pecet0 28.05.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 Jestem juz po etapie tynków nie myślałem wcześniej o panelach fotowoltaicznych.Nie prowadziłem nigdzie pustych dodatkowych peszli ani kabli. Jakbym zdecydował sie teraz założyć panele fotowoltaiczne to co musi być z czym połączone? Panele na dachu jakimś przewodem do rozdzielnicy w domu? Czy co z czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobbit 28.05.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 Ogólny schemat to: PANELE ------->ZABEZPIECZENIA------>INWERTER------>ZABEZPIECZENIA----->ROZDZIELNICA Da się to zrobić estetycznie nawet jeśli jesteś po etapie tynków Więc nie wszystko stracone! Ogarnięty instalator da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 29.05.2016 04:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Aha.Powiedz mi jeszcze od tego inwertera do zabezpieczenia ile idzie kabli i jakich średnic?Oraz od tego zabezpieczenia do rozdzielnicy ile żył o jakiej średnicy powinno być podprowadzonych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 29.05.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Musisz zrobić rozdzielnicę fotowoltaiczną jak najbliżej licznika (punktu wpięcia) i inwerterów. Od punktu wpięcia do rodzielnicy PV grube przewody - najlepiej 5x6mm2, a minimum to 4mm2. Do inwerterów (najlepiej jednofazowych) 3x4mm2 do każdego.Z inwerterów na dach/ogród kable fotowoltaiczne 1000V. Po jednej parze na każde planowane 3000W. Kup czarny i czerwony dla wygody. Należy minimalizować odległość pomiędzy punktem wpięcia PV, a rozdzielnicą i inwerterami. Możesz nadrobić wydłużając kable PV, bo tam są wyższe napięcia i mniejsze straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 29.05.2016 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Rozdzielnice mam na parterze w wiatrołape.Dom jest z poddaszem uzytkowym, nad poddaszem, strych na graty i nad nim blachodachówka.Panele oczywiście jakby co bedą na dachu, na tym strychu nieuzytkowym mógłbym umieścić te inwertery? Inwerterow jest tyle samo co faz w instalacji?I z tych inwerterow ten kabel puścić na dół 5x6mm lub 5x4mm do rozdzielnicy, tak?Jestem jeszcze przed wylewkami to aktualnie łatwiej mi sie przebić jakby co przez strop, jeśli teraz bym sie tym zajął. Chyba ze nie ma w ogóle potrzeby ciagnąć kabla do rozdzielnicy, to wtedy po zewnętrznej stronie ściany domu bezpośrednio do licznika który stroi na początku działki ok 15 m od domu. Z tych inwerterow kabel ma być do rozdzielnicy czy do licznika na początku działki?I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 29.05.2016 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Inwerterów jest tyle, ile sobie kupisz. Zwykle są 2-4kW jeden. Lubią zimno i wydają dźwięki. Poddasze to błąd, bo gorąco. Lepiej piwnica lub gdzieś w chłodnym miejscu. Może być przedpokój. Punkt wpięcia PV najlepiej jak jest pomiędzy licznikiem, a rozdzielnicą główną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 29.05.2016 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Inwerterów jest tyle, ile sobie kupisz. Zwykle są 2-4kW jeden. Lubią zimno i wydają dźwięki. Poddasze to błąd, bo gorąco. Lepiej piwnica lub gdzieś w chłodnym miejscu. Może być przedpokój. Punkt wpięcia PV najlepiej jak jest pomiędzy licznikiem, a rozdzielnicą główną. jak między rozdzielnica a licznikiem. Czyli rozcinać ten nagrubszy kabel od skrzynki w granicy dzialki a rozdzielnicą w domu i w środku jakoś to wpiąć? jakich rozmiarów jest inwerter (lub dwa) jeśli instalacja z paneli fotowoltaicznych była by na 5kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 29.05.2016 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 jak między rozdzielnica a licznikiem. Czyli rozcinać ten nagrubszy kabel od skrzynki w granicy dzialki a rozdzielnicą w domu i w środku jakoś to wpiąć? jakich rozmiarów jest inwerter (lub dwa) jeśli instalacja z paneli fotowoltaicznych była by na 5kW ? Nie. Możesz wpiąć w domu bezpośrednio przed rozdzielnicą albo w niej, ale od strony tego kabla. Za licznikiem patrząc od strony ZE. Na upartego możesz też wpiąć w dowolnym miejscu instalacji domowej mając odpowiednio gruby przekrój. Jednak to komplikuje późniejszą ewentualną optymalizację wykorzystania czy prowadzenie statystyk. Może też skutkować dodatkowym spadkiem napięcia i wyłączaniem się inwertera z powodu przekroczenia 253V. Wszystkie panele pod jednym kątem i w jednej płaszczyźnie? Chyba są inwertery 5kW jednofazowe, ale ja bym zaplanował dwa, bo okazje zakupowe trafiają się na mniejsze. Także dlatego że dla małych mocy przyłączeniowych przekroczysz obciążenie fazy. Rozmiar mojego największego 3,6kW to 45 szer, 35 wys i 20 głęb. Są też 30x40x15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 29.05.2016 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Wiesz coDach mam niestety od strony wschodniej i od strony zachodniej. To trudno mi powiedzieć czy wszystko dadzą od strony zachodniej czy będzie cześć tu cześć tam. Jeśli w domu instalacja jest 3fazowa to inwerter chyba tez na 3 fazy, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobbit 29.05.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Przede wszystkim jakie duże inwertery jednofazowe możesz wpiąć w sieć zależy od OSD. Powyżej pewnej mocy muszą być 3 fazowe. Przygotuj do miejsca gdzie będzie falownik przewód 5x6mm^2 do rozdzielnicy domowej. Jeśli masz dach wsch-zach i będziesz montował panele na dwóch połaciach dachu to musisz mieć dwa osobne obwody na każdą połać dachu. Do tego inwerter musi mieć w takim wypadku 2x MPPT. Co do kabli DC to jak możesz przygotuj peszel najlepiej grubszy fi-40mm od strychu do miejsca instalacji inwertera. Instalator wciągnie odpowiednie kable i obędzie się bez kombinowania. Przewody solarne są droższe, ale mają podwójną izolację. W takim przewodzie może być nawet do 1000V więc nie szukaj zamienników. Przewody DC o przekroju 6mm^2 będą wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 30.05.2016 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Wiesz co Dach mam niestety od strony wschodniej i od strony zachodniej. To trudno mi powiedzieć czy wszystko dadzą od strony zachodniej czy będzie cześć tu cześć tam. Jeśli w domu instalacja jest 3fazowa to inwerter chyba tez na 3 fazy, tak? Ja bym dał połowę na wschód, a połowę na zachód. Dwa osobne inwertery. W wersji przejściowej lub uboższej jeden inwerter i separacja diodą. Lepiej mieć trzy inwertery jednofazowe niż jeden trójfazowy. Możesz puścić całą moc na jedną fazę jeśli nie masz bilansowania międzyfazowego. Masz trzy osobne MPPT, a nie jeden. Jak się zepsuje, to część a nie cały. Możesz lepiej dobrać moc inwertera do danej połaci dachu i paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts