Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

20 cm czy 25 cm na ściany ?

kaszpir007

Recommended Posts

Zapewne pytanie dziwne , bo wiadomo że czym wiecej tym lepiej ale ...

Zastanawiam się czy dać 20cm styro grafitowego 0,33 czy może dać 25 styro ale 0,38 ...

Cena wychodzi podobna , różna w cenie mniej niż 400zł ...

U przy 20cm U wysoki około 0,1524 , przy 25cm = 0,1412

Czy przy niedużej dopłacie i przy zwykłym białym styro jest trochę lepsze U.

A czemu nie grafit ?

Szczerze nie jestem przekonany. Z tego co czytam to klej powinien być bardzo dobry , bo trudniejszy do przyklejenia , źle znosi spore nasłonecznienie , potrafi się wtedy odklejać lub deformować ...

Dużo wad i problemów ...

Biały nie mam tych wad ...

Dom będzie parterowy , nie będzie kołkowany ...

Dzięki !

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawiam się czy dać 20cm styro grafitowego 0,33 czy może dać 25 styro ale 0,38 ...

A czemu nie grafit ?

Szczerze nie jestem przekonany. Z tego co czytam to klej powinien być bardzo dobry , bo trudniejszy do przyklejenia , źle znosi spore nasłonecznienie , potrafi się wtedy odklejać lub deformować ...

Dużo wad i problemów ...

Dzięki !

Daj 25. Ale grafitowego ;-)

A tak na serio przy 25cm to juz bedzie potezna sciana w w sensei grubosci. o 0.01 wiece w U bym się nie bił bo jedną mała dziurka gdzies w domu stracisz wiecej.

Wiec sprawdz, zasymuluj czyms 25cm ocieplenia na scianie i pomysl czy Tobie a w szzcegolnosci Twojej lepszej połówce się taka sciana i okna podobaja ;-)

A czemu nie grafit ?

Dużo wad i problemów ...

Dzięki !

Daj najlepiej 1 metr! Po jakiego grzyba tyle. Ja w projekcie miałem 18 cm białego o lambdzie 0,038. Początkowo chciałem 20, po przemyśleniach dałem 16 cm grafitowego termo organika Galaxy fasada 0,033. Teraz zastanawiam się czy nie lepiej było dać 15 cm. Powyżej pewnych grubości nie ma sensu już dokładać, jest to ekonomicznie nieuzasadnione chyba, że budujesz dom pasywny ale wtedy to powinno być więcej. Jak dasz 25 cm to będziesz miał zagłębione okna jak w zamku krzyżackim, chyba nie o to Ci chodzi. Rób jak uważasz, ale 20 to już dużo a jeszcze grafitowego to kosmos. Więcej ciepła ucieknie Ci oknami i drzwiami niż przez mur. Zadbaj o izolację od gruntu. Ja dałem 20 cm EPS 100. Pozdrawiam.

A czemu nie grafit ?

Dużo wad i problemów ...

Dzięki !

Grafitowy, może być 20cm szczególnie, jeśli planujesz pompę ciepła.

Oczywiście dobrze byłoby zrobić OZC, albo chociaż porównać wyniki, po wpisaniu tych wariantów na cieplowlasciwie.pl.

Ale przy pompie zwrot tej izolacji będzie długi.

Lepiej za te środki zadbać o szczelność domu (montaż warstwowy okien), ewentualnie dołożyć do lepszego rekuperatora.

Edytowane przez fotohobby

Grafitowy, może być 20cm szczególnie, jeśli planujesz pompę ciepła.

Oczywiście dobrze byłoby zrobić OZC, albo chociaż porównać wyniki, po wpisaniu tych wariantów na cieplowlasciwie.pl.

Ale przy pompie zwrot tej izolacji będzie długi.

Lepiej za te środki zadbać o szczelność domu (montaż warstwowy okien), ewentualnie dołożyć do lepszego rekuperatora.

Myślałem o graficie , ale to mnie ostudziło ...

http://www.tynki.info.pl/krok-po-kroku/uwaga-czarny-styropian-/

W projekcie mam oryginalnie 22cm styropianu na ścianach , więc sądzę że dodanie 3cm tragedii by nie uczyniło ...

Raczej więc sądzę że zdecyduje się mimo wszystko na styropian 0,038 , bo chyba nie chce ryzykować z grafitem ...

Zyski izolacyjne za małe a ewentualne problemy za duże ...

Myślałem o graficie , ale to mnie ostudziło ...

http://www.tynki.info.pl/krok-po-kroku/uwaga-czarny-styropian-/

W projekcie mam oryginalnie 22cm styropianu na ścianach , więc sądzę że dodanie 3cm tragedii by nie uczyniło ...

Raczej więc sądzę że zdecyduje się mimo wszystko na styropian 0,038 , bo chyba nie chce ryzykować z grafitem ...

Zyski izolacyjne za małe a ewentualne problemy za duże ...

Po pierwsze, można kupić styropian z białą powłoką, która niweluje wady zwykłego.

Po drugie można (trzeba) stosować płachty zasłaniające.

Po trzecie, można to robić wiosną, czy jak w październiku.

Są dziesiątki Dzienników Budowy, w których wodać ocieplenia szarym styropianem i problemów nie ma....

Daj najlepiej 1 metr! Po jakiego grzyba tyle. Ja w projekcie miałem 18 cm białego o lambdzie 0,038. Początkowo chciałem 20, po przemyśleniach dałem 16 cm grafitowego termo organika Galaxy fasada 0,033. Teraz zastanawiam się czy nie lepiej było dać 15 cm. Powyżej pewnych grubości nie ma sensu już dokładać, jest to ekonomicznie nieuzasadnione chyba, że budujesz dom pasywny ale wtedy to powinno być więcej. Jak dasz 25 cm to będziesz miał zagłębione okna jak w zamku krzyżackim, chyba nie o to Ci chodzi. Rób jak uważasz, ale 20 to już dużo a jeszcze grafitowego to kosmos. Więcej ciepła ucieknie Ci oknami i drzwiami niż przez mur. Zadbaj o izolację od gruntu. Ja dałem 20 cm EPS 100. Pozdrawiam.

masz to wszystko policzone?

masz to wszystko policzone?

Rzygać mi się chce, jak czytam o przeliczaniu wszystkiego! Te wszystkie OZC, U, lambdy itd - do znudzenia. Ale na szczęście życie weryfikuje te, z tyłka wzięte obliczenia. Lambda - srambda, ludzie wierzą we wszystko co jest napisane na opakowaniu a producenci na tym żerują, jak stonka na ziemniakach. Przy takim postępie technologicznym, nie długo na opakowaniach styropianu będzie napisane - lambda 0 (zero). I po co będzie w ogóle grzać chałupę?

Rzygać mi się chce, jak czytam o przeliczaniu wszystkiego! Te wszystkie OZC, U, lambdy itd - do znudzenia. Ale na szczęście życie weryfikuje te, z tyłka wzięte obliczenia. Lambda - srambda, ludzie wierzą we wszystko co jest napisane na opakowaniu a producenci na tym żerują, jak stonka na ziemniakach. Przy takim postępie technologicznym, nie długo na opakowaniach styropianu będzie napisane - lambda 0 (zero). I po co będzie w ogóle grzać chałupę?

u mnie życie zweryfikowało, że obliczenia mają sens. będę wszystkich do obliczeń zachęcał, żeby wiedzieli czego się spodziewać i żeby dobrze dobrać system grzewczy. jak ktoś bez logicznych i matematycznych podstaw zaczyna dyskutować o opłacalności różnych rozwiązań, to bredzi bez sensu

Pozakładajcie sobie osobne wątki, a nie robicie szmatę z każdego wątku, który się tylko pojawi. Targujcie się w specjalnych działach. Napiszcie do administratorów o założenie działu np. "Tu nie ma informacji" i tam sobie wyjaśniajcie swoje problemy. Autor wątku pytał o konkretne rzeczy odpowiedzcie mu i się zamknijcie, albo idźcie do innego działu.

Są to zawsze te same rozwrzeszczane postaci. Zajmijcie się życiem, a nie śmieceniem.

Pozakładajcie sobie osobne wątki, a nie robicie szmatę z każdego wątku, który się tylko pojawi. Targujcie się w specjalnych działach. Napiszcie do administratorów o założenie działu np. "Tu nie ma informacji" i tam sobie wyjaśniajcie swoje problemy. Autor wątku pytał o konkretne rzeczy odpowiedzcie mu i się zamknijcie, albo idźcie do innego działu.

Są to zawsze te same rozwrzeszczane postaci. Zajmijcie się życiem, a nie śmieceniem.

Odpowiedziałem przecież na pytanie, ale uderz w stół ..., i ciągle ten sam wszechwiedzący!

O co Ci chodzi z tą instalacją?

Kiedyś chwaliłeś się, jak to mało kosztuje inwestycjach gaz, w stosunku do pompy ciepła, napisałes nawet

Gaz, fakt, podciągnęli mi za darmo, zapłaciłem tylko za przyłącze.

Ale teraz widzę, źe chodziło o doprowadzenie gazu do działki. No to normalne 13-15 tyś zł zapłacisz, czym tu sie podniecać....

Co odpowiesz użytkownikom forum którzy zapłacili za ozc i obliczenia nie odbiegają od rzeczywistości? "Ale na szczęście życie zweryfikuje" - mądry Polak po szkodzie...