Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"onduline" na dach

preev

Recommended Posts

Jak kupowałem onduline to dostałem instrukcję układania i tam była tabelka jaki ma być zakład pionowy i poziomy w zależności od nachylenia dachu. Już dokładnie nie pamiętam, czy miałem zakład dwie czy trzy fale. Ale na pewno nie jedną fale.

Dach mam o małym nachyleniu. może z 8 stopni.

rzuciłem teraz okiem na strone onduline.com ,ale nie znalazłem rzadnych ulotek o sposobie kładzenia. Poszukaj na stronach polskich dystrybutorow lub na stronie liroya albo castoramy. Na pewno cos znajdziesz.

a ja dzwoniłem niedawno do Onduline i mi powiedzieli, że jedna fala wystarczy :-?

ktoś tu normalnie coś kręci :)

Potwierdzam - mi też powiedzieli, że wystarczy jedna fala. W zalezności od kąta nachylenia zmienia się tylko zakładka pionowa i co za tym idzie rozstaw fal.

Dla kąta 5-10 stopni pełne odeskowanie zakładka-nie pamiętam (u mnie będzie większy kąt), ale jak trzeba to po otrzymaniu instrukcji mogę dopisać!

10-15 stopni zakładka 20cm rozstaw łat co 45cm

pow 15 stopni zakładka 17cm rozstaw łat co 61cm

T.

a ja dzwoniłem niedawno do Onduline i mi powiedzieli, że jedna fala wystarczy :-?

No to się przerobiłem ;)

A tak poważnie to robiłem to kilka lat temu (5-6) i wtedy na pewno w materiałach informacyjnych była zakładka na kilka fal - wiem bo też mi było żal każdego centymetra i kombinowałem czy nie można na jedną. Ale na infolini byli bezlitośni ;)

Może teraz się coś zmieniło. Lepsze materiały ... woda zmieniłą gęstości i już nie podciąga ;) ... lub cokolwiek innego.

No to się przerobiłem ;)

A tak poważnie to robiłem to kilka lat temu (5-6) i wtedy na pewno w materiałach informacyjnych była zakładka na kilka fal - wiem bo też mi było żal każdego centymetra i kombinowałem czy nie można na jedną. Ale na infolini byli bezlitośni ;)

Może teraz się coś zmieniło. Lepsze materiały ... woda zmieniłą gęstości i już nie podciąga ;) ... lub cokolwiek innego.

pewnie dlatego mi tak powiedzieli, bo się pochwaliłem, że mam pod spodem kilka warst papy, zachodzącej na blachy okapowe do rynien (kładę na dość stary dach :) ) i nawet jak mi cosik podciągnie to i tak wszystko spłynie tam gdzie trzeba 8)

• 12 years później...

Po okolo 6 latach od polozenia onduline przybijanej gwozdziami dach zaczął przeciekac w miejscach przebitych przez gwozdzie ponieważ ciagla praca dachu i onduliny (nachylenie dachu na poludnie) spowodowala wyrobienie w ondulinie dziur wokół gwoździ o srednicy + - 5 mm.

Zastanawiam sie nad sposobem naprawy. Prosze o pomoc.

Myslalem o wyciagnieciu gwoździ załataniu jakąś masa bitumiczną i ponownym przykreceniu dachu wkrętami. Problem w tym ze gwoxdzi nie da sie wyciagnąc bez uszkodzenia miękkiej onduliny

Prosze o pomoc.