Zdun Darek B 01.06.2016 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 20 cm to już naprawdę wystarczająca izolacja , dalej to już Izodom lub całe paczki styropianu układane jedna na drugą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.06.2016 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Po pierwsze, można kupić styropian z białą powłoką, która niweluje wady zwykłego. Po drugie można (trzeba) stosować płachty zasłaniające. Po trzecie, można to robić wiosną, czy jak w październiku. Są dziesiątki Dzienników Budowy, w których wodać ocieplenia szarym styropianem i problemów nie ma.... Potwierdzam, swoją elewację robiłem w czerwcu. Prace przeciągnęły się do połowy lipca. Oczywiście przypilnowałem by fachowcy zasłonili ścianę w trakcie pracy płachtą. Nie zaobserwowałem nic niepokojącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 01.06.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 ja od lutego nad tym się męczę przez ten durny grafit , albo leje albo wieje za bardzo albo słońce , w końcu skończyłem na początku maja , bym to wiedział to kupiłbym biały mogłem sobie na to pozwolić bo w ścianie już mam pustkę powietrzną ale jak człowiek naczyta się dyrdymałów o 1 metr grubym styro obowiązkowo grafit a najlepiej 0,00002 to świruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 02.06.2016 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 ja od lutego nad tym się męczę przez ten durny grafit , albo leje albo wieje za bardzo albo słońce , w końcu skończyłem na początku maja , bym to wiedział to kupiłbym biały mogłem sobie na to pozwolić bo w ścianie już mam pustkę powietrzną ale jak człowiek naczyta się dyrdymałów o 1 metr grubym styro obowiązkowo grafit a najlepiej 0,00002 to świruje Skąd Wy macie takie problemy. U mnie tydzień temu ekipa zaczęła docieplać grafitowym (termo organika galaxy fasada), teraz zaciągają siatką i klejem i nic się nie dzieje. Styropian jest szlifowany przed położeniem kleju, kołkowany z termo dyblami oraz szczeliny piankowane. Kołki z metalowym rdzeniem. Na to pójdzie tynk silikonowy. Zero problemów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 02.06.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Skąd Wy macie takie problemy. U mnie tydzień temu ekipa zaczęła docieplać grafitowym (termo organika galaxy fasada), teraz zaciągają siatką i klejem i nic się nie dzieje. Styropian jest szlifowany przed położeniem kleju, kołkowany z termo dyblami oraz szczeliny piankowane. Kołki z metalowym rdzeniem. Na to pójdzie tynk silikonowy. Zero problemów. Pozdrawiam. Może dlatego, że się na tym nie znasz i dlatego nie widzisz problemów? Gdyby nie było takiego problemu to producenci nie wprowadzaliby do oferty styopianów z powłoką która zmniejsza pochłanianie promieniowania cieplnego. No ale profesor budownictwa wie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.06.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 ja od lutego nad tym się męczę przez ten durny grafit , albo leje albo wieje za bardzo albo słońce , w końcu skończyłem na początku maja , bym to wiedział to kupiłbym biały mogłem sobie na to pozwolić bo w ścianie już mam pustkę powietrzną ale jak człowiek naczyta się dyrdymałów o 1 metr grubym styro obowiązkowo grafit a najlepiej 0,00002 to świruje A z białym byś się nie męczył ? Mnie teź ocieplanie zajęło prawie miesiąc, choć sądziłem, że będą to raczej dwa tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 02.06.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Może dlatego, że się na tym nie znasz i dlatego nie widzisz problemów? Gdyby nie było takiego problemu to producenci nie wprowadzaliby do oferty styopianów z powłoką która zmniejsza pochłanianie promieniowania cieplnego. No ale profesor budownictwa wie lepiej. Jak nie ma żadnych problemów, to po co rzeźbić w g...nie? Styropian był na słońcu raptem 2 dni. I co? I nic! A profesor budownictwa na pewno wie lepiej, w końcu jest profesorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 02.06.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 A z białym byś się nie męczył ? Mnie teź ocieplanie zajęło prawie miesiąc, choć sądziłem, że będą to raczej dwa tygodnie myślę że z białym nie trzeba się tak cackać , dałoby się go kleić nawet w słońcu (ja robiłem pianką) foli ochronnych od słońca nie miałem no i musiałem robić uniki w zależności od pogody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 19.06.2016 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 (edytowane) Myślałem o graficie , ale to mnie ostudziło ... http://www.tynki.info.pl/krok-po-kroku/uwaga-czarny-styropian-/ W projekcie mam oryginalnie 22cm styropianu na ścianach , więc sądzę że dodanie 3cm tragedii by nie uczyniło ... Raczej więc sądzę że zdecyduje się mimo wszystko na styropian 0,038 , bo chyba nie chce ryzykować z grafitem ... Zyski izolacyjne za małe a ewentualne problemy za duże ... W projekcie masz 22 cm to daj 22 cm. Zwiększenie lub zmniejszenie grubości styropianu może powodować nie odebraniem budynku przez Powiatową Inspekcję Nadzoru Budowlanego. Po zakończeniu budowy musisz mieć inwentaryzację powykonawczą i jeśli wymiary nie będą siedziały z tymi co są na zatwierdzonym pozwoleniu na budowę to pojawia Ci się problem. Chyba że będziesz robił jeszcze projekt zastępczy. Edytowane 19 Czerwca 2016 przez pecet0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 20.06.2016 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 W projekcie masz 22 cm to daj 22 cm. Zwiększenie lub zmniejszenie grubości styropianu może powodować nie odebraniem budynku przez Powiatową Inspekcję Nadzoru Budowlanego. Po zakończeniu budowy musisz mieć inwentaryzację powykonawczą i jeśli wymiary nie będą siedziały z tymi co są na zatwierdzonym pozwoleniu na budowę to pojawia Ci się problem. Chyba że będziesz robił jeszcze projekt zastępczy. Zgodność wymiarów budynku na mapie stwierdza geodeta. Uwierz mi, że 1-2cm to nie jest problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 20.06.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Zmiany istotne, samowolka budowlana srogie kary za to grożą, jednemu się upiecze a drugi będzie bulił mandaty i zrywał elewacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 20.06.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 a tak po prawdzie ścianami mniej ucieka ciepło ,bardziej bym szedł w docieplenie stropu ,dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 20.06.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Zmiany istotne, samowolka budowlana srogie kary za to grożą, jednemu się upiecze a drugi będzie bulił mandaty i zrywał elewacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sorc 20.06.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Zmiany istotne, samowolka budowlana srogie kary za to grożą, jednemu się upiecze a drugi będzie bulił mandaty i zrywał elewacje nie przesadzaj, 1cm grubości styro to granica błędu geodety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 21.06.2016 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Zmiany istotne, samowolka budowlana srogie kary za to grożą, jednemu się upiecze a drugi będzie bulił mandaty i zrywał elewacje A tak poważnie znasz chociaz jeden przypadek że zwiekszenie grubości ocieplenia spowodowało problemy z odbiorem budynku ? Bo ja nie. Sam mam w projekcie 12cm styro i zamierzam zwiększyć do 16tu. Popytam jeszcze kierownika budowy bo nie widziałem go z pół roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 21.06.2016 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 A tak poważnie znasz chociaż jeden przypadek że zwiększenie grubości ocieplenia spowodowało problemy z odbiorem budynku ? Bo ja nie. Sam mam w projekcie 12cm styro i zamierzam zwiększyć do 16tu. Popytam jeszcze kierownika budowy bo nie widziałem go z pół roku... Z odbiorem samym to nie, ale jeżeli geodeta wykryje podczas pomiarów odbiorczych, że odległość od granicy jest nie zachowana to co? Albo jak sąsiad powiadomi urząd, że mu 5 cm brakuje do granicy, to niestety, jest to naruszenie które trzeba będzie usunąć. I dlatego sąsiad rozbierał ocieplenie na wykuszu bo właśnie 5 cm brakowało. Jeszcze przed otynkowaniem rozbierał, skapnął się na czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 21.06.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Myślę że odsetek ludzi ktorzy budują dokładnie 4m od płotu jest znikomy. Każdy bierze przynajmniej kilkadziesiąt cm zapasu żeby unikać sytuacji o których piszesz.Nawet mając bardzo wąską działkę nie stawiałbym budynku dokładnie 4.00m od płotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 21.06.2016 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Myślę że odsetek ludzi ktorzy budują dokładnie 4m od płotu jest znikomy. Każdy bierze przynajmniej kilkadziesiąt cm zapasu żeby unikać sytuacji o których piszesz. Nawet mając bardzo wąską działkę nie stawiałbym budynku dokładnie 4.00m od płotu. Ja mam 4 metry od płotu i dlatego na tej ścianie dałem 16 cm ocieplenia, bo 20 cm byłoby za dużo. To jest ściana garażowa od północy, szkoda mi było po prostu działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 22.06.2016 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 (edytowane) Mam małą zazdrostkę... Będę dawał 20 cm ocieplenia i teraz się zastanawiam czy to mi się opłaca, Różnica pomiędzy białym styropianem a grafitowym to OK 1000 zł (współczynnik albo 0,033, albo 0,038 ) i teraz moje pytanie czy to się w ogóle opłaca i czy warto dopłacić te 1000 zł, oraz ile będzie mi się to zwracało? Edytowane 22 Czerwca 2016 przez meczesiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 22.06.2016 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Mam małą zazdrostkę... Będę dawał 20 cm ocieplenia i teraz się zastanawiam czy to mi się opłaca, Różnica pomiędzy białym styropianem a grafitowym to OK 1000 zł (współczynnik albo 0,033, albo 0,038) i teraz moje pytanie czy to się w ogóle opłaca i czy warto dopłacić te 1000 zł, oraz ile będzie mi się to zwracało? Nikt tu wróżką nie jest. Zleć OZC - poproś o przeliczenie dla dwóch grubości - zobaczysz różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts