igimaks 27.05.2016 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Witam, moja sprawa jest trochę nietypowa, ale potrzebna będzie Wasza rada Przymierzam się do wydzierżawienia lokalu na działalność gastronomiczną, ale jest pewien kłopot z wentylacją tj. lokal, który oglądam nie ma niestety wolnego otworu kominowego, który dałby wykorzystać się do podłączenia okapu z kuchni. Pojawiła się koncepcja, aby dorobić rurę na elewacji budynku i wyprowadzić wentylację pod dach budynku (zdjęcie linia kolor czerwony) Natomiast zastanawiam się czy technicznie/dokumentacyjnie będzie to możliwe tzn. chodzi mi głownie o to, że nie da się tego zrobić bez konieczności wykucia dziury w balkonie. Jak to widzicie czy to da się wykonać i jakie macie doświadczenie dot. przybliżonego kosztu takiego przedsięwzięcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 27.05.2016 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Bardzo się zastanów i zapoznaj z zasadami obowiązującymi lokale "gastronomiczne" czyli rozumiem z przygotowywaniem żarełka. Nie tak łatwo spełnić warunki: Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn.28.01.2002r. – ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego,powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiająceprocedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia29.04.2004r. – w sprawie higieny środków, Ustawa z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia – Dz. U. nr 171,poz. 1225 z póź. zm., Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 29.05.2007r. w sprawie wzorów dokumentówdotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzającychdo obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji SanitarnejDz. U. nr 106, poz. 730., rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002r. w sprawie warunkówtechnicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie Dz. U. Nr 75,poz. 690, zm. Dz. U. z 2003r. Nr 33, poz. 270,zm. Dz. U. z 2004r. Nr 109, poz. 1156zm. Dz. U. z 2008r. Nr 201, poz. 1238, zm. Dz. U. z 2008r. Nr 228, poz. 1514, zm.Dz. U. z 2009r. Nr 56, poz. 461, Obwieszczenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 sierpnia2003 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Pracyi Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracyDz. U. z 2003r. Nr 169, poz. 1650, zm. Dz. U. z 2007r. Nr 49, poz. 330,zm. Dz. U. z 2008r,Nr 108, poz. 690 Z grubsza idzie o wysokość pomieszczeń, możliwość odpływu w posadzce w części "roboczej", dwa wejścia, ta nieszczęsna wentylacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.