Darjusz11 27.05.2016 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Witam, na pewno wszyscy wiedzą jak wyglądają elementy oświetlenia zrobionego z płyty gipsowo kartonowej (zdaje się często nazywanej nida-gips?). Czy to pojedyncze kinkiety czy cały podwieszany sufit.... na pewno wiecie o czym piszę. Charakterystyczne dla takiego oświetlenia jest pomalowanie elementów zwyczajną farbą ścienną. Zamierzam zrobić nieco bardziej subtelną konstrukcję wiszącą, ale z drewna. Chciałbym natomiast końcowy efekt uzyskać taki jak przy nida ggips, tzn, po wstępnym oszlifowaniu, nałożeniu jakiegoś podkładu i wstępnym malowaniu, chciałbym pomalować to drewno farbą ścienną a następnie przeszlifować. O ile mam koncepcję ostatniego malowania (farba ścienna i papier ścierny) to nie wiem jak obchodzić się z drewnem i z podkładem (o ile jest potrzebny), tak aby farba ścienna dobrze się z drewnem połączyła. Czy mogę liczyć na wasze doświadczenie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 30.05.2016 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Płyta GK jest pokryta kartonem - materiałem drewnopochodnym. Karton to prawie to samo co płyta MDF - jeden z popularniejszych drewnopochodnych materiałów konstrukcyjnych. Podsumowując - zrobił bym konstrukcję z MDF, zagruntował "unigruntem", przeszlifował i malował. Powinno wyjść całkiem przyzwoicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts