Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniana lampa wisząca jak z płyty gipsowo kartonowej.

Darjusz11

Recommended Posts

Witam,

na pewno wszyscy wiedzą jak wyglądają elementy oświetlenia zrobionego z płyty gipsowo kartonowej (zdaje się często nazywanej nida-gips?). Czy to pojedyncze kinkiety czy cały podwieszany sufit.... na pewno wiecie o czym piszę.

Charakterystyczne dla takiego oświetlenia jest pomalowanie elementów zwyczajną farbą ścienną.

Zamierzam zrobić nieco bardziej subtelną konstrukcję wiszącą, ale z drewna.

Chciałbym natomiast końcowy efekt uzyskać taki jak przy nida ggips, tzn, po wstępnym oszlifowaniu, nałożeniu jakiegoś podkładu i wstępnym malowaniu, chciałbym pomalować to drewno farbą ścienną a następnie przeszlifować.

O ile mam koncepcję ostatniego malowania (farba ścienna i papier ścierny) to nie wiem jak obchodzić się z drewnem i z podkładem (o ile jest potrzebny), tak aby farba ścienna dobrze się z drewnem połączyła.

Czy mogę liczyć na wasze doświadczenie?

Pozdrawiam

Płyta GK jest pokryta kartonem - materiałem drewnopochodnym. Karton to prawie to samo co płyta MDF - jeden z popularniejszych drewnopochodnych materiałów konstrukcyjnych. Podsumowując - zrobił bym konstrukcję z MDF, zagruntował "unigruntem", przeszlifował i malował. Powinno wyjść całkiem przyzwoicie.