Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Planuje na tarasie domku murowanego postawić ściankę o głębokości 2m i wysokości 2,8m około 6m2.

Pomysł urodził się z uwagi na brak intymności, sąsiedzi są ciekawscy i zawsze muszą zaglądać :bash:, a druga sprawa to strona od, której często wieje.

Posadzka na tarasie to aktualnie wylewka betonowa, ścianka będzie dostawiana do wymurowanego kominka z pełnej cegły). Dach tarasu zaś wykonany jest z drewna zabudowany boazerią.

Aktualnie posiadam trochę z budowy obok w spadku bloczków z betonu komórkowego o wymiarach 12 x 24 x 60 cm (resztę muszę dokupić) i zaprawy kreisel murlep 125.

Oglądałem poradnik jak budować taką ściankę i wydawało by się, że wymurowanie takiej ścianki nie jest trudne.

Chciałem zapytać, Was szanownych forumowiczów jak i fachowców, czy do wybudowania takiej ścianki mam wołać murarza ? Czy dam sobie radę sam ? Z zawodu jestem instalatorem (klim, went, wod-kan) nie mniej zawsze byłem samoukiem i próbowałem robić wszystko sam, oczywiście zawsze z pomocą internetu czy książek.

Czy taka ścianka potrzebuje jakichkolwiek wzmocnień ?

Za pomoc z góry dziękuje.

Abstrahując od spraw formalnych, ściana raczej musi być oparta w ziemi gdzieś tak z metr pod trawą - idzie o wybulenia - przy ewentualnych ruchach "posadzki" na której ją zamierzasz stawiać zmiany położenia "posadzki" są słabo zauważalne a ściana się wykrzywi albo przewróci...

Walnij jakieś wielkowymiarowe lekkie cienkie elementy typu dechy/płyty/blachę/panele czy tam co i będzie OK...

http://martino-meble.pl/images/img/DSCF2083_duze.jpg