Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solidna Betoniarnia w Warszawie

Recommended Posts

beton jak i cenę mają dobra, a nawet więcej, więc bierz spokojnie

i jeszcze jedno gg jak ja brałem z ThomasBeton, płaciłem na budowie po skończonej robocie, nigdzie nie musiałem jeździć, a przed laniem fundamentów przyjechał jeszcze facet i obejrzał teren i wjazd, bo zaznaczyłem,że moga by problemy z wjechaniem :D

Moje zastrzeżenia nie dotyczą konkretnej jakiejś betoniarni, ale generalnie zasad kupowania betonu.

Moja ekipa lałą strop betonem z betoniarni. Nie dość, że skroili człowieka na 3m3 (wg ich wyliczeń powinno wejść 19 m3 a betoniarnia policzyła za 22) to jeszcze beton był taki, że brakło im odwagi na pożegnanie wyjąć stempli spod stropu.

Ja brałem beton z budokruszu, bo to sprawdzona firma.

Nie wiem jak po drugiej stronie Warszawy to wygląda, ale chodzi o to, że nie cena i faktura powinny decydować o wyborze

• 9 years później...

Jako, że 1,5 miesiąca temu szukałem info nt. betoniarni (dostawa na Wawer) podaje stawki i swoje uwagi:

Uwagi ogólne:

-wszyscy liczą za dojazd pompy 240-260zł bez względu jak daleko jest betoniarnia

-gruszki max 8m3 (przepisy), zamawiając 10m3 muszą jechać 2 gruszki i trzeba płacić za 6m3 powietrza (35złx6=210zł)

-jak wyżej, w przypadku mniej niż 8m3 za m3 powietrza płaci się 30-40zł

[table=width: 550, class: grid]

[tr]

[td][/td]

[td]B10[/td]

[td]B20[/td]

[td]Pompa(dojazd+praca)[/td]

[td]Uwagi[/td]

[/tr]

[tr]

[td]Lafarge[/td]

[td]188[/td]

[td]205[/td]

[td]240zł+240zł/h[/td]

[td]brałem B10, płatność z góry(zwrot nadwyżki za pracę pompy - czekałem miesiąc czasu, trzeba się przypominać) [/td]

[/tr]

[tr]

[td]ThomasBeton[/td]

[td]165[/td]

[td]179[/td]

[td]240zł +240zł[/td]

[td]brałem B10, pracę pompy liczą min 1h - jak zamówiłem 3m3 i pompowali 15min to i tak zapłaciłem za godzinę + dojazd [/td]

[/tr]

[tr]

[td]BostaBeton[/td]

[td]185[/td]

[td]205[/td]

[td]260zł +260zł/h[/td]

[td]brałem B20, cena kilka % do negocjacji, czas pracy pompy rozliczany zgodnie z rzeczywistą pracą, bez wpadek[/td]

[/tr]

[tr]

[td]Dyckerhoff[/td]

[td]165[/td]

[td]185[/td]

[td]240zł+240zł/h[/td]

[td]nie brałem, rezerwować 2 dni wcześniej[/td]

[/tr]

[/table]

Jako, że 1,5 miesiąca temu szukałem info nt. betoniarni (dostawa na Wawer) podaje stawki i swoje uwagi:

Uwagi ogólne:

-wszyscy liczą za dojazd pompy 240-260zł bez względu jak daleko jest betoniarnia

-gruszki max 8m3 (przepisy), zamawiając 10m3 muszą jechać 2 gruszki i trzeba płacić za 6m3 powietrza (35złx6=210zł)

-jak wyżej, w przypadku mniej niż 8m3 za m3 powietrza płaci się 30-40zł

[/table]

Nie wszyscy liczą za dojazd pompy, Incobet liczy 500zł ryczałtu do 25m3, niezależnie od czasu (U mnie bylo średnio ok 3h), pow 25m3 20zł/m3. Pompa bierze 8m3, reszta 10m3 (razem nawet ciut więcej przywieźli). Jak brałem raz 18m3 to jechała pompa + pełna betonirarka, za trnasport nie płaciłem. Koszt B20 to 190zł. Ceny netto.

Nei było problemu z ilościami (oszukwianie), nie było problemu z zamówieniem, terminowością ani jakimiś ekstra dopłatami. Problem dla inwestora to jedynie płatnośc, tylko gotówka po wylaniu, w zamian (poza betonem :) ) dostaje się certyfiakt i fakturę.