Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieistniejąca stodoła

krzysiekw444

Recommended Posts

Witam,

Od dwóch lat jestem właścicielem działki z budynkiem mieszkalnym i dwoma budynkami gospodarczymi. Dostałem ją aktem darowizny od mojego ojca. Jak się niedawno okazało, ojciec około 13 lat temu z powodu złego stanu dachu, który mógł się zawalić rozebrał stodołę ale nie zgłosił tego w urzędzie, jedynie wyrejestrował budynek u ubezpieczyciela. Dowiedziałem się o tym niedawno. W akcie notarialnym na liście budynków stodoły nie ma. Obecnie jestem w zamiarze:

1. złożenia wniosku o ustalanie warunków zabudowy w związku z planowaną przebudową poddasza budynku mieszkalnego (działka nie ma planu zagospodarowania przestrzennego)

2. złożenia zgłoszenia o budowie drewnianej altany ogrodowej, która ma stać w miejscu, w którym stała stodoła

Problem jest następujący. Do obydwu pism muszę załączyć mapę ogólną, a na niej jak byk widnieje nieistniejąca stodoła. Nie wiem jak było w 2003r kiedy miała miejsce rozbiórka, ale z tego co się dowiedziałem, obecne prawo budowlane do rozbiórki takiej stodoły wymaga zgłoszenia (była niższa niż 8m, daleko od granic działki). Jakby na to nie patrzeć, ojciec - poprzedni właściciel - samowolnie rozebrał stodołę. Co z tym teraz zrobić?

Krzysztof