bsmart 30.05.2016 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Witam,bardzo proszę o podpowiedź jak najlepiej zmierzyć przepływ powietrza w anemostatach. Zrobiłem prowizoryczne narzędzie tj z butelki plastikowej 5l odciąłem dno i powstała tuba z otworem w szyjce tejże butelki o fi wewnętrznym 38mm. Do tego otworu zamontowałem anemometr najtańszy kupiony w internecie.Anemometr ma kilka opcji pomiaru - ja korzystam z m/s lub mph. Zastanawia mnie jednak czy dobrze liczę te przepływy, bo do kalkulacji biorę średnicę szyjki butelki czyli 38mm czyli np dla 1m/s mam 16,33m3/h, a być może powinienem przyjąć średnicę rur 75mm lub skrzynki rozprężnej z anemostatem. Logika podpowiada mi że liczę dobrze, ale być może ktoś ma lepszy sposób lub mój wymaga korekty. PSw skrzynkach rozprężnych pod anemostatami mam taką gąbkę z takimi 'łezkami' - chyba także do regulacji przepływu i zastanawiam się także czy dobrze je wyciągam bo robię to w nast. sposób tj jeśli do anemostatu dochodzi 1rura fi75mm która ma 30m3/h przepływu, a ja potrzebuję np 15m3/h to wyciągam połowę tych oczek - czyli proporcjonalnie do zapotrzebowania... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/211413-pomiar-przep%C5%82ywu-powietrza-dylemat/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 31.05.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 A to 15 m3/h to skąd wziąłeś?Lekarz wypisał na recepcie? Wentylację ustaw tak być czuł się komfortowo. Twoje pomiary nie mają kompletnie sensu.Redukując pole wypływu butelką redukujesz chwilowo wydajność.Zmierz sobie prędkość przepływu na wylocie z anemostatu (bez butelki)Najpierw pozamykaj wszystkie drzwi (wewnętrzne), następnie pootwieraj.Zobaczysz jak instalacja zmienia wydajność.To są za małe instalacje by dało się je precyzyjnie regulować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/211413-pomiar-przep%C5%82ywu-powietrza-dylemat/#findComment-7112516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts