadzić, bo nawet geokratę zniszczysz jak będziesz po uplastycznionej glinie jeździł.

Edytowane przez forgetit