tobiatowski 29.05.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Witam,Posiadam mieszkanie własnościowe.Mieszkanie posiada odrębną księgę wieczystą.Rok temu zakupiłem od developera garaż który należy do części budynku tzn na dole są garaże a nad garażem mieszkania.Niedawno dowiedziałem się że wspólnota a raczej dwie osoby w tej wspólnocie czyli prezes i zastępca wprowadzić opłatę czynszową za metraż tego garażu do czynszu co miesięcznego. Garaż posiada odrębną księgę wieczystą (jest to garaż z bramą garażową a nie garaż na wolnej przestrzeni)Licznik prądu jest oddzielny dla tego garażu, nie korzysta z licznika tzw wspólnotowego dla garaży. Proszę mi powiedzieć czy faktycznie wspólnota może to wprowadzić???? czy jest jakaś podstawa prawna aby tego uniknąć???Jeśli nie ma to jaka część głosów musi być większa aby uchwała została podjęta.Wspomnę iż dotychczas nie było takiej opłaty, to dopiero ma wejść tzn chcą wprowadzić... Z tego co wiem nie wszystkie garaże znajdujące się posiadają własną księgę wieczystą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts