Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniany dom szkieletowy z podmurówką 75 cm - fundament.

iza BG

Recommended Posts

Witam, serdecznie.

Jestem tuż przed budową budynku gospodarczego o konstrukcji drewnianej. będzie miał 12 m^2 oraz poddasze - kryty gontem.

Wymarzyła mi się jednak podmurówka - zasadniczo chodzi o mniej więcej taki efekt (naturalnie w mniejszej skali:) :

http://bi.gazeta.pl/im/5f/6d/11/z18275679V,Stary-dom-z-bali-po-remoncie--Drewniana-elewacje-p.jpg

no i o ile gdyby chodziło o całą konstrukcję drewnianą to bym się nie przejmował, ale ponieważ ma być ta podmurówka to mam szereg wątpliwości.

Podmurówka ma być wykonana z trzech rzędów bloczków betonowych, ale stawianych na sztorc tzn szerokość muru to 12 cm i wysokość łączna ok. 75 cm, do tego później chcę przykeić kamień elewacyjny 1-3 cm, no i później już w górę drewno.

Nie bardzo wiem jaki fundament do tego zrobić - czy wystarczy płyta fundamentowa? nie będzie to za ciężkie?

Mam też obawy czy jak zastosuję izolację z papy pod te bloczki ustawionych na fundamencie (jaki by to fundament nie był) to czy mi tego nie zwieje przy mocnym wietrze? Jak jest taka izolacja pod murowanymi ścianami to jednak masa robi swoje a tutaj będzie dużo lżejsza konstrukcja.

Czy gdybym się wkopywał z fundamentem głębiej - o ile jest taka potrzeba to czy koniecznie trzeba izolować to co co w ziemi?

Ktoś mądrzejszy by coś podpowiedział jak to odpowiednio wykonać?

Jeśli kwestia podmurówki z bloczków będzie zbyt skomplikowana to po prostu sobie odpuszczę i zbuduję zwykłą drewnianą szopę:)

Z góry również przepraszam jeśli podobny wątek już na forum się pojawił.