Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

20 cm czy 25 cm na ściany ?

kaszpir007

Recommended Posts

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bez żadnego OZC widać że rożnica po przeliczeniu na grubość bedzie jak 20 i 21cm zwyklego białego. Także ten jeden cm przyniesie ci pomijalne oszczedności, może za 20 lat się zwróci ten 1000zł ale wątpie. Na pewno nie zwróci sie to OZC :)

Jakoś słabo liczysz :) Zakładam, że weźmie biały 0,038. By osiągnąć to samo U co przy 0,031 musi dołożyć nie jeden (jak napisałeś) a 5cm. Druga sprawa to cena.

Różnica np. w austrothermie pomiędzy 0,031 a 0,038 to około 40zł na m3 ale już pomiędzy 0,033 a 0,031 - niecałe 10zł :)

Ceny biorę od fighter1983

Przecież on pyta o różnice między styro 0.033 i 0.03....

Gdzie on pyta o różnice pomiędzy 0.033 i 0.03 ? Wyraźnie napisał o różnicy pomiędzy białym a grafitowym. Zresztą znajdz mi biały o współczynniku 0,033.

tak czy siak oszczędności jakie z tego przyjdą wyleca mu przez chwile dłużej otwarte drzwi w wiatrołapie.

Czyli lepiej nie otwierać drzwi?

No to różnica bedzie jak 3cm grubszy styro. Czy warto za 1tys? Raczej nie. Ale czas zwrotu pewnie bedzie mniejszy, poniżej 10lat.

Czyli lepiej nie otwierać drzwi?

Drzwi otwierać musisz, ale czasami smieszą mnie super oszczędni sąsiedzi którzy władowali 20cm ocieplenia, okna z mega ciepłym montażem a potem widzę w zimę jak wietrzą dom przez pół dnia otwartymi oknami... albo zostawiają niedomknięte drzwi żeby kot mógł wrocić ze spacerku.

No to różnica bedzie jak 3cm grubszy styro. Czy warto za 1tys? Raczej nie. Ale czas zwrotu pewnie bedzie mniejszy, poniżej 10lat.

Nie wiem czy rzeczywiście 1000zł. Z cennika wychodzi mi 400zł (przy 40m3)

Drzwi otwierać musisz, ale czasami smieszą mnie super oszczędni sąsiedzi którzy władowali 20cm ocieplenia, okna z mega ciepłym montażem a potem widzę w zimę jak wietrzą dom przez pół dnia otwartymi oknami... albo zostawiają niedomknięte drzwi żeby kot mógł wrocić ze spacerku.

Nie wiem co wietrzenie pomieszczeń czy posiadanie kota ma wspólnego z tematem?

Rzygać mi się chce, jak czytam o przeliczaniu wszystkiego! Te wszystkie OZC, U, lambdy itd - do znudzenia. Ale na szczęście życie weryfikuje te, z tyłka wzięte obliczenia. Lambda - srambda, ludzie wierzą we wszystko co jest napisane na opakowaniu a producenci na tym żerują, jak stonka na ziemniakach. Przy takim postępie technologicznym, nie długo na opakowaniach styropianu będzie napisane - lambda 0 (zero). I po co będzie w ogóle grzać chałupę?

... super podejście :p

proponuje Ci zamontować koła z Fiata125 w TIRze i odwrotnie i obserwować, czy się da ( tak " na oko " ) np. pojechać do przodu i zakręcić.

A jak piszesz " życie zweryfikuje ", co najwyżej zrobisz X niepotrzebnych nikomu działań lub dojdziesz do "punktu" z którego odwrotu nie będzie.

Po to też i obliczenia :)

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

... super podejście :p

proponuje Ci zamontować koła z Fiata125 w TIRze i odwrotnie i obserwować, czy się da ( tak " na oko " ) np. pojechać do przodu i zakręcić.

A jak piszesz " życie zweryfikuje ", co najwyżej zrobisz X niepotrzebnych nikomu działań lub dojdziesz do "punktu" z którego odwrotu nie będzie.

Większość jego "rad" jest tego typu. Na szczęście jest na banie... chociaż wydaje mi się, że teraz "działa" pod innym nick'iem...

Taki że jak ktoś ma grawitacyjną wentylacje to nic mu to dokładanie w nieskonczoność styropianu nie da. Konieczność wietrzenia oknami zniweluje kazdą izolację choćby metr ocieplenia. To tak jakby zalożyć potrójne spodnie i chodzić toples. Będzie ci ciepło ?

Taki że jak ktoś ma grawitacyjną wentylacje to nic mu to dokładanie w nieskonczoność styropianu nie da. Konieczność wietrzenia oknami zniweluje kazdą izolację choćby metr ocieplenia. To tak jakby zalożyć potrójne spodnie i chodzić toples. Będzie ci ciepło ?

Ja nie widzę nic wspólnego pomiędzy wietrzeniem pomieszczeń a wyborem styropianu. Tym bardziej że zakładasz, że w domu będzie wentylacja grawitacyjna. To by znaczyło ze skoro w domu nie ma w ogóle wentylacji można by zrezygnować z izolacji, bo i po co skoro i tak okno i tak będzie cały czas otwarte.

Myśle że dokladnie wiesz o czym pisze ale odwracasz kota ogonem żeby upierać sie przy swoim. Dla mnie nie ma sensu dalej dyskutować. Jak potrzebujesz jeszcze dobitniejszego porówania to po co komus super szczelne okna jeśli większość dnia mu je mieć otwarte żeby wentyolować? Ale na pewno rozumiesz to kuriozum - przynajmniej mam taką nadzieje.

Gość Konto usunięte_1*
Nie wiem czy rzeczywiście 1000zł. Z cennika wychodzi mi 400zł (przy 40m3)

wierz mi że posiadanie kota ma wpływ na wszystko :lol2::lol2: te porąbane zwierzaki muszą dwieście razy na dzień wchodzić i wychodzić a najlepiej jak by miały otwarte drzwi cały dzień , wiem coś o tym :mad:

Myśle że dokladnie wiesz o czym pisze ale odwracasz kota ogonem żeby upierać sie przy swoim. Dla mnie nie ma sensu dalej dyskutować. Jak potrzebujesz jeszcze dobitniejszego porówania to po co komus super szczelne okna jeśli większość dnia mu je mieć otwarte żeby wentyolować? Ale na pewno rozumiesz to kuriozum - przynajmniej mam taką nadzieje.

No to może jeszcze prościej... Co w przypadku gdy pytający posiada wentylację mechaniczną i nie posiada kota :) ?

Może w jego domu będzie ogrzewanie pompą ciepła i np ten styropian grafitowy może być jedna składową tego ze mógłby wybrać pompę " o numer mniejszą" :)

Może asolt wpadnie do tego wątku i podpowie jaka zwykle jest różnica w zapotrzebowaniu na ciepło zmieniając 20cm styro 0,038 na 0,031 dla przykładowego domu np 150-180m2.

W projekcie masz 22 cm to daj 22 cm.

Zwiększenie lub zmniejszenie grubości styropianu może powodować nie odebraniem budynku przez Powiatową Inspekcję Nadzoru Budowlanego.

Po zakończeniu budowy musisz mieć inwentaryzację powykonawczą i jeśli wymiary nie będą siedziały z tymi co są na zatwierdzonym pozwoleniu na budowę to pojawia Ci się problem.

Chyba że będziesz robił jeszcze projekt zastępczy.

Budowa jeszcze nie ruszyła , dopiero będzie ustalana z architektem , więc można sporo zmienić ...

W projekcie jest 22cm styropianu 0,42 . Zostawiam tyle , tyle że zamiast 0,42 dam 0,38.

Szarego nie chce ...

Pod płytę fundamntową dam 15cm styro , a później 15cm styro na samej podłodze (tak jak w projekcie).

Strop sądzę że będe ocieplał granulatem styropianowym + dodatkowo nakryję wełną a skosy sądzę że pianą ...

Edytowane przez kaszpir007

Każda izolacja, ściany, okna, podłoga ma znaczenie we wzorcowym domu gdzie nikt nigdy nie wychodzi na zewnątrz i nikt nigdy nie otwiera okna.

Całe wyliczenia zysku 2 zł na dobe przy grubszym styropianie biora w łeb przez jedno wypuszczenie kota :) .

Jakis rok temu doradzałem inwestorom wybór okien połaciowych i sprzedawca wciska im okna o podwyższonej izolacyjności...ale nie wspomina o tym że okna połaciowe matuje się w warstwie łat i kontrłat i że na termowizji wychodzi idealny prostokącik w koło okna.....niekiedy nie ma sensu przepłacać tylko za teoretyczny współczynnik.

Mit o odbiorach...nikt nie robi problemu z tego że dom jest większy o 5 cm (błąd geodety uznawany to 10 cm), no chyba że masz na pieńku z urzędasem.

• 3 weeks później...