Cyclooxy 29.05.2016 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Witam Planuje na tarasie domku murowanego postawić ściankę o głębokości 2m i wysokości 2,8m około 6m2. Pomysł urodził się z uwagi na brak intymności, sąsiedzi są ciekawscy i zawsze muszą zaglądać , a druga sprawa to strona od, której często wieje. Posadzka na tarasie to aktualnie wylewka betonowa, ścianka będzie dostawiana do wymurowanego kominka z pełnej cegły). Dach tarasu zaś wykonany jest z drewna zabudowany boazerią. Aktualnie posiadam trochę z budowy obok w spadku bloczków z betonu komórkowego o wymiarach 12 x 24 x 60 cm (resztę muszę dokupić) i zaprawy kreisel murlep 125. Oglądałem poradnik jak budować taką ściankę i wydawało by się, że wymurowanie takiej ścianki nie jest trudne. Chciałem zapytać, Was szanownych forumowiczów jak i fachowców, czy do wybudowania takiej ścianki mam wołać murarza ? Czy dam sobie radę sam ? Z zawodu jestem instalatorem (klim, went, wod-kan) nie mniej zawsze byłem samoukiem i próbowałem robić wszystko sam, oczywiście zawsze z pomocą internetu czy książek. Czy taka ścianka potrzebuje jakichkolwiek wzmocnień ? Za pomoc z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 30.05.2016 03:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Abstrahując od spraw formalnych, ściana raczej musi być oparta w ziemi gdzieś tak z metr pod trawą - idzie o wybulenia - przy ewentualnych ruchach "posadzki" na której ją zamierzasz stawiać zmiany położenia "posadzki" są słabo zauważalne a ściana się wykrzywi albo przewróci... Walnij jakieś wielkowymiarowe lekkie cienkie elementy typu dechy/płyty/blachę/panele czy tam co i będzie OK... http://martino-meble.pl/images/img/DSCF2083_duze.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts