Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skurcz drewna na wieźbe wskutek wysychania

REEM

Recommended Posts

Na tym właśnie polega ewidentne oszustwo! Wymiar konstrukcyjny ma być po wyschnięciu. Jak zamawiasz suszone o określonym wymiarze to takie dostaniesz. Nie zdarzyło mi się nigdy aby krokiew na swojej wysokości straciła 1 cm. Pozdrawiam.

1. płacisz za m3 więc zapłacisz mniej

2. nie jestem technologiem drewna ale wydaje mi się że źle pocięli i teraz chcą tobie wcisnąć

3. jeżeli była mowa że na więźbę to spoko bo jest liczona na obciążenia w trakcie swojej eksploatacji kiedy będzie sucha a nie na początku przed wyjściem z tartaku,

4. robili wg projektu nie musisz odbierać jeżeli jest niezgodność, oczywiście to pocienienie nie wpłynie na przenoszenie obciążeń ale możesz zagrać tą kartą

3. jeżeli była mowa że na więźbę to spoko bo jest liczona na obciążenia w trakcie swojej eksploatacji kiedy będzie sucha a nie na początku przed wyjściem z tartaku,

4.... oczywiście to pocienienie nie wpłynie na przenoszenie obciążeń

Nie byłbym taki pewien. A jak naprawdę wyschnie i skurczy się jeszcze o o 1 cm to co wówczas z izolacja cieplną, co ze szczeliną wentylacyjną? Więźba wykonana z takiego przekroju jest niezgodna z projektem i nie powinna być odebrana. Można by od biedy przymknąć oko na kilka milimetrów (2~3) pocienienia na grubości ale w żadnym wypadku na wysokości krokwi. Za chwilę płatew będzie miała zamiast 14x14 12x12 bo wyschnie przecież to bzdura. Pozdrawiam.