korba85 31.05.2016 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Witam, proszę o poradę. Mam taras wylany z betonu, mocny, solidny... chce wykończyć jego nawierzchnię płytami tarasowymi betonowymi. W jaki sposób najlepiej je zamontować? Rozumiem, że potrzebna jest hydroizolacja na tarasie... dwie warstwy folii, lub wysmarowanie nawierzchni masą bitumiczną... tylko czy płyty układać na chudy cement? zaprawę? piasek? Co najlepiej się sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 31.05.2016 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Witam, proszę o poradę. Mam taras wylany z betonu, mocny, solidny... chce wykończyć jego nawierzchnię płytami tarasowymi betonowymi. W jaki sposób najlepiej je zamontować? Rozumiem, że potrzebna jest hydroizolacja na tarasie... dwie warstwy folii, lub wysmarowanie nawierzchni masą bitumiczną... tylko czy płyty układać na chudy cement? zaprawę? piasek? Co najlepiej się sprawdzi? Na taras taki jak Ty planuję płyty Pozbruk Presstone grubości 2,8 cm. Mocowane na klej do płytek. Ja żadnej folii ani mazidła typu Dysperbit nie daję. Wysmarowałem tym g...nem ściany fundamentowe od wewnątrz i żałuję. Koszt, robota tylko nie wiem po co? Folii kubełkowej też drugi raz bum nie dawał. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.05.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 I masz nadzieję, że bez hydroizolacji ten klej bedzie spełniał zadanie ?Masz jakiegoś wykonawcę, ktory da na to gwarancje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 31.05.2016 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 I masz nadzieję, że bez hydroizolacji ten klej bedzie spełniał zadanie ? Masz jakiegoś wykonawcę, ktory da na to gwarancje ? A co niby temu tarasowi się stanie, przecież to beton na ziemi. Oddylatowany od domu styropianem na ścianie fundamentowej. Fundament zalałem bardzo solidny, nawet pod schody nie żałowałem betonu. Podciągnie taras wilgoć od ziemi - nie sądzę. Przecież nie stoi w wodzie. Pod płytą będzie pospółka a pod nią glina i glina, dalej też glina. Hydroizolacja owszem ale pomiędzy ławą a ścianą z bloczków, pozioma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.05.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Powodzenia w takim razie :lol: Bedzie Potrzebne Wejdż sobie w wujka Googla i wpisz "taras odpadające płytki" A póżniej przejdź na stronę producenta kleju, niech bedzie to Atlas i zobacz, jak powinna wyglądać izolacja tarasu z płytek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.05.2016 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 http://www.atlas.com.pl/pl/pobierz/plik/L3dpZGdldHMv/5_06_taras_na_gruncie_przekroj_7a62d339.pdf Patrz i ucz się.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 31.05.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Różnie bywa, mam balkon wykonany jak w materiałach Atlasu i płytki też odpadły. Płytki latem na słońcu rozgrzewają się do strzelam 50-60*C a podkład ma może ze 25-30. Delta temperatur jest duża, a płytka niby ceramiczna ale jakąś tam rozszerzelaność temperaturową ma. U mnie klej elastyczny tego nie dźwignął i odspoiła się płytka razem z klejem od izolacji podpłytkowej. Ale ale, my tutaj o innym materiale - płytka ceramiczna a płyta betonowa tarasowa to dwa inne tematy. Ja osobiście takie płyty ułożył bym tak jak kostkę, albo na samym piasku albo na chudym betonie. Skrajne na pewno na chudym aby się nie rozjeżdżały a środkowe można na samym piasku. Taka płyta waży ze 40 kg, nie widzę potrzeby klejenia ich do podłoża. Na samym piasku są dwa minusy - po jakimś czasie zielsko jakieś tam się wychoduje w fugach, no i mrówki zaczną wydobywać piach spod płytek aby sklecić tam sobie mrowisko. Ale powszechnie dostępną chemią można załatwić obie sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 31.05.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 http://www.atlas.com.pl/pl/pobierz/plik/L3dpZGdldHMv/5_06_taras_na_gruncie_przekroj_7a62d339.pdf Patrz i ucz się.... Wierzysz we wszystko co przeczytasz? Jeśli tak, jesteś kolejną ofiarą marketingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 31.05.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Różnie bywa, mam balkon wykonany jak w materiałach Atlasu i płytki też odpadły. Płytki latem na słońcu rozgrzewają się do strzelam 50-60*C a podkład ma może ze 25-30. Delta temperatur jest duża, a płytka niby ceramiczna ale jakąś tam rozszerzelaność temperaturową ma. U mnie klej elastyczny tego nie dźwignął i odspoiła się płytka razem z klejem od izolacji podpłytkowej. Ale ale, my tutaj o innym materiale - płytka ceramiczna a płyta betonowa tarasowa to dwa inne tematy. Ja osobiście takie płyty ułożył bym tak jak kostkę, albo na samym piasku albo na chudym betonie. Skrajne na pewno na chudym aby się nie rozjeżdżały a środkowe można na samym piasku. Taka płyta waży ze 40 kg, nie widzę potrzeby klejenia ich do podłoża. Na samym piasku są dwa minusy - po jakimś czasie zielsko jakieś tam się wychoduje w fugach, no i mrówki zaczną wydobywać piach spod płytek aby sklecić tam sobie mrowisko. Ale powszechnie dostępną chemią można załatwić obie sprawy. Kolego ja mam na myśli płyty tarasowe o wymiarach 30x30 cm i grubości 2,8 cm. Owe kładzie się na klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.05.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Wierzysz we wszystko co przeczytasz? Jeśli tak, jesteś kolejną ofiarą marketingu. Widzę, że jajko mądrzejsze od kury Ale są tacy, co wiecznie lubią dłubać i poprawiać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korba85 02.06.2016 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Dziekuję za odpowiedzi, ja również przestrzegam przed klejeniem płytek ceramicznych na podłoże bez izolacji... wytrzyma ale max kilka lat... tak miałem w poprzednim domu...Rozumiem skrajne należy trwale przymocować aby się nie rozjeżdżały, czy chudy 1:5 wystarczy?Czy wysmarować powierzchnie lepikiem czy wystarczy folia budowlana... mam do dyspozycji 10cm (od betonu do początku drzwi balkonowych) płyta ma te 5cm i zostaje 5cm na podsypkę...Czy trzeba po ułożeniu je jeszcze zagęścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts