dzony9203 30.05.2016 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Witam wszystkich, planuję postawić wiatę 10x8m na ciągnik, garaż na samochód z wystającym daszkiem ok 2 m. Planowo ma być przejezdna i będzie mieć inne zastosowanie w sezonie dla rolnictwa. Wiata będzie posiadać dach jednospadzisty, murłaty będą się opierać w najwyższym punkcie dachu o belkę przykręconą do szczytu stodoły. Dach o spadku 10° pokryty będzie blachą trapezową w alucynku. Moje pytanie do fachowców: 1. Najważniejsze pytanie. Jak grube powinny być belki drewniane sosnowe 1, 2, 3 aby konstrukcja stała stabilnie. Napisałem wymiary belek o których z początku myślałem. 2. Rozstaw co 5 metrów (krótsza ściana co 4), w środku też bo będzie ściana - czy nie za rzadko. 3. Łączenie belek, czy nie będzie problemu z łączeniem grubszych belek 4. Inne sugestie lub rady chętnie wysłucham, nie jestem budowlańcem ale taką wiatę bez problemu wzniosę. Rysunek i opis rysunku nie jest profesjonalny wykonany na szybko, więc proszę o wyrozumiałość i doradzenie, pozdrawiam Dzony. http://obrazki.elektroda.pl/4064899200_1464346361_thumb.jpg[/url http://obrazki.elektroda.pl/9210472400_1464346361_thumb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 30.05.2016 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Napisałeś że wiatę bez problemu wzniesiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.05.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Moje pytanie do fachowców: 1. Najważniejsze pytanie. Jak grube powinny być belki drewniane sosnowe 1, 2, 3 aby konstrukcja stała stabilnie. Wymiary elementów konstrukcji takiej wiaty muszą być zgodne z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzony9203 31.05.2016 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Napisałeś że wiatę bez problemu wzniesiesz Tak napisałem. Nie potrzebuje pomocy przy stawianiu ale przy doborze grubości belek i ich rozstawieniu Wymiary elementów konstrukcji takiej wiaty muszą być zgodne z projektem. Hmm jakby tu powiedzieć - póki co projektu niema i nie wiem czy będzie, dlatego szukam informacji tych które są w projekcie min. na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baps 31.05.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Hmm jakby tu powiedzieć - póki co projektu niema i nie wiem czy będzie, dlatego szukam informacji tych które są w projekcie min. na tym forum. Przy tych rozmiarach wiaty projektu raczej nie uda się pominąć Bez papierkologii możesz teoretycznie postawić wiatę do 50m2. Jednak nie polecam stawiać bez projektu. Ja mam wiatę 38m2, zamówiłem materiał w tartaku i ich inżynier zrobiła obliczenia Możesz się naprawdę zdziwić jakie przekroje mają elementy konstrukcyjne. Nie pamiętam dokładnie ale powyżej 20x20 cm z tego co pamiętam. Montaż też nie jest łatwy ze względu na ciężar elementów. Trudno oczekiwać, że ktoś Ci to policzy za free bo odpowiedzialność duża, szczególnie przy takich wymiarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzony9203 06.06.2016 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Dzięki baps, początkowo chciałem uniknąć projektu ale z tego co mówisz widzę, że jednak nie da rady... A czy może orientujecie się jaki może być koszt zezwolenia + projektu wiaty 80-100 m^2? Nie chodzi mi o dokładną cenę a jakiś przedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts